Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
29°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
29°C

Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban

2024. június 23. 15:17
A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont.

Györgydeák György Veszprém megye és a város egyik legjelentősebb képzőművésze, akinek munkássága jelentős hatást gyakorolt a helyi művészeti életre. Sajátos, bumfordi szobrait "bübüknek" nevezte, melyek egyfajta mitologikus bábokként finom humorral és játékossággal vannak átitatva. Grafikai munkái között különösen kiemelkednek Veszprém ikonikus épületeit ábrázoló rajzai, amelyek nemcsak vizuálisan lenyűgözőek, hanem egyben szórakoztatóak is. Művészetében visszatükröződik személyisége és különleges látásmódja, amely könnyedén megnevetteti és elgondolkodtatja a nézőket.

Dr. Navracsics TiborDr. Navracsics Tibor

A kiállítást Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási- és területfejlesztési miniszter nyitotta meg, aki elmondta, hogy Györgydeák munkái ma is inspirációt jelentenek a fiatal művészek számára, és fontos részét képezik Veszprém kulturális örökségének.

,,Azt látjuk, ahogy múlik az idő, a kortársaink közül, akik talán nem voltak annyira szerencsések, hogy olyan hosszú életet éljenek, mint mi, hogyan válnak klasszikusokká, hogyan válik az élő, eleven munkásságuk, személyiségük egyre inkább egy tágabb értelemben vett jelen, vagy a múlt meghatározó részévé. Györgydeák Györgyöt, akit mi Gyuriként ismertünk és kedveltünk, az ezredforduló egyik meghatározó művészeként, képzőművészeként tisztelhetünk” – fogalmazott a miniszter.

Györgydeák MátéGyörgydeák Máté

A kiállítás megnyitóját követően rendhagyó, interaktív, beszélgetős tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők, Györgydeák György fia, Máté és a Művészetek Háza igazgatója, Grászli Bernadett vezetésével.

Az igazgatónő elsőként a kiállításnak otthon adó Kabóca Bábszínháznak köszönte meg, hogy egy igazán autentikus helyszínt biztosítanak a műveknek:

,, Soha nem volt ilyen szoros együttműködés a két intézmény között, és nagy öröm számunkra, hogy ezt a mai bemutatót a két intézmény dolgozói, munkatársai közösen álmodták meg. Köszönöm szépen Markó Róbert igazgató úrnak, hogy támogatja ezeket az elképzeléseinket.”

Grászl Bernadett, Művészetek Háza igazgató, Markovits Alíz, VEB2023 vezérigazgató és Horvát Szilárd, közigazgatási államtitkárGrászl Bernadett, Művészetek Háza igazgató, Markovits Alíz, VEB2023 vezérigazgató és Horvát Szilárd, közigazgatási államtitkár

Györgydeák műveiből készült kiállítás valóban tökéletesen illik egy bábszínház falai közé, hiszen a szobrok és grafikák egyaránt életre kelnek ebben a környezetben, mintha maguk is bábszínházi előadás részesei lennének, így különösen jól illeszkednek a Kabóca Bábszínház varázslatos atmoszférájához.

A művész munkásságában a különböző állatok gyakori megjelenése is fontos szerepet játszik, legyen szó egzotikus vadállatokról vagy háziállatokról. Györgydeák számára különösen fontos volt a balatonkenesei állat- és növényvilág, amely inspirációt nyújtott számára műveihez, valamint egy ideig az állatkertben is dolgozott. Az állatvilágon belül különösen a madarakkal volt szoros kapcsolata, ezek a motívumok szimbolikus jelentéssel bírnak műveiben, utalva a szabadságra és a könnyedségre, melyek Györgydeák művészi világának alapvető elemei.

A kiállítás folyamatosan megtekinthető a Deák Ferenc utcai épületegyüttesben, ahol a művész sokoldalú alkotásai különleges élményt nyújtanak a látogatóknak. Többek között helyt kaptak a restaurált állatmotívumos plakátok, amelyek a gyermeksarokban örvendeztetik meg a kicsiket és nagyokat egyaránt. Emellett megcsodálhatók Györgydeák Veszprém városáról készült grafikái is, amelyek olyanok, mint az animációs mesék képei, tele játékossággal és életörömmel.

Egy élet munkássága most otthonra lelt, de, ahogy Navracsics Tibor fogalmazott beszédében:

,,Abban bízom, hogy ez a kiállítás, egy további együttműködés révén a máshol is megnyíl, és egy életmű kiállításon Gyurinak megadják azt a késői tisztességet és elégtételt, hogy egyre többen ismerik meg. Meggyőződésem, hogy minden nemzedék, minden korosztály és az utánunk jövő időszakok is gazdagodnak György munkájának megismerésével. Addig is, amíg ez nem történik meg, addig legalább mi, itthon tisztelhetjük és élvezhetjük Györgydeák György eszmeiségét és művészetét."

Balogh Dóra
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.