Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
27°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
27°C

Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják

2024. június 21. 11:39
Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték.

Bár már csütörtök délelőtt elstartolt a rendezvény, a hivatalos megnyitót négy órakor rendezték. A város nevében Csik Richárd önkormányzati képviselő köszöntötte az olvasó közönséget, és felhívta a figyelmet a kulturális közösségek jelentőségére. Úgy véli, a szóban forgó, valamint az ehhez hasonló nagy múltú rendezvények mind hozzájárultak ahhoz, hogy Veszprém 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet viselte, s hogy ezt megelőzően a város benyújtotta pályázatát.

Csik örömmel számolt be arról, hogy a tavalyi év számos veszprémi szerzőnek jelentett könyvkiadási lehetőséget. Ezek a kötetek egyébként szintén megtalálhatóak a fesztiválon.

Végül pedig Gryllus Dániel kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg ünnepélyesen is a rendezvényt. Mint elmondta: múlt hétvégén a fővárosi könyvhéten is részt vett, s örömmel tapasztalta, hogy kígyózó sorok álltak a standok előtt. A könyvekre, a kultúrára igenis van igény, még ha olykor sokan úgy mondják, lejárt az ideje.

Gryllus felidézte Kányádi Sándor költő néhány meghatározó gondolatát, s emlékeztetett mindenkit: épp ma hat éve ment el örökre. A nagy költő egyszer megkérdezett egy fiatal gyermeket, hogy szerinte mi a vers, mire a fiú azt felelte: a vers az, amit mondani kell. Sándor bácsinál, ahogy a zenészek hívták, igazi ars poétikává nőtte ki magát a válasz. A vers igazi közege a levegő, ahogy énekeljük, ahogy mondjuk.

Érdekes, hogy Kányádi egykor arról is beszélt, hogy fel kell költözni az internetre, hiszen a vers ott is eléri az embert. Gryllus örömmel idézte fel, hogy a költő igazi atyai jóbarátjuk volt. Így hát kinek a versét énekelte volna elsőként citera kíséretével, ha nem Kányádiét?

A megnyitót az MNL Veszprém Vármegyei Levéltára és a Heraldika Kiadó közös programja követte, Brányi Mária alpolgármester előszava után Bauer Marcell Veszprém vármegyei címeres levelek című könyvének bemutatójára került sor. A kötetről Bauer Marcell, a szerző; Boross István MNL Veszprém Vármegyei Levéltárának igazgatója; Avar Anton, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa beszélgettek.

A Könyvhét egészen szombatig várja az érdeklődőket.

Szabó Eszter
Vámosi Patrik
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. ma 15:22 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. ma 12:45 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. ma 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. tegnap 15:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.