Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
26°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
26°C

Hogyan született a Balaton mint álom?

2024. június 21. 17:35
A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön.

Kalákában épített nyaralók, szocreál bútorok, iparművészeti értékű tárgyak, a semmihez nem hasonlítható balatoni nosztalgia… Szinte kiáltott magáért a téma, hogy néprajzos hozzáállással dolgozzák fel és mutassák be. A Törő Balázs néprajzos muzeológus által összeállított, a nyár végéig látogatható tárlat olyan tárgyakat és legfőképpen olyan hangulatot mutat be, ami sokunknak ismerős lehet: igen, azoknak is, akik még nem éltek az említett időszakban, hiszen a korai Kádár-korszak tárgyai hosszú évtizedeken át jelen voltak a nyaralóvilágban, és még az én generációm, a kilencvenes években gyerekkorukat élők is találkozhattak velük. 

Egy olyan különleges időszakot mutat be a kiállítás, amikor két világ létezett egymás mellett: még utolsó lélegzetvételeivel kapaszkodott az életbe a hagyományos falusi társadalom a ma már csak nádtetős tájházakban látható használati eszközeikkel, de már kezdett megjelenni az a 20. század második felét jellemző tárgyi kultúra és stílus, amit jól vagy rosszul, de mégiscsak széles körben a szocreál jelzővel illetünk. 

A kiállított tárgyak egy jelentős része az alsóörsi igazságügyi üdülőből került a múzeumhoz. Erről dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin, a Veszprémi Törvényszék elnöke beszélt a kiállítás megnyitóján csütörtök délután. Mint mondta, a törvényszék évek óta aktívan együttműködik a várossal, a múzeummal és az Európa Kulturális Fővárosa programmal a kultúra terén, aminek egyik látványos példája a törvényszék vagyonkezelésében lévő egykori várbörtön megújítása, ami mára országos hírű sikertörténet lett. Szívesen ajánlották fel a múzeumnak az üdülőben található tárgyakat is, ami a kulturális misszió mellett a környezettudatosságot is szolgálta, hiszen a leselejtezendő tárgyak így nem a szeméttelepre kerültek, hanem továbbra is hasznos célt szolgálnak. 

dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalindr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin

A Laczkó Dezső Múzeum két elhanyagolt terület kutatására is tesz erőfeszítéseket – mutatott rá Schleicher Vera, a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Főosztályának vezetője. Az egyik a Balaton múzeumi eszközökkel történő dokumentálása, mert bár a tó partján számos helytörténeti gyűjteményt, tájházat találunk, nincs egy olyan intézmény, ami zászlójára tűzte volna ki a tó társadalmi, tárgyi emlékeinek szisztematikus gyűjtését és feldolgozását. De szintén elhanyagolt terület az államszocializmus évtizedeinek „múzeumizálása” – e két néprajzi és történeti kutatási terület találkozik a kiállításban. 

A kiállítás péntektől látogatható a múzeum második emeletén, a szombat esti Múzeumok Éjszakája pedig kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a háromezer forintos áron megvásárolható, és a város összes kapcsolódó programjára érvényes belépővel fedezhessük fel azt az időszakot, amikor a balatoni nyaralókultúra megszületett. 

Schöngrundtner Tamás
Vámosi Patrik
további cikkek
Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. tegnap 20:54 Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. 2024. július 23. 17:12 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.