Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
26°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
26°C

Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta

2024. június 20. 12:11
A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni.

A Paszta egy olyan jól működő közösség, ami mostanra önjáró lett, az alig hároméves fennállásuk alatt számos kiváló szakember dolgozott a csapattal, akik ma is partnerségben állnak a Pasztával: „Glassl Dominik az egyetem drámapedagógiai képzése alatt is, és végzett tanárként szintén vezet foglalkozásokat, ahogy Neuburger Éva gyógypedagógus is. Idén szintet léptünk, hiszen mostantól bizonyítványt is kapnak, akik elvégzik képzésünket, mivel az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola beállt a tevékenységünk mögé. Nyugodtan mondhatjuk, unikális dologról van szó, amihez a Pannon Egyetem adja a helyszínt. Jómagam az intézmény mentortanáraként vezetem a Pasztát, akik pedig az egyetemen tanulnak pedagógiát, kiváltképpen drámapedagógiát, helyben tudnak foglalkozásokat vezetni. Természetesen minden korosztálynak van csoportvezetője, de számos projekt van, ami lehetőséget kínál a hallgatókkal való közös munkára is.”

Komáromi kifejtette, rendkívül színes éven vannak túl, számos pozitív élménnyel gazdagodtak: „Nemrég részt vettünk a Komlói Amatőr Színházi Találkozón, ahová zömében felnőtt színházi csoportok érkeznek.

Viszont nekünk tavaly nyáron egy tehetséggondozó táborban készült egy előadásunk, amelyben negyven gyermekkel dolgozzuk fel a Rómeó és Júlia, a West Side Story, valamint Kívülállók című kötelező amerikai ifjúsági regény történetét. Ezen művek motívumai, dalai egy izgalmas, negyven perces mozgásos előadást eredményeztek, s a fesztiválon arany minősítést kaptunk, illetve második helyezést értünk el.

De az is nagy büszkeség, hogy a Paszta alsósaival és az ajkai csapattal is ott tudtunk lenni a Magyar Drámapedagógiai Társaság Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztiváljának megyei fordulóján, utóbbi csoporttal a debreceni országos gálán is. Fantasztikus, hogy az Ajkai Kampuszon is működik már színjátszó körünk.”

A PASZTA több korosztályt felölel, így az alsósoknak, a felsősöknek, és a középiskolásoknak is külön foglalkozások vannak, de a vezető elárulta, a jövőben indul egy olyan csapat is, amely azokból a fiatalokból fog állni, akik komolyabban gondolják ezt az utat, és még az idejük is lehetővé teszi, hogy szintet lépjenek. Továbbá a következő évben úgy tűnik, egyetemi színkör is újra működni fog. Sándor rávilágított: „Nem mini színészeket képzünk, sokkal inkább arra törekszünk tanításunk, nevelésünk során, hogy a gyermekek képesek legyenek kapcsolódni egymáshoz, bizalommal forduljanak a felnőtt csapatvezetőik felé, és ha esetleg problémába vagy nehézségbe ütköznek, legyen kinek jelezni. Fontos, hogy akik mindezeken felül érdeklődnek a drámapedagógia iránt, később csatlakozhatnak egyetemi képzéseinkhez, mint ahogy erre már láttunk is példát.”

Amikor arról kérdeztük Komáromit, hogy mennyire nehéz a gyermekeket kirántani a virtuális világból a valóságba, így fogalmazott: „Megváltozott az ingerkörnyezet, ez tény, hiszen már a technológiai feltételek alakítják a mindennapjainkat. Nincs ezzel baj, elkerülhetetlen jelenség, nem ördögtől való történet. Nálunk egyébként a mobilok nem kerülhetnek elő foglalkozás közben, illetve rájöttünk, hogy sokkal gyorsabb játékokra van szükségük, és hamarabb kell játékokat váltanunk, de úgy érzem, sikerült felvenni a ritmust.”

A Paszta foglalkozásaira itt lehet jelentkezni. Ez nem jelent végleges elköteleződést, csupán egy általános létszám/igény-felmérést, hogy kirajzolódjon a következő év menete.

Szabó Eszter
további cikkek
Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. ma 11:59 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. tegnap 20:54 Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. tegnap 20:15 Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. 2024. július 23. 17:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.