Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
29°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
29°C

77 élmény egyetlen éjszaka alatt

2024. június 14. 18:12
Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő.

A Múzeumok Éjszakája egy külföldi mintán alapuló magyarországi kulturális rendezvény, melyet először 2002-ben rendeztek meg, hogy a kultúra szerelmeseinek egy felejthetetlen és újszerű élményt nyújtson. Ezen az estén a múzeumok és kiállítóhelyek országszerte meghosszabbított nyitvatartással, különleges programokkal és tárlatvezetéssel várják a látogatókat. A résztvevők bepillanthatnak a művészet, a történelem és a tudomány világába, miközben interaktív bemutatók, koncertek és előadások gazdagítják az élményt. Az esemény célja, hogy közelebb hozza az emberekhez a kulturális örökséget, és egyúttal népszerűsítse a múzeumok látogatását, különösen az ifjúság körében. A Múzeumok Éjszakája nem csupán egy egyszerű múzeumlátogatás, hanem egy egész estés kaland, amely során az éjszaka titokzatossága még különlegesebbé teszi a felfedezést.

Brányi MáriaBrányi Mária

Brányi Mária alpolgármester szavai nyitották meg a sajtóeseményt, aki úgy véli: bizonyos értelemben Veszprém a tavalyi után is a kultúra fővárosa marad. Egymásnak adják ugyanis a kilincset az utóbbi hetekben az izgalmasabbnál izgalmasabb kulturális programok: elsőként a héten indult MOZ.GO filmfesztivál, majd a könyvhét, a Rátonyi Operettfesztivál és a  Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombati napon tartott Múzeumok Éjszakája június 22-én.

Összesen 71 esemény zajlik majd le egy éjszaka alatt 41 helyszínen, 7 intézmény szervezésében, melyre csak egyetlen jegyet kell megváltania az érdeklődőknek.

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és az önkormányzat összefogásának köszönhetőn 3000 forintért élvezhetik a látogatók a programsorozatot, amely Veszprém kártyával rendelkezőknek még kedvezményesebb, 6-18 éves korig pedig mindössze 1500 forint a jegy ára. A V-busz pedig még elérhetőbbé teszi az eseményeket mindenki számára, a karszalag bemutatásával ugyanis ingyenesen utazhatnak a résztvevők az esemény ideje alatt.

A résztvevő intézmények képviselői a programok részleteit ismertették, többek között a Laczkó Dezső Múzeum egyik kiemelt programját, az időszakos kiállítást, mely a Csend és fény címet kapta. A kurátori tárlatvezetés során a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán (1919-1995)
festőművészre és művésztanárra szeretnénk irányítani a figyelmet az idei Múzeumok éjszakáján, június 22-én nyíló életműkiállítással. 

A Várbörtön Kiállítás interaktív módon kalauzol el minket a börtönök világában, az est folyamán pedig lehetőséget kapunk ahhoz, hogy olyan beszélgetések részesei lehessünk, amelyek az örökölt sors kérdését feszegetik: vajon le lehet küzdeni azt a terhet, melyet börtönviselt és elítélt rokonaink róttak ránk?

Ráadásul valódi ínyencségként a Múzeumok Éjszakáján a Ruttner-házban még a börtön-koszt megkóstolására is lehetőséget kapunk.

A Művészetek Háza 13 helyszínen, 20 programmal és 6 kiállítással vág neki a programoknak, a Múzeumok Éjszakája alakalmából új kulturális programsorozatot is indít Úton a művészethez címmel. Az előadások izgalmas, gyakran szokatlan szemszögből, a világ számos pontjáról összegyűjtött példákon keresztül mutatnak be különböző művészeti korszakokat, technikákat és alkotókat.

Györgydeák György Veszprém megye egyik legjelentősebb képzőművésze, bumfordi szobrairól ismert, melyek a bübük elnevezést kapták. Ezek a játékos alkotások a művész személyiségét és finom humorát tükrözik, akárcsak grafikái, melyek közül a veszprémi ikonikus épületeket ábrázolók kiemelkednek. A Múzeumok Éjszakája programsorozathoz kapcsolódva a Kabóca Bábszínház új produkciója ezeket eleveníti majd meg (Táncoló festmények I. – A. Tóth Sándor). A Györgydeák kiállítás célja a helyi értékek fontosságának hangsúlyozása és a gyermekek megszólítása.

A Múzeumok Éjszakája nem csupán egy egyszerű kulturális esemény, hanem egy alkalom, amely lehetőséget ad arra, hogy közelebb kerüljünk városunk és régiónk történelméhez, művészetéhez. Az egész család számára tartogat izgalmas felfedezni valókat, hiszen a programok között mindenki megtalálja a neki szóló élményeket. Gyerekek és felnőttek egyaránt rácsodálkozhatnak a kiállítások különlegességeire, és egyúttal mélyebb betekintést nyerhetnek a helyi kultúra gazdagságába.

A további programrokról a Múzeumok Éjszakája hivatalos honlapján találnak részletes információkat.

Balogh Dóra
Vámosi Patrik
további cikkek
Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. ma 12:45 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. 2024. július 13. 12:16 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.