Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C

Hosszú távon súlyos problémát okozhat az emberi szennyezés a Balatonban

2024. június 17. 11:12
Az „Őszintén a Balatonról” szakmai találkozók keretében múlt héten tudományos előadóülést tartottak Tihanyban a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben.

A találkozón egy olyan problémakört vitattak meg a szakemberek, ami hosszú távon veszélyezteti az élő rendszereket és ezzel a tó jövőbeni emberi használatát is. Az emberi eredetű szennyeződések (úgy mint a gyógyszermaradványok, fogamzásgátló hormonszármazékok, UV-szűrő vegyületek, növényvédő szerek, mikroműanyagok) jelenleg ugyan nem okoznak humán egészséget veszélyeztető helyzet, a trendek azonban aggasztóak. 

Az esemény előadói egyetértettek abban, hogy a tóba kerülő emberi eredetű szennyező anyagok veszélyeztetik a vízi ökoszisztémát, csökkentik a biológiai sokféleséget és hozzájárulhatnak a Balaton működésének megváltozásához – éppen ezért megfogalmaztak néhány ajánlást.

Azt javasolják, hogy a döntéshozók megfelelő szabályozásokkal lépjenek fel a veszélyes anyagok használatának csökkentése érdekében a Balaton partközeli zónáiban, például a vasút melletti gyomirtás módszerének megváltoztatásával, illetve a mezőgazdasági gyom-, gomba- és rovarirtó szerek használatának szigorításával; valamint segítsék elő a kiskertekben, háztartásokban feleslegként megjelenő növényvédő szermaradványok és azok csomagolásának visszagyűjtési lehetőségét.

A tó körüli települések állandó lakosai, az üdülőtulajdonosok és a Balatonhoz érkező turisták nagyon sokat tehetnek az általuk felhasznált, és jelenleg a természetbe kerülő kockázatos anyagok (például gyógyszermaradványok, UV-szűrő vegyületek, növényvédő szerek, mikroműanyagok) mennyiségének csökkentésével, azok környezettudatosabb használatával és hulladékaik figyelmesebb kezelésével.

Kiemelten fontos a parti zóna élővilágának, a nádasoknak és más életközösségek megóvása, mert ezeknek felmérhetetlen szerepük és értékük van a felszíni vizekbe bekerült emberi eredetű (mikro)szennyezések ártalmatlanításában.

vehir.hu
további cikkek
Gyermekkel a strandon strandolás Gyermekkel a strandon A nyár a strandolás szezonja, a gyerekek pedig imádják a vízparti szórakozást. Azonban a szülőknek fokozottan figyelniük kell a biztonságra és a megfelelő gondoskodásra, hogy a nyaralás valóban örömteli és gondtalan legyen. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, hogy mire kell figyelni, ha gyerekkel megyünk a strandra. ma 18:28 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. ma 12:16 Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Balaton Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Ötmilliárd forint támogatást nyújt balatoni, önkormányzati tulajdonú szolgálati lakások kialakítására a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium. tegnap 12:42 Egész éjszaka keresték az eltűnt férfit a vízimentők Egész éjszaka keresték az eltűnt férfit a vízimentők Sajnos már csak a holttestét találták meg Révfülöpnél. tegnap 12:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.