Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája

2024. június 14. 11:25 // Forrás: Veszprémi Érsekség
A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén.

Zamárdiban tartotta a Balatoni Borok Verseny díjkiosztóját a Balatoni Szövetség. Mint azt Nyitrayné dr. Sárdi Diána a viadal elnöke, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója elmondta, elég nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen hat borvidék 41 termelője összesen 201 mintát nyújtott be az ítészeknek.

– A borászat igazi művészet. Úgy vélem, minden olyan szakmai rendezvényt, mustrát támogatnunk kell, amely a borfogyasztást, a bortermelést segíti. Ez a verseny is megerősítést adhat mindenkinek, hogy a magyar borok jók, a magyar termelők minőségi és ízletes nedűket készítenek. Tehát érdemes magyar borokat fogyasztani – hangsúlyozta.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke arról beszélt, a 120 esztendős egyesületük már huszonegyedik alkalommal szervezte meg a Balatoni Borok Versenyét, amely mára rangos, nívós megmérettetéssé nőtte ki magát.

– A Jóistennek hálát adhatunk mindennap, hogy ilyen csodálatos vidéken élhetünk, mint a Balaton környéke. És azért is, mert ilyen fantasztikus borok készülnek itt. Célunk, hogy minél több minőségi, magas színvonalat képviselő bor készüljön. Minél szélesebb a paletta, minél nagyobb a választék, annál többek érdeklődését tudja felkelteni a balatoni régió – fogalmazott.

A díjkiosztón aztán kiderült, valóban nagyon sok finom, zamatos ital készült az elmúlt időszakban. A Veszprémi Érseki Pincészet három borral pályázott, kettő ezüst, egy aranyminősítést kapott. Ráadásul a 2023-as Mandorla Savignon Blancot az év legjobb fehér borának is megválasztották.

Benesch Antal főborász az oklevelek és üvegplakettek átvételét követően úgy fogalmazott, az elmúlt három évben rengeteget tettek azért, hogy a Veszprémi Érseki Pincészet borait megismerje a közvélemény és vele együtt a szakma is. Ez a díj a munkájuk egyik legfontosabb elismerése, igazi mérföldkő. A Mandorla egyébként is sokak kedvence, amelynek egyik titka az eltérő szüretelési időpontok és a gondos feldolgozási mód.

vehir.hu
további cikkek
Nem volt közömbös a csend kultúra Nem volt közömbös a csend Február harmadikán a veszprémi Hangvillában Cseh Tamás emlékesttel ünnepelték a Magyar Kultúra Napját. A Csönded vagyok című teltházas este végén álló tapssal fejezte ki háláját a közönség. Véleménycikk és köszönetnyilvánítás a tizenkettedik sorból. ma 11:04 A Veszprémi Petőfi Színház Őze Áron rendezésében mutatja be a Lila ákácot kultúra A Veszprémi Petőfi Színház Őze Áron rendezésében mutatja be a Lila ákácot Szép Ernő történetét február hetedikén láthatja először a közönség a Veszprémi Petőfi Színházban. A premier előtti napokban Őze Áron rendezővel beszélgettünk, aki elmondta, mindenkinek ajánlja az előadást, aki volt már valaha szerelmes. Annak is, aki még nem volt, de szeretne az lenni. És persze annak is, aki épp most szerelmes… tegnap 22:03 Krumplistészta deluxe – a Michelin-parasztétel Krumplistészta deluxe – a Michelin-parasztétel Szalonnás halál, gránátos kocka. Mennyire utáltam gyerekként. Abszolút maradékmentő ebédnek gondoltam, aszófői nagyszüleim rendszeresen ezzel vártak. Néha mondták, hogy gálárbugyi - vagy bugyli? – van most, mintha lenne bármi különbség egy gyereknek a krumpli és tészta kombinációi között. 2025. február 4. 21:47 Mindenkiben rejlik egy film kultúra Mindenkiben rejlik egy film Múlthéten többek között a filmeké volt a főszerep Veszprémben: január harmincadikától február elsejéig zajlott a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye, melynek a Foton adott otthont. 2025. február 3. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.