Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
26°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
26°C

Sárvári Zita: A kortárs képzőművészet nagyon szexi

2024. június 12. 11:04
Mindszentkállán, a Jókai 7-ben múlt szombaton nyílt meg a CHERRY-PICKING című kiállítás, melyet Sárvári Zita, a Heart & Cherry Limited Editions projekt vezetője szervezett. A legnépszerűbb kortárs magyar képzőművészek munkáiból álló kiállítás lehetőséget biztosít a műtárgypiacra belépni kívánó új generációs gyűjtők számára is.

Zita várpalotai származású, nagyon büszke hírvivője Veszprémnek és a térségének, 20 éve van a pályán, és foglalkozik műtárgykereskedelemmel. Több galériát vezetett már, a budapesti Virág Judit Galéria és Aukciósházban indult a karriere, ott ismerte meg közelebbről is a magyar képzőművészet legnagyobb alkotóit és mestereit.

Sárvári ZitaSárvári Zita

A fő szempont számára, hogy a magyar képzőművészetet promotálja, szakmája egyik sarkalatos pontja az is, hogy külföldön élő magyar származású művészeket hozzon haza és ismertesse meg őket a magyar piaccal.

,,Éppen most júliusban és augusztusban lesz Josef Kristofolettinek kiállítása nálam, a Belgrád rakparton, aki egy Amerikában élő magyar származású művész. Most kapott magyar állampolgárságot, és két hónapig itt lesz egy ösztöndíjprogram keretében, én pedig megragadom az alkalmat, és csinálok neki egy kiállítást” – meséli Zita a megnyitón, ahol a kortárs magyar képzőművészet krémjét mutatják be.

,,Összesen tíz művész munkái, akik tényleg abszolút a legmeghatározóbb, legszexibb alkotói a magyar képzőművészetnek” – emeli ki a projektvezető. Régóta dolgozik velük együtt, a kiállító festőművészekkel, fotográfusokkal és kerámiaművészekkel, így felkérte őket arra, hogy a projektgalériájával közösen csináljanak egy szitanyomatot, vagy egy litográfiát. A projekt folyamatos, 2020-ban kezdődött, azóta minden évben újabb és újabb alkotókkal kollaborál, így a kollekció is egyre bővül.

A kiállítás egyik célja a művészet demokratizálása, Zita generációjának a megszólítása, hogy megismertesse az emberekkel a kortárs műalkotásokat, mert úgy véli, nagyon izgalmas érzés, hogy ennyi kreatív emberrel élünk egy korban, akikről talán nem is hallottunk még.

A projekt másik lényeges pontja, hogy alkalmas kinevelni egy új gyűjtőgenerációt. A kedvezőbb árú alkotások (400 és 600 euro közöttt mozognak), emiatt könnyebb és kockázatmentes belépést ad a gyűjtői piac előszobájába.

Erdélyi Szabolcs és Sárvári ZitaErdélyi Szabolcs és Sárvári Zita

,,Nagyon örülök, hogy itt a Jókai 7-ben bemutathatjuk ezt az anyagot, hogy Erdélyi Szabolcs lehetőséget adott ennek a kiállításnak. Fantasztikus érzés ezeket az alkotásokat egy térben látni” – mondja el Zita, amikor a helyszínválasztásról beszél.

,,Az ilyes események mindig tökéletes összefoglalók, és éppen most itt debütált Dukai Istvánnak két szitanyomata is. Vele nagyon szoros az együttműködés. Egy Egerben élő művészről beszélünk, akinek alapvetően a festményeivel foglalkozom, de dolgozik sokszorosított grafikával is, így most az ő legfrissebb szitanyomatai debütálnak itt Mindszentkállán ” - teszi hozzá a kurátor.

A Jókai 7 a Heart & Cherry Limited Editions elmúlt öt évének tevékenységét mutatja be és vonultatja fel a projekt keretében, egyetlen kiállításon belül Barabás Zsófi, Moizer Zsuzsa, Nemes Márton, Csató József, Fridvalszki Márk, Dallos Ádám, Néma Júlia, Puklus Péter, Keresztesi Botond és Dukai István művészek munkáit.

A Jókai 7 folyamatosan megújuló kiállításokkal, izgalmas hazai design termékekkel és színes programkínálattal várja mindazokat, akik a nyaralás alatt is keresik a kulturális pezsgést. A látogatók itt nemcsak pihenhetnek, hanem részt vehetnek különféle művészeti eseményeken és megismerhetik a legfrissebb design trendeket is. Ez az egyedi helyszín tökéletes választás mindazok számára, akik szeretnék ötvözni a nyugalmat a kreatív élményekkel.

Balogh Dóra
további cikkek
Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. tegnap 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.