Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
16°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
16°C

Átadták a „magyar Vaskupola” háromdimenziós radarját Veszprémben

2024. június 7. 19:49
Megérkezett Veszprémbe annak a radarrendszernek az eleme, ami háromdimenziós technológiájával jelenleg a legmodernebb légvédelemi rendszerek közt van számontartva a világon. Ugyanez a rendszer védi az izraeli légteret is, amit sokan csak „Vaskupolaként” emlegetnek. A péntek délutáni ünnepélyes átadón jelen volt Szalay- Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a gyártó Rheinmetall Canada vezérigazgatója, Pietro Mazzei, valamint az összes városi és országos katonai elöljáró is.

A radarkomplexum három fő modulból áll - az antenna-rendszer, a hadműveleti-kezelői kabin, és az az áramellátást biztosító rendszer -, amelyeket terepjáró képességű teherautók szállítanak, de ezekről könnyen le is emelhetők. A három egység külön-külön szállítható közúton, vízen, levegőben vagy vasúton is. A radar rövid telepítési és bontási idővel rendelkezik, amely biztosítja a folyamatosan változó hadműveleti körülmények közötti rugalmas feladat végrehajtást.

Ezek csak néhány paraméterei annak a rendszernek, amit péntek délután a Jutasi úti laktanya udvarán ünnepélyes keretek közt adtak át.

Pietro Mazzei, a Rheinmetall Canada vezérigazgatója az együttműködések fontosságáról szólva az ipar és kormány közti partnerséget méltatta. Tájékoztatása szerint Magyarországon egy olyan összeszerelő-, integrációs és tesztelő-bevizsgáló bázist tudtak létrehozni, amelynek eredményei az átadott eszközök. Köszönetet mondott azért, hogy a Magyar Honvédség nemcsak időt szánt a technológia megtanulására, de integrálták is azt napi műveleteikbe.

Az ünnepségen a kanadai és izraeli elöljárók és nagykövet mellett a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség is a legmagasabb szinten képviseltette magát, előbbi részéről Szalay- Bobrovniczky Kristóf, utóbbitól pedig Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnöke érkezett Veszprémbe. Mellettük a fegyveres szervek és a politikai vezetők – Porga Gyula, polgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő – is jelen voltak.

A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, a háborúk nem maguktól alakulnak ki a világban, hanem mindig emberi döntések következtében. Ennek pedig van egy jól felismerhető folyamata: először csak beszélnek róla a politikusok, utána megindulnak az előkészületek felszerelések és lőszerek szállításával, a harmadik lépést mibenlétét pedig már nem kell különösebben megmagyarázni, hiszen tudja mindenki, hogy mi következik ezekből.

Szalay- Bobrovniczky Kristóf szerint erőre van szükség ahhoz, hogy elkerüljük a háború okozta katasztrófát. Ez az erő pedig megmutatkozhat a szavazóurnák mellett is, amikor a háborúpárti politikusok helyett a békére törekvők mellé húzza valaki az ikszet.

A miniszter ugyanakkor hozzátette, hogy a békéhez szükség van katonai erőre is, hogy másoktól függetlenül is képesek legyünk megvédeni magunkat, elsősorban a légterünkben. Ezért indult el már évekkel ezelőtt a magyar haderő felfejlesztése, aminek a mostani 3 dimenziós radar egy fontos mérföldköve.

Ez a rendszer kitűnően vizsgázott Izraelben, amit az egész világ láthatott, amikor tavaly a Hamasz megtámadta a zsidó államot, húzta alá a miniszter.

A rendszer további érdekességei közé tartozik, hogy képes az általa felderített légi objektumok 3 dimenziós koordinátáinak, azaz a helyzetének és magasságának a meghatározására, ráadásul a jelenleg használt radaroknál háromszor nagyobb antennaforgási sebesség háromszoros adatfrissítést eredményez, mely jelentősen lerövidíti a légicélok felderítését.

Egyidőben képes felderíteni a nagyméretű, nagysebességű szállítógépektől a közepes méretű (kis visszaverő felületű), kissebességű drónokig minden típusú légijárművet, valamint a ballisztikus tüzérségi lövedékeket.

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a "Vaskupola" működéséről éles helyzetben.

Kapcsolódó cikk
Hamarosan olyan légvédelmi rendszer figyeli Veszprém légterét is, mint Izraelét
Sőt, egész Magyarország területét, ugyanis a magyar kormány még tavaly írta alá azt a szerződést, aminek értelmében hazánkba is telepítik azt a radarrendszert, amit jelenleg a legmodernebb ilyen technológiaként tartanak számon, és aminek működését az utóbbi időben az izraeli harcokban az egész világ láthatta.
vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. tegnap 20:49 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. tegnap 11:25 Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. 2024. június 13. 17:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.