Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
26°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
26°C

Kutyaharapást szőrével: javít a szociális szorongáson, ha nem maradsz otthon

2024. június 3. 20:22
Már a gondolat is szorongást okoz, hogy emberek közé kell menned? Előre azon agyalsz, hogy mit fogsz mondani? Csábítóbb lenne inkább otthon maradni? Ne tedd: a kutatások szerint a szociális szorongásra a legjobb gyógyír, ha beleállsz.

Azok számára, akik szociális szorongással küzdenek, vonzóbbnak tűnhet nemet mondani a meghívásokra és inkább otthon maradni. Csakhogy hosszú távon inkább erősíti a szorongást a társasági események kihagyása; minél jobban elszokunk attól, hogy emberek között vagyunk, annál nehezebb lesz legközelebb rászánni magunkat. 

Ismerős lehet az érzés, hogy igent mondtunk egy meghívásra, de ahogy közeledik az esemény, egyre kevésbé vágyunk rá. Néhány órával indulás előtt, amikor már készülődni kellene, elkezdünk kifogásokat gyártani, úgy érezzük, hogy inkább otthon szeretnénk maradni, és hogy semmi kedvünk az egészhez. Fejben azokat a forgatókönyveket pörgetjük, mi sülhet el rosszul. 

Pocsék érzés, és óriási a csábítás, hogy az ember inkább bebújjon a takaró alá, elindítsa a Netflixet, és megmaradjon a maga világában. Csakhogy a Psychology Today által szemlézett kutatások szerint ez a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk. A szociális szorongással küzdők ugyanis – bár valóban nehezen élik meg a közelgő összejövetelek „fenyegetését”, valójában az est végére jobban érzik magukat, mintha otthon maradtak volna. 

Fotó: Helena Lopes / pexelsFotó: Helena Lopes / pexels

A University of South Florida és a George Mason University kutatásaiban összesen 81, diagnosztizáltan szociális szorongással küzdő embert kértek meg, hogy két héten át rendszeresen naplózzák, hogy érzik magukat, inkább pozitív vagy inkább negatív érzések uralkodnak rajtuk. A kérdést naponta ötször, véletlen időpontban küldték ki, és a résztvevőknek azt is meg kellett jelölniük, egyedül vagy társaságban vannak-e épp. 

Mindkét egyetem kutatásában jóval több pozitív érzésről számoltak be azok, akik társaságban töltötték az idejüket, mint azok, akik egyedül. Ez azt mutatja, hogy a szociális szorongást nem erősítette, hanem éppen hogy enyhítette az, ha közösségi életet éltek a kutatásban résztvevők.

A Psychology Today adott néhány tippet azoknak, akik ilyen helyzetben mégis inkább a kanapét választanák:

  • Tudatosítsák a szorongást, és menjenek szembe vele! Igen, ez akkor rossz érzést fog kelteni, de a nap végén pozitívra fordulhat a mérleg. 
  • Fogalmazzák meg, milyen konkrét félelmeik vannak, és kérdőjelezzék meg, hogy ezek mennyire realisztikusak!
  • Helyezzék át a fókuszt önmagukról másokra! Figyeljék meg, ki az, aki láthatóan nem találja magát, egyedül van egy összejövetelen, menjenek oda hozzá, segítsenek neki feloldódni! Ez rájuk is pozitív hatással lesz. 

És persze a szokásos jó tanács, amit nem lehet elégszer elismételni: szakember segítségével sok probléma könnyebben megoldható, mint egyedül; aki úgy érzi, hogy túl nagy kihívást jelentenek az elakadásai, merjen segítséget kérni!
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Kinek szurkolunk, amikor a magyaroknak szurkolunk? Kinek szurkolunk, amikor a magyaroknak szurkolunk? Közeleg az olimpia, már csupán néhány nap maradt vissza a megnyitóig, és a vigyázó szemét mindenki Párizsra veti. Az itthonról történő izgalmas várakozás a sportszámok előtt, a bekészülés, a takaró és a nasi kettőse sokaknál a mai napig kiveri a biztosítékot. 2024. július 22. 21:42 Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? 2024. július 15. 11:30 Nem mindennek tesz jót, ha hűtőben tároljuk Nem mindennek tesz jót, ha hűtőben tároljuk A nagy hőségben mintha ösztönösen próbálnánk minden élelmiszert begyömöszölni a hűtőbe, pedig vannak alapanyagok, amiknek ez egyáltalán nem tesz jót. 2024. július 9. 11:40 Nem kell a bájcsevej csak azért, mert véletlen összefutottunk Nem kell a bájcsevej csak azért, mert véletlen összefutottunk Kicsi város, sok ismerős. Önök is folytattak már szívélyes beszélgetést csupán azért, mert összefutottak valakivel, akivel évek óta nem? Valakivel, akivel egykor napi szinten együtt dolgoztak, vagy tanultak? Akkor íme egy gondolatsor arról, miért nem kell tettetni az érdeklődést… 2024. július 8. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.