Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
22°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
22°C

Nagy durranás a Veszprémi Honvédelmi Napon

2024. május 24. 14:32
A Magyar Honvédség technikai eszközeinek és katonáinak, valamint számos civil hagyományőrző részvételével rendezi meg a Laczkó Dezső Múzeum és az LHSN.HU a VI. Veszprémi Honvédelmi Napot május 25-én, szombaton a városi múzeum Tanulmányi Raktárának udvarán.

Az egész napos ingyenes seregszemlén a Magyar Honvédelem Napja és a Hősök Napja alkalmából tisztelegnek a szervezők Magyarország katonái előtt, teret adva a Magyar Honvédség, a ma katonáinak bemutatkozásához, valamint civil hagyományőrzők kiállításain keresztül megelevenülnek a nagy háborúk, az elmúlt évtizedek fegyveres konfliktusainak pillanatai is és persze megismerhetik a múzeum Török Ignác utcai Tanulmányi Raktárához ellátogatók a rendszerváltás előtti Magyar Néphadsereg, a sorkatonai szolgálat egykori világát, eszközeit, felszereléseit is.

Számos technikai eszköz, mint például BTR-80 típusú páncélozott csapatszállító jármű – a Magyar Honvédség jóvoltából – civil hagyományőrzők eszközeiből katonai teherautók, terepjárók, Mi-24D harcihelikopter, 82mm-es aknavető is megtekinthető lesz, a nap legnagyobb durranását pedig egy ZiSz-3 típusú ágyú bemutató lövései jelentik majd.

A kiállítások, bemutatók mellett számos kísérő program várható, többek között fegyversimogató, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum előadása a JUTAS 100 emlékévhez kapcsolódóan, Magó Károly zászlós roncskutató, a tavaly a Balatonból kiemelt magyar Messerschmitt Me-109 repülőgép feltárásáról mesél majd és mutat meg leleteket, továbbá hallhatnak az érdeklődők katonazenét az MH Légierő Zenekar Veszprém jóvoltából, és megismerhetik a Mi-24D típusú harcihelikoptert is Gaál Csaba nyugállományú repülő őrnagy előadásából.

vehir.hu
további cikkek
A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák Fennállásának százhetvenötödik évét ünnepli idén a Magyar Honvédség, a kerek jubileum pedig egy újabb lehetőséget ad annak a fegyveres erő azon törekvésének, hogy minél közelebb kerüljenek a civil társadalomhoz. Ennek egyik eleme volt az a fotó- és videópályázat, amelyen magyar katonák, illetve a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó személyek indulhattak, a pályaművekből pedig Veszprémben az Agóra Kulturális Központban is megnyílt egy tárlat. Kiderült, hogy nem csak a fegyvert, hanem a kamerát is jól forgatják a kezükben ezek a katonák. 2024. július 19. 16:02 Hétfőn kezdődik a frissen szerződött tartalékosok kiképzése Hétfőn kezdődik a frissen szerződött tartalékosok kiképzése Több mint harminc fiatal – középiskolások, egyetemisták és kadétképzésben részt vevők – írtak alá tartalékos szerződést szerdán a Magyar Honvédség veszprémi toborzó központjában. 2024. július 11. 12:23 Mit jelent ma tartalékos katonának lenni? Magyar Honvédség Mit jelent ma tartalékos katonának lenni? A mai huszon- és harmincévesek már csak az apáik és nagyapáik anekdotáiból ismerhetik, hogy milyen volt egykor a sorkatonai szolgálat. Habár ez a kötelező szolgálatot 2004-ben felfüggesztették, a Magyar Honvédség állománya és technológiai felkészültsége folyamatosan növekszik és fejlődik, aminek egyik fontos pillérét a tartalékos honvédek alkotják. Az ő toborzásukról, kiképzésükről és feladataikról is beszélgettünk Soós Gyula alezredessel, a Veszprémi Toborzó Központ parancsnokával. 2024. július 1. 22:18 Átadták a „magyar Vaskupola” háromdimenziós radarját Veszprémben Átadták a „magyar Vaskupola” háromdimenziós radarját Veszprémben Megérkezett Veszprémbe annak a radarrendszernek az eleme, ami háromdimenziós technológiájával jelenleg a legmodernebb légvédelemi rendszerek közt van számontartva a világon. Ugyanez a rendszer védi az izraeli légteret is, amit sokan csak „Vaskupolaként” emlegetnek. A péntek délutáni ünnepélyes átadón jelen volt Szalay- Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a gyártó Rheinmetall Canada vezérigazgatója, Pietro Mazzei, valamint az összes városi és országos katonai elöljáró is. 2024. június 7. 19:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.