Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben

2024. május 24. 14:40
A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót.

Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve program keretében a ,,21. századi szakképző intézményfejlesztési program - Veszprémi Szakképzési Centrum” című projekt a Veszprémi Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyének megújítását célozza. A program hosszú távú célja, hogy a fejlesztés részeként megújuló szakképző iskolák a középfokú oktatáson belül vonzó alternatívát nyújtsanak a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára.

Pap MátéPap Máté

A sajtótájékoztatót Pap Máté, a VSZC kancellárja nyitotta meg, aki azokról a lehetőségekről beszélt, amelyek a szakképzésben rejlenek. Több célt is megfogalmaztak az évek során, amik mind az ágazat fejlesztését és modernizálást szolgálják, amelyhez a kancellár úgy gondolja, Veszprémben tökéletes támogató közösséget találtak.

,,A veszprémi siker kulcsa az, hogy Veszprémben olyan vezetők vannak, akik nagyon ambiciózus, ugyanakkor közérthető célokat tudnak megfogalmazni, ezekért a célokért mindent megtesznek, és amikor egy-egy politikai vagy szakmai döntést meghoznak, akkor mindig az itt élő emberek érdekeit tekintik elsődlegesnek,, - fogalmazott Pap Máté.

A szakképzés fontosságát az utóbbi években mutatja az is, hogy bizonyos szakokra tízszeres túljelentkezés van, ezért is határoztak úgy, hogy a 2200 négyzetméteres tanműhelyt teljes mértékben felújítják a következő másfél évben. A komplexumot több iskola is használja, nemcsak a Táncsics Mihály technikum, és amellett, hogy ez a komplexum megújul, több, mint másfél milliárd forint támogatásból gyarapítják majd az eszközparkot is, valamint taneszközöket, digitális eszközöket is beszereznek.

Porga Gyula, polgármesterPorga Gyula, polgármester

Porga Gyula, Veszprém polgármestere is a szakképzés fejlődéséről beszélt és azokról az aspektusokról, melyeknek köszönhetően elindult a VSZC nagyszabású fejlesztése.  

,,Jó látni azt, hogy vannak Veszprémben olyan vállalkozók, akik velünk együtt arra törekednek, hogy elérjük a céljainkat, illetve kiemelkedően fontos, hogy maga a Magyar Állam is a szövetségesünk, amely szintén támogatja az ambícióinkat. Három terület van, amin elsődlegesen javítanunk kell: az infrastruktúra megújítása, a városi közszolgáltatások, a városi szolgáltatások erősítése, illetve a helyi közösségünk megerősítése. A Veszprémi Szakképzési Centrum projektje előremutató mindegyikben, hiszen a magyarországi szakképzés hatalmas változásokon megy át, abszolút pozitív irányú változások zajlanak a szférában” – fejtette ki a polgármester.

Pölöskei Gáborné, helyettes államtitkárPölöskei Gáborné, helyettes államtitkár

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára a négy éve kezdődött munkáról beszélt, amely során arra törekednek, hogy a kormány támogatásával a szakképzést átalakítsák. Mindezt három pillérre alapozzák, a tananyagra, illetve a módszertan megújítására, a humánerőforrás megteremtésére és az infrastruktúra-fejlesztésre. 

Perényi Lóránt, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kifejtette, az építészetben is nagy átalakulások mennek végben, ahogy a szakképzésben is, az ilyen projektekben, mint például a Veszprémi Szakképzési Centrum projektje találkozhat a két ágazat, hogy egy igazi minőségi fejlesztés jöjjön létre.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és kormánybiztosOvádi Péter, országgyűlési képviselő és kormánybiztos

Ovádi Péter országgyűlési képviselő a veszprémi közösséget méltatta, mint elmondta:

,,Csak csapatmunkával lehet elérni azt az eredményt, hogy ma már egy olyan szakiparkunk van, amire az egész országban büszkék lehetünk, és ez erősíti Veszprém és térségének a versenyképességét, és természetesen erősíti Veszprémet. Ez a mai ünnepség is azt mutatja, hogy Veszprémben lehet álmodni, és az álmokat valóra lehet váltani, hogyha megfelelő partnereket találnak ebben.”

Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási- és területfejlesztési miniszterDr. Navracsics Tibor, közigazgatási- és területfejlesztési miniszter

Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási- és területfejlesztési miniszter a kiindulópontról beszélt, 2020 decemberéről, amikor az Európai Unió tagállamainak állam és kormányfői, köztük a magyar miniszterelnök is megállapodott abban, hogy az akkor éppen tomboló koronavírus járvány gazdasági hatásainak kivédésére egy külön alapot hoznak létre, akkor az volt a cél, hogy egy válságot ne a katasztrófaként, hanem előnyként lehessen megélni.

,,Ezek a projektek mutatják azt, hogy igenis az Európai Unió és Magyarország tud együtt dolgozni, vannak olyan közös érdekeink, amelyek nemcsak a veszprémiek, nemcsak a magyarok, hanem az európai polgárok érdeke is” – emelte ki a miniszter.

A beszédek végén ünnepélyes keretek között időkapszulát helyezett el dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester, Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár asszony, Perényi Lóránt, helyettes államtitkár, valamint Pap Máté kancellár.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. ma 13:24 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. tegnap 15:17 Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.