Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja

2024. április 30. 22:23 // Forrás: Borítókép: Szegedi Kortárs Balett
Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal.

Vándorfi László színházigazgató a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta, az utóbbi három év alapvető változást hozott a fesztivál életébe: villámgyorsan megjelent a nemzetközi fesztiválpiacon, és míg a korábbi években úgy kellett megkeresni és meghívni a jó nevű hazai és külföldi együtteseket, ma már az együttesek érdeklődnek náluk, hogy felléphetnek-e Veszprémben. Ez érződött már tavalyelőtt is, a 2023-as EKF évben pedig különösen, amikor egyébként a fesztivál történetének leghosszabb eseménysorozata zajlott egy héten keresztül 30 különböző programmal.

Idén egy kicsit rövidebb lesz a rendezvény, öt napos, izgalmas néznivaló azonban így is bőven akad a magyar és külföldi társulatok, illetve nemzetközi koprodukciók révén. A szervezők régóta odafigyelnek arra, hogy minden korosztályhoz szóljanak, illetve olyan előadásokat láthasson a közönség, amelyek egyszerre képviselik a magas kultúrát, mégis szórakoztatóak és jól érthetőek, illetve még inkább átérezhetőek – tudtuk meg Horváth Csaba művészeti vezetőtől. Éppen ezért a nyitónapon a Góbi Rita Társulat ismét egy gyerekelőadással készül, elsősorban a 2-5 éves korosztálynak, a produkciók közül pedig többen is megjelenik a humor, az abszurd műfaja. Ezek közé tartozik Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz Hermész című darabja és Fehér Ferenc DISCO BOYS című koreográfiája is.

A megnyitón immár a hagyományoknak megfelelően a Szegedi Kortárs Balett lép fel, akik ezúttal a Petőfi verseit alapul vevő Lánglelkű című friss előadásukkal érkeznek. Emellett itt lesz többek között a Gagary Dance Company és a Közép-Európa Táncszínház is, a külföldi előadók közül pedig semmiképpen sem érdemes kihagyni a belga Compagnie Mossoux-Bonté együttes kortárs táncot és bábszínházat elegyítő női szólóját.

Aki szereti keverni a műfajokat, annak jó hír, hogy idén két táncos filmvetítés is lesz: Carlos Saura Iberiája a kortárs flamenco világába vezet be, míg Philippe Béziat Les Indes Galantes című dokumentumfilmje egy különleges, a városi utcai táncok műfajára megkomponált opera-balett elkészültét mutatja be.

A rendezvény idén is Veszprém Megyei Jogú Város támogatásával valósul meg, immár a város kiemelt fesztiváljaként. E támogatás nélkül talán nem is valósulhatna meg az esemény, aminek kapcsán Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, az Európa Kulturális Fővárosa cím egyik fontos missziója volt egyrészt a magyar kortárs művészet segítése, másrészt a már meglévő fesztiválok megerősítése, az előttünk álló időszak pedig várhatóan azt is megmutatja, tud-e még tovább erősödni a fesztivál.lán

A rendezvény teljes programja ide kattintva érhető el.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. ma 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. tegnap 15:17 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. 2024. június 22. 21:41 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. 2024. június 22. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.