Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C

WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt

2024. április 28. 8:33 // Forrás: green.hu
Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában.

Magyarországon a 11 évesek negyede ivott már alkoholt: a fiúk között közel 30 százalék, a lányok között csaknem 20 százalék az arány.

Mindez az Európát, Közép-Ázsiát és Kanadát vizsgáló reprezentatív kutatásból derült ki, melyben 4500 iskoláskorú gyereket kérdeztek meg. A jelentés szerint Angliában még aggasztóbb a helyzet: ott a 11 évesek egyharmada és a 13 évesek több mint fele ivott már alkoholt, a 15 évesek között pedig a lányok nagyobb valószínűséggel rúgnak be, mint a fiúk, írja a green.hu.

Kiderült az is, hogy az alkohol a leggyakrabban fogyasztott szer a serdülők körében: a megkérdezett 15 évesek 57%-a legalább egyszer kipróbálta már, és 10-ből közel 4 jelezte, hogy az elmúlt 30 napban fogyasztott alkoholt.

Minden korcsoportban 10-ből körülbelül 1 serdülő tapasztalt már jelentős mértékű ittasságot – legalább kétszer részeg volt – élete során, és ez az arány riasztóan emelkedik a 13 éves kori 5%-ról a 15 éves korra 20%-ra, ami a fiatalok körében az alkoholfogyasztás fokozódó tendenciáját mutatja.

Továbbá a minták azt mutatják, hogy az elmúlt 30 napon belüli részegség előfordulása szintén növekszik az életkorral, a 13 évesek körében 5%-ról a 15 évesek körében riasztó 15%-ra ugrik, ami rávilágít arra, hogy sürgősen szükség van célzott beavatkozási stratégiákra a fiatalkorúak alkoholfogyasztásának megfékezésére.

A kutatás vezető szerzője, Jo Inchley, a Glasgow-i Egyetem munkatársa szerint aggasztók azok a jelek, amelyek szerint egyre több gyerek kezd el fiatalon inni.

„A szerek kipróbálása a felnőtté válás és a kísérletezés része, de az alkoholnak hosszú távú hatásai vannak az egészségre, többek közt károsítja az agyat”

– mondta, majd hozzátette: a felmérések azt mutatják, hogy minél korábban kezdenek el inni a gyerekek, az alkoholfogyasztás annál komolyabb problémává válhat idősebb korukban.

A vizsgálat az e-cigarettákra is kiterjedt

Kiderült, hogy a serdülők körében ez népszerűbb, mint a hagyományos cigaretta. A tanulmány szerint a 15 évesek körülbelül egyharmada (32%) használt már e-cigarettát élete során, és 20%-uk az elmúlt 30 napban használta ezeket a termékeket. Ehhez képest a 15 évesek 25%-a szívott el életében hagyományos cigarettát, 15%-uk pedig az elmúlt 30 napban. Ugyancsak aggasztó adat, hogy 13 éves kor körül elkezdenek dohányozni a fiatalok.

A 13 évesek 11%-a számolt be arról, hogy valaha elszívott egy cigarettát, 16%-uk pedig próbált e-cigarettát.

A szerhasználat, beleértve az alkoholt és a cigarettát is, még mindig – ahogy sok éve – a fiúknál gyakoribb, de a lányok egyre inkább kezdenek felzárkózni. A nemek közt 11 éves korban tapasztalható jelentős különbség, ami 15 éves korra eltűnik, sőt, e-cigaretta használatban a lányok megelőzik a fiúkat.

Az alkohol-, nikotin- és dohánytermékek használatának csökkentése, valamint a fiatalok körében történő elterjedésük megelőzése érdekében a WHO szerint sürgősen végre kell hajtani a különböző nemzetközi szerződésekben és a WHO ajánlásaiban felvázolt átfogó intézkedéseket. Ezek közé tartoznak többek között:

  • a jövedéki adók emelése
  • a nikotin- és dohánytermékek, valamint az alkohol elérhetőségének korlátozása, például az eladási órák vagy helyszínek csökkentése, valamint az ilyen termékek megvásárlására vonatkozó törvényes alsó korhatár betartatása
  • valamennyi ízesítőanyag, beleértve a mentol és a szintetikus mentolanalógok betiltása a nikotin- és dohánytermékekben
  • a közösségi médiában történő reklámozás, promóció és szponzorációs lehetőségek átfogó tilalmának érvényesítése.

Az első fecske: Nagy Britannia

A szigetország a világon elsőkét tilthatja be teljes mértékben a dohányzást, persze csak fokozatosan. A londoni parlament által már elfogadott tervezet szerint a 2009. január 1-je után születettek számára tilos lesz dohányárut eladni, vagyis a most 14-15 éves britek legálisan soha nem vehetnének cigarettát. A törvényt hamarosan véglegesíthetik és még idén hatályba léphet.

Hajas Bálint
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. tegnap 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. tegnap 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. tegnap 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. 2024. július 22. 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.