Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
13°C
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
13°C

WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt

2024. április 28. 8:33 // Forrás: green.hu
Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában.

Magyarországon a 11 évesek negyede ivott már alkoholt: a fiúk között közel 30 százalék, a lányok között csaknem 20 százalék az arány.

Mindez az Európát, Közép-Ázsiát és Kanadát vizsgáló reprezentatív kutatásból derült ki, melyben 4500 iskoláskorú gyereket kérdeztek meg. A jelentés szerint Angliában még aggasztóbb a helyzet: ott a 11 évesek egyharmada és a 13 évesek több mint fele ivott már alkoholt, a 15 évesek között pedig a lányok nagyobb valószínűséggel rúgnak be, mint a fiúk, írja a green.hu.

Kiderült az is, hogy az alkohol a leggyakrabban fogyasztott szer a serdülők körében: a megkérdezett 15 évesek 57%-a legalább egyszer kipróbálta már, és 10-ből közel 4 jelezte, hogy az elmúlt 30 napban fogyasztott alkoholt.

Minden korcsoportban 10-ből körülbelül 1 serdülő tapasztalt már jelentős mértékű ittasságot – legalább kétszer részeg volt – élete során, és ez az arány riasztóan emelkedik a 13 éves kori 5%-ról a 15 éves korra 20%-ra, ami a fiatalok körében az alkoholfogyasztás fokozódó tendenciáját mutatja.

Továbbá a minták azt mutatják, hogy az elmúlt 30 napon belüli részegség előfordulása szintén növekszik az életkorral, a 13 évesek körében 5%-ról a 15 évesek körében riasztó 15%-ra ugrik, ami rávilágít arra, hogy sürgősen szükség van célzott beavatkozási stratégiákra a fiatalkorúak alkoholfogyasztásának megfékezésére.

A kutatás vezető szerzője, Jo Inchley, a Glasgow-i Egyetem munkatársa szerint aggasztók azok a jelek, amelyek szerint egyre több gyerek kezd el fiatalon inni.

„A szerek kipróbálása a felnőtté válás és a kísérletezés része, de az alkoholnak hosszú távú hatásai vannak az egészségre, többek közt károsítja az agyat”

– mondta, majd hozzátette: a felmérések azt mutatják, hogy minél korábban kezdenek el inni a gyerekek, az alkoholfogyasztás annál komolyabb problémává válhat idősebb korukban.

A vizsgálat az e-cigarettákra is kiterjedt

Kiderült, hogy a serdülők körében ez népszerűbb, mint a hagyományos cigaretta. A tanulmány szerint a 15 évesek körülbelül egyharmada (32%) használt már e-cigarettát élete során, és 20%-uk az elmúlt 30 napban használta ezeket a termékeket. Ehhez képest a 15 évesek 25%-a szívott el életében hagyományos cigarettát, 15%-uk pedig az elmúlt 30 napban. Ugyancsak aggasztó adat, hogy 13 éves kor körül elkezdenek dohányozni a fiatalok.

A 13 évesek 11%-a számolt be arról, hogy valaha elszívott egy cigarettát, 16%-uk pedig próbált e-cigarettát.

A szerhasználat, beleértve az alkoholt és a cigarettát is, még mindig – ahogy sok éve – a fiúknál gyakoribb, de a lányok egyre inkább kezdenek felzárkózni. A nemek közt 11 éves korban tapasztalható jelentős különbség, ami 15 éves korra eltűnik, sőt, e-cigaretta használatban a lányok megelőzik a fiúkat.

Az alkohol-, nikotin- és dohánytermékek használatának csökkentése, valamint a fiatalok körében történő elterjedésük megelőzése érdekében a WHO szerint sürgősen végre kell hajtani a különböző nemzetközi szerződésekben és a WHO ajánlásaiban felvázolt átfogó intézkedéseket. Ezek közé tartoznak többek között:

  • a jövedéki adók emelése
  • a nikotin- és dohánytermékek, valamint az alkohol elérhetőségének korlátozása, például az eladási órák vagy helyszínek csökkentése, valamint az ilyen termékek megvásárlására vonatkozó törvényes alsó korhatár betartatása
  • valamennyi ízesítőanyag, beleértve a mentol és a szintetikus mentolanalógok betiltása a nikotin- és dohánytermékekben
  • a közösségi médiában történő reklámozás, promóció és szponzorációs lehetőségek átfogó tilalmának érvényesítése.

Az első fecske: Nagy Britannia

A szigetország a világon elsőkét tilthatja be teljes mértékben a dohányzást, persze csak fokozatosan. A londoni parlament által már elfogadott tervezet szerint a 2009. január 1-je után születettek számára tilos lesz dohányárut eladni, vagyis a most 14-15 éves britek legálisan soha nem vehetnének cigarettát. A törvényt hamarosan véglegesíthetik és még idén hatályba léphet.

Hajas Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.