Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
22°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
22°C

Veszprémben is színpadra lép a Djabe zenekar és Chieli Minucci

2024. április 14. 11:52
Május 27-én a Hangvillában lép fel a Djabe, valamint Chieli Minucci gitáros, aki a nyolcvanas évek elején alapította világhírű amerikai jazz/funk/world formációját, a Special EFX-t, melynek máig vezetője. Magyarországon a Djabe együttes irányítója, Égerházi Attila adta ki a legutóbbi Special EFX albumot vinylen. Ennek alkalmából a Djabe zenekar együtt játszott Chielivel a Budapest Jazz Clubban, a zenészek ekkor határozták el, hogy 2024 májusában közös turnéra indulnak. Ennek egyik állomása a veszprémi Hangvilla. A koncertsorozat a Tour of Waterfalls címet kapta. A Djabénak és Chielinek is van egy Waterfall című kompozíciója, a két szerzemény foglalja keretbe a műsort, melyben Chieli Minucci, Djabe és Special EFX számok hangzanak majd el. A veszprémi állomásról, a turné jelentőségéről, a zenekar jelenlegi helyzetéről beszélgettünk Égerházi Attilával, a Djabe vezetőjével.

A Djabe Magyarország elsőszámú jazz/world fusion zenekara. Huszonkilenc éves fennállása alatt számos hazai, valamint nemzetközi díjat és elismerést szerzett. Eddig 44 országban vendégszerepelt Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. A Djabe az egyik legkeresettebb magyar jazz zenekar a nemzetközi fesztiválokon, az első 20 év kirobbanó sikerei után, 2016 őszén megújult, kiváló hazai muzsikusok kerültek az együttesbe. Égerházi Attila a kezdetekről így mesélt portálunknak:

Rögtön az elindulásunkkor számos elismerést kaptunk, ilyen például az Arany Zsiráf-díj, ami a mai Fonogram-díj előfutára. A megalakulásunk időszaka inkább a populáris hangzást tükrözi, később aztán átalakultunk, jazz zenészek csatlakoztak hozzánk, ekkor indult el a nemzetközi pályafutásunk is.

Ez pedig szó szerint kinyitotta a világot, hiszen elkezdtünk külföldi zenészekkel is együtt játszani. Ben Castle is ilyen, aki az egyik  legismertebb brit szaxofonos, játszott  George Michaellel, Stinggel és a Brand New Heaviessel is. Több mint húsz éve dolgozunk együtt a Genesis gitárosával, Steve Hackett-tel.

A Djabe tehát igazi világsztárokkal zenél, erről Attila a következőket mondta: „Ezek a nevek számomra hatalmas kedvencek, mesébe illő álomként élem meg, hogy együtt játszhatok a régi nagy idoljaimmal. Chieli Minucci, akivel Veszprémbe is érkezünk, szintén igazi példakép, akivel elég hamar jóban lettünk: amikor a gitáros Európai városnéző túrán vol szeptemberbent, két napot Budapesten töltött, megkérdeztem, hogy mi lenne, ha városnézés helyett inkább megcsinálnák a Special EFX lemezbemutatót, ő pedig kérte, hogy lépjünk fel vele a Budapest Jazz Clubban."

Égerházit megkérdeztük arról is, gyerekként, amikor elindult pályáján, milyen jellegű célokat tűzött ki magának, s szerepelt-e a távlati célok között, hogy karrierje ilyen messzi repíti: „Én oly annyira a zenén nevelkedtem, hogy egyfolytában szólt valami a fülemben, és határozott elképzeléseim voltak arra vonatkozóan, hogy majd milyen típusú zenét szeretnék játszani. Már a kezdetek kezdetén sikerült tehetségkutató fesztivált nyerni, a két gitár, egy fuvola, egy hegedű, különlegesnek számító formációnkkal.

Később már jóval tudatosabbak lettünk, létrehoztam a kiadót, és olyan művészeket kerestem, akiken láttam, hogy együtt tudunk majd dolgozni. Mára mély barátság van köztünk, bízhatunk egymásban, remek a hangulat, ösztönözzük egymást, és ami a legfontosabb, hogy rá tudunk csatlakozni egymás zenei világára.

Motiváltak vagyunk, s talán nem túlzás azt mondani, hogy a jelenlegi Djabe a legjobb csapat. Az előző felállások mindig valamilyen emberi vagy szakmai feszültségek miatt forgácsolódtak szét. Mostanra egyensúly és felszabadultság van. Imádunk együtt lenni, és ezt a közönség is látja a koncerteken.

És, hogy a jelenről is beszéljek muszáj elmondanom, milyen nagyszerű kihívás a szóban forgó turné, hiszen számunkra rendkívül felszabadító, amikor vendéget is köszönthetünk köztünk, a koncerten.

A veszprémi rendezvényen olyan dalokat is fogunk játszani, amiket már vagy húsz éve nem hallhatott a közönség, és persze igyekszünk kedvezni azoknak is, akik később csatlakoztak a Djabe közönségtáborába. Nagyon izgatottak vagyunk a veszprémi koncert miatt, mert elég régen jártunk a királynék városában.

Várunk mindenkit, aki szeretne egy önfeledt élményt, és senkit ne ijesszen meg a jazz műfaja, elég emészthető, könnyen befogadható zenét játszunk, a társaim rendkívül virtuózok, nívós produkció lesz, Minucci gitárjátékát pedig a legnagyobbakhoz tudom csak hasonlítani. Azt az energiát, amit felszabadítunk a zenével, szeretnénk átadni a közönségnek."

A veszprémi koncertre itt tud jegyet venni.

Szabó Eszter
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.