Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elhunyt bajtársaik emlékére ugrottak

2024. április 13. 17:27
A Magyar Honvédség és jogelődjeinek legnagyobb repülő és ejtőernyős katasztrófájára emlékeztek pénteken Jutaspusztán.

1941. április 12-én Jutaspusztán egy esős, borús délutánon a vitéz Bertalan Árpád őrnagy által vezetett ejtőernyős csapat minden előkészület, ellenőrzés és eligazítás után a szállítási repülőgépen az indulási parancsra várt egy olyan feladattal, amelyet előttük még senki, soha nem hajtott végre a Magyar Királyi Honvédség kötelékében. A parancs szerint a harcok dúlta Jugoszlávia területén, ellenséges vonalak mögött kellett két hidat elfoglalniuk, majd biztosítaniuk azokat a magyar csapatok beérkezéséig. Az indulási parancs után a vezérgép fedélzetén Vitéz Bertalan Árpáddal felemelkedett, hogy hadtörténelmi jelentőségű tettére induljon az ellenséges vonalak mögé. A mai napig tisztázatlan okból azonban a gép körülbelül két perc elteltével megbillent, átfordult és lezuhant, majd a kiömlő üzemanyagtól kigyulladt. A fedélzeten tartózkodó 28 főből húsz katona hősi halált halt a lángok közt, köztük a magyar katonai ejtőernyőzés egyik megteremtőjének számító Bertalan Árpáddal.

83 évvel később előttük tisztelegve rendeztek megemlékezést a magyar ejtőernyős katonák.

Régi hagyomány, hogy a megemlékezésen a veszprémi városvezetés képviselői is részt vesznek, hiszen ahogy arra Hegedűs Barbara alpolgármester is kitért, büszkék vagyunk arra, hogy Veszprém története összefonódott a katonasággal, melynek normái a mai napig fontos elvekkel és értékekkel gazdagíthatják a társadalmat. Hiszen mit jelent a katonaság? Hősiességet, bajtársiasságot, valódi szövetségkötéseket, a környezet, a közösség, a haza szolgálatát, a béke fenntartását, amely a legnagyobb biztosítéka a prosperáló jelennek és jövőnek.

Molnár Zsolt ezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének (MEBSZ) elnöke beszédében kitért arra, a magyar katonák halálára megemlékezni mindig szörnyű dolog, ám emellett az utókor számára is fontos tanulságokat adhat. „Az 1941. április 12-én elhunyt férfiak olyan fegyvernem harcos úttörői voltak, melyben a legkisebb technikai hiba is életekbe kerülhet, ráadásul ők ezt úgy vállalták, hogy tudták, a sikeres ugrás még csak a kezdet. A landolást követően ugyanis nem csak maguk előtt számíthattak ellenségre, hanem bármelyik irányból.

Ezzel együtt az egység emléke nem csupán az ejtőernyős katonák előtt példa, hanem tágabb értelemben véve a parancsnokukért és bajtársaikért mindenre képes, bátor és elszánt katona eszményképének is tökéletes megtestesítői voltak ezek az emberek. Hiszen az életben maradt bajtársak végül végrehajtották a feladatot a maradék kettő repülőgép segítségével, és az ugrást követően sikeres harctevékenységet hajtottak végre. Ők nem csak beszéltek vagy írtak hazájuk szolgálatáról, hanem meg is tették azt, feláldozva a legdrágábbat: az életüket” – hangsúlyozta.

A megemlékezés részeként felsorolták a balesetben elhunyt katonák neveit, majd öt katona kegyeleti ejtőernyős ugrást mutatott be, végül pedig elhelyezték az emlékezés koszorúit a jutaspusztai emlékműnél.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Nagy durranás a Veszprémi Honvédelmi Napon Nagy durranás a Veszprémi Honvédelmi Napon A Magyar Honvédség technikai eszközeinek és katonáinak, valamint számos civil hagyományőrző részvételével rendezi meg a Laczkó Dezső Múzeum és az LHSN.HU a VI. Veszprémi Honvédelmi Napot május 25-én, szombaton a városi múzeum Tanulmányi Raktárának udvarán. ma 14:32 A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak. ma 15:52 A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót. ma 14:40 Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Hagyományteremtő céllal és a veszprémi polgári értékek mentén szervezte meg szerkesztőségünk az első VehírEst rendezvényt, amelynek vendége Kötter Tamás ügyvéd, József Attila-díjas író, politikai véleményvezér volt. ma 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.