Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 14. Vazul
Veszprém
19°C
2024. június 14. Vazul
Veszprém
19°C

Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak

2024. április 5. 21:46
Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről.

Halmay Gábor az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) országos ügyvezető-alelnöke elmondta, régóta aggályosnak tartották azt a trendet, hogy a fiatalok naponta akár több doboz ilyen magas koffeintartalmú cukros energiaitalt is megisznak. Főleg annak tükrében, hogy statisztikák szerint az egyértelműen az energiaital fogyasztására visszavezethető rosszullétek 74%-a a tizennyolc évesnél fiatalabbaknál fordult elő. De, ha nem is lesz valaki rosszul az energiaitaloktól, akkor is fiatalként számos negatív hatással lehet a szervezetre: vízhajtó hatása miatt a vitaminok hamarabb kiürülnek, ez negatívan hat a fejlődésre, valamint a szívizom működését is fokozza, ami ennyi idősen nem egészséges.

Ezt próbálja egy most benyújtott törvényjavaslat meggátolni azzal, hogy az energiaitalokat a jövőben csak tizennyolc év felett lehet majd megvásárolni, ha elfogadja az országgyűlés.

A törvényjavaslatot két KDNP-s politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István jegyzik. Halmay Gábor úgy fogalmazott, egy hiánypótló törvényről van szó, amitől azt várják, hogy drasztikusan visszaszorítsa az energiaitalok fogyasztását a fiatalok körében.

A sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Hunyadvári László, az IKSZ veszprémi alelnöke, Halmay Gábor, az IKSZ országos ügyvezető-alelnöke, Haluza Máté, az IKSZ veszprémi titkáraA sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Hunyadvári László, az IKSZ veszprémi alelnöke, Halmay Gábor, az IKSZ országos ügyvezető-alelnöke, Haluza Máté, az IKSZ veszprémi titkára

Újságírói kérdésre elmondta, a javaslat kidolgozásakor orvosi szakmai szervezetekkel, oktatási intézményekkel és ifjúságvédelmi szakemberekkel is egyeztettek.

Külön kiemelte, hogy nagy reményeik vannak abban, hogy a parlamenti képviselők is támogatják majd a törvényjavaslatot, ezt az optimizmust arra is alapozzák, hogy több ellenzéki képviselő is kijelentette már, hogy megszavazzák a törvényt.

A Gyermekkardiológusok Európai Társasága szintén üdvözli a KDNP kezdeményezését, sőt ők uniós szintre is emelnék ezt a szabályt. Magyarország egyébként nem az első olyan ország, ahol bevezetnék az energiaitalok vásárlásának tilalmát a fiatalkorúaknál, viszont így is az elsők között van, ahol meglépi az ország kormánya ezt.

Amennyiben az országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, legkorábban idén nyár elejétől léphet életbe.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. ma 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. ma 11:25 Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. tegnap 17:53 Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Mi kell ahhoz, hogy készpénz, hitelkártya és mobiltelefon nélkül, egy tálca Red Bullt valutaként használva vágjunk át fél Európán? Ezt a kérdést válaszolta meg három volt diákja a Pannon Egyetemnek, Horváth Ádám, Csrepka Máté és Hutvágner Dániel, amikor részt vettek a Red Bull „Can You Make It?” kihívásban. A verseny során 1257 nevű csapatukkal Milánóból Berlinbe utaztak, összegyűjtve a legtöbb pontot a magyar csapatok közül. tegnap 14:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.