Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
22°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
22°C

Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak

2024. április 5. 21:46
Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről.

Halmay Gábor az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) országos ügyvezető-alelnöke elmondta, régóta aggályosnak tartották azt a trendet, hogy a fiatalok naponta akár több doboz ilyen magas koffeintartalmú cukros energiaitalt is megisznak. Főleg annak tükrében, hogy statisztikák szerint az egyértelműen az energiaital fogyasztására visszavezethető rosszullétek 74%-a a tizennyolc évesnél fiatalabbaknál fordult elő. De, ha nem is lesz valaki rosszul az energiaitaloktól, akkor is fiatalként számos negatív hatással lehet a szervezetre: vízhajtó hatása miatt a vitaminok hamarabb kiürülnek, ez negatívan hat a fejlődésre, valamint a szívizom működését is fokozza, ami ennyi idősen nem egészséges.

Ezt próbálja egy most benyújtott törvényjavaslat meggátolni azzal, hogy az energiaitalokat a jövőben csak tizennyolc év felett lehet majd megvásárolni, ha elfogadja az országgyűlés.

A törvényjavaslatot két KDNP-s politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István jegyzik. Halmay Gábor úgy fogalmazott, egy hiánypótló törvényről van szó, amitől azt várják, hogy drasztikusan visszaszorítsa az energiaitalok fogyasztását a fiatalok körében.

A sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Hunyadvári László, az IKSZ veszprémi alelnöke, Halmay Gábor, az IKSZ országos ügyvezető-alelnöke, Haluza Máté, az IKSZ veszprémi titkáraA sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Hunyadvári László, az IKSZ veszprémi alelnöke, Halmay Gábor, az IKSZ országos ügyvezető-alelnöke, Haluza Máté, az IKSZ veszprémi titkára

Újságírói kérdésre elmondta, a javaslat kidolgozásakor orvosi szakmai szervezetekkel, oktatási intézményekkel és ifjúságvédelmi szakemberekkel is egyeztettek.

Külön kiemelte, hogy nagy reményeik vannak abban, hogy a parlamenti képviselők is támogatják majd a törvényjavaslatot, ezt az optimizmust arra is alapozzák, hogy több ellenzéki képviselő is kijelentette már, hogy megszavazzák a törvényt.

A Gyermekkardiológusok Európai Társasága szintén üdvözli a KDNP kezdeményezését, sőt ők uniós szintre is emelnék ezt a szabályt. Magyarország egyébként nem az első olyan ország, ahol bevezetnék az energiaitalok vásárlásának tilalmát a fiatalkorúaknál, viszont így is az elsők között van, ahol meglépi az ország kormánya ezt.

Amennyiben az országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, legkorábban idén nyár elejétől léphet életbe.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. tegnap 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.