Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben

2024. április 2. 18:08
A Veszprémi Petőfi Színház a hetedik alkalommal rendezi meg április 18-21. között a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját. Az előadások után idén is beszélgetések lesznek, hogy az aktuális témákat minél mélyebben körbejárhassák. Az autizmus világnapján zajló sajtótájékoztatón vidéki színházak kapcsolódtak a Petőfi színház autizmusbarát szemléletformáló kezdeményezésükhöz.

Oberfrank Pál, a színház igazgatója üdvözölte a megjelenteket. Mint kiemelte, számukra mindig, minden körülmények között kiemelt szerepet játszik a társadalmi szerepvállalás, a mai sajtótájékoztató témája is e köré szerveződik. 

Felszólalt Porga Gyula polgármester, aki gratulált a teátrumnak, amiért évről-évre megújulva képesek megszervezni a nemzetközi színtérre is kikacsintó fesztivált, amely az érzékenyítés jegyében zajlik. Porga folytatta: az Európa Kulturális Fővárosa program egykori célkitűzése épp egybeesik a Veszprémi Petőfi Színház szemléletével: széles körben, mindenki számára elérhetővé tenni a kultúrát. A teátrum ebben élen jár, fejezte be ünnepi gondolatait Porga Gyula. 

Ovádi Péter, Porga Gyula, Oberfrank PálOvádi Péter, Porga Gyula, Oberfrank Pál

Felszólalt Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár. Kifejtette: az összefogás mindig közös munka eredménye, a szeretet pedig a legjobb és legprofibb szervezőerő, melynek megléte erősen érzékelhető a Veszprémi Petőfi Színházban. Závogyán Magdolna további sikereket kívánt a munkához. 

Az Autispektrum Egyesület is elnöke, Brokés Judit jó szívvel mesélt az egyesület valamint a teátrum közötti jó kapcsolatról. Mint mondja, minden ötlet, kezdeményezés, kérés értő fülekre lel, s megköszönte a színháznak, hogy autistabarát intézményként elérhetővé, kényelmessé és veszélymentessé teszik az előadásokat. 

A mikrofonnál: Brokés JuditA mikrofonnál: Brokés Judit

Tímár Veronika, aki kihívással él, kifejtette: nem is gondolnánk, milyen meghatározó, hogy az autistabarát színház gördülékennyé teszi számukra az épületben eltöltött időt. Mind ehhez egy külön csomag jár, amelyben tárgyi eszközök vannak, hangtompító, térkép, segítséget jelző táblácska van, de például a büfét is soron kívül igénybe vehetik. 

A teátrumhoz több vidéki színház is csatlakozott, erről már Kellerné Egressi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzsere beszélt. Többek között a békéscsabai Jókai Színház, a budaörsi Latinovits Színház, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Kabóca Bábszínház, a Művészetek Háza. Utóbbi egyébként régóta meglépte az akadálymentesítést. 

Kellerné végül beszámolt a közelgő Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának részleteiről. Április 18-án a nulladik nappal indul a fesztivál, Anat Gov, Happy Ending című darabjával. Másnap a lublini színházterápia társulata mutatja be a Makrancosokat. Lesznek kerekasztal beszélgetések, sztárfellépők, filmvetítés, kiállítás, táncelőadás, mesejáték. 

A részletes program itt olvasható.  

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. tegnap 21:13 A Szentatya elismerte Bódi Mária Magdolna vértanúságát, így a boldogok sorába emeli őt A Szentatya elismerte Bódi Mária Magdolna vértanúságát, így a boldogok sorába emeli őt Ferenc pápa 2024. május 23-án a Bódi Mária Magdolna vértanúságáról szóló dekrétumot aláírásával elismerte. tegnap 11:23 Porga Gyula az ATV-n: vannak még célok, amiket el szeretnénk érni Porga Gyula Porga Gyula az ATV-n: vannak még célok, amiket el szeretnénk érni Porga Gyula, Veszprém polgármestere volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának a vendége, ahol a VOKS 2024 rovatban szóba került az is, hogy mi motiválja tizennégy év városvezetői munka után még, reagált a helyi ellenzék kritikáira, valamint arra is, hogy milyen indíttatásból vett részt a Telekom Veszprém szurkolói által szervezett megmozduláson a kudarcos BL-szereplést követően. 2024. május 22. 11:19 A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot Kedd délután Tündérkezek címmel nyílt kiállítása a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klubnak az Agórában, az klub fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából. A tárlatot Herth Viktória művészettörténész nyitotta meg. 2024. május 22. 17:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.