Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
31°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
31°C

Történetének legsötétebb napjára emlékszik Olaszfalu

2024. március 24. 14:53
1945 márciusában, a világháború utolsó heteiben a szovjetek lemészárolták a falu férfi lakosságát. 

1945. márciusára a nyugat felé haladó frontvonal elérte Zirc térségét. 22-én, csütörtökön a Tés felől érkező szovjet csapatok részben Bakonynána, részben Felsőpere irányába szorították vissza a védekező német haderőket. A környező településeket és a visszavonuló csapatokat folyamatos légicsapások érték, a polgári lakosság a pincékbe bújva igyekezett átvészelni a poklot. Délutánra a szovjet tankok elérték Felsőperepusztát és felszámolták az ottani német utóvéd állásokat, majd estére a tűzérség lőni kezdte Olaszfalut, és az oroszok behatoltak a lángokban álló településre, amit ezúttal a német tűzérség vett tűz alá.

A német ágyúzás hajnalig tartott. Március 23-án, pénteken reggel a front már áthaladt Olaszfalun: a németek 9 óra körül kiürítették Zircet és Bakonybél irányába vonultak vissza. Az igazi katasztrófa azonban azután történt, hogy a harcok elcsitultak a faluban. A pontos okok mindmáig ismeretlenek, de az eseményekben bizonyosan közrejátszott, hogy a falu elöljárósága egy hónappal korábban sikeresen mentette meg a fiatal leventéket attól, hogy a németek kitelepítsék őket. A bevonuló szovjeteknek azonban gyanús lett a sok fiatal férfi, akiket családjuk köréből, a pincékből, otthonaikból fogtak össze – volt, akit ott helyben lelőttek, másokat a majorság magtárába hurcoltak, ahol sortűzzel végezték ki őket. Harminckét polgári áldozatot követelt a vérengzés, a többségük 22 évnél fiatalabb volt.  

A tragikus események évfordulóján hagyományosan megmelékezést rendeznek a településen, ahol ezúttal Ovádi Péter parlamenti képviselő mondott beszédet.  Ovádi felidézte, hogy 1945. március 23-án a német csapatokat visszaszorító szovjet alakulatok féktelen pusztítást végeztek, otthonokat döntöttek romba. "De mindezek csak élettelen tárgyak, amiket széttörhetnek, lerombolhatnak, a dolgos kezek egyszer újjáépítették volna. Az emberi élet viszont nem ilyen" – hangsúlyozta a képviselő. 

"Bármennyi szörnyűséget el lehet képzelni, hogy mik történnek a lövészárkokban, egyik sem ér fel azzal, ami Olaszfaluban történt. Mert az önök településén 1945. március 23-án nem háborús harcok dúltak. Itt szándékos, aljas gyilkosság történt. Ideológiák és politikai vezérelvek nélkül csupán az emberélet kioltása" – fogalmazott Ovádi. – "De még ezt is lehet fokozni azzal, ha ezután nem gyászolhatjuk el, nem beszélhetünk róla, nem adataik meg a lelki feloldozás. Az olaszfalusiaknak ezen kellett átesniük, hiszen a tragédia után, a háború végével a Vörös hadseregre, mint az ország felszabadítóira kellett hivatkozni. Köztük azokra a katonákra, akik itt is gyilkoltak."

A képviselő rámutatott: ma már megadhatjuk a tisztességet az áldozatoknak, emelt fővel emlékezhetünk rájuk, kimondhatjuk az elkövetett szörnyűségeket. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. tegnap 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. tegnap 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. 2024. július 14. 15:56 Ovádi Péter: Az állattartók felelőssége, hogy gondoskodjanak kedvenceik biztonságáról a nyári időszakban Közös ügyünk az állatvédelem Ovádi Péter: Az állattartók felelőssége, hogy gondoskodjanak kedvenceik biztonságáról a nyári időszakban Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, ismételten felhívja az állattartók figyelmét a nyári meleg okozta veszélyekre. A nyári hónapok forrósága nem csupán az emberek, hanem négylábú társaink számára is komoly kihívást jelent. A kánikula időszakában különösen figyelnünk kell háziállataink jólétére, hiszen a magas hőmérséklet súlyosan megterhelheti őket.   2024. július 14. 11:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.