Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
28°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
28°C

’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’

2024. március 14. 16:42
Cseh Zoltán neve közel húsz éve forog a veszprémi médiában, újságírói pályafutása alatt megfordult már a vehir.hu szerkesztősége mellett a helyi rádióknál, nyomtatott újságoknál, valamint ő szerkeszti a Vmeteo.hu veszprémi időjárással foglalkozó szakportált is. Munkáját idén A magyar sajtó napja alkalmából Szabad Sajtó-díjjal ismerte el a város.

A Szabad Sajtó-díj Veszprém azon elismerése, amivel évente egy alkalommal a város hírszolgáltatásában végzett kimagasló munkát ismeri el az önkormányzat, így a díjazottak a Veszprémben tevékenykedő újságírók és szerkesztők népes táborából kerülnek ki.

2024-ben egy közel húsz éve aktív újságíró, Cseh Zoltán kapta az elismerést, amit csütörtök délután vehetett át a Fotonban tartott sajtónapi ünnepségen Porga Gyula polgármestertől.

Porga Gyula és Cseh ZoltánPorga Gyula és Cseh Zoltán

Az ünnepségen szinte az összes helyi médium képviseltette magát, ami ezáltal egyben egy közös találkozási pont is az újságíróknak, ahol a szakma mellett sokkal nagyobb figyelem hárul az emberi kapcsolatokra és egymás elismerésére is. Az ünnepi beszédmondó személye is ehhez illeszkedett, ugyanis Müller Mihály személyében – ő az Európa Kulturális Főváros programsorozat sajtófőnöke – egy olyan ember osztotta meg gondolatait, akivel az újságírók kapcsolata a szakmai dimenzión kívül személyes, emberi vonatkozásban is erős.

Müller Mihály egy történelmi visszatekintővel kezdte beszédét, egészen az 1848-as forradalom kitöréséig ment vissza, felidézve, hogy hogyan terjedtek akkoriban a hírek. Március 13-án Bécsben tört ki a forradalom, rá két nappal Pest-Budán, majd szintén két nap kellett az információk áramlásának, hogy Veszprémben is megtudják az emberek, mi történt. Ezeket a híreket a pesti nagyvásárra felment veszprémi kereskedők hozták el ide.

Akkoriban nem volt még Veszprémnek igazi helyi sajtója, ezt a funkciót a helyi nyomda látta el, ami a mostani Pekedli épületében működött az Óváros téren. Itt – ahogy Müller Mihály fogalmazott – „az akkori Facebookot nyomtatták ki” azaz plakátokat, kiáltványokat. Ezeket a levéltárakban a mai napig őrzik.

Ezt a történelmi kitekintőt azért tette meg a beszélő, hogy egy érdekes összehasonlítási alapot nyújtson ahhoz, hogyan, milyen gyorsasággal áramoltak akkor a hírek a mai információs sztrádákhoz képest.

Müller MihályMüller Mihály

A veszprémi sajtópalettát izgalmasnak és érdekesnek jellemezte Müller Mihály, ahol minden típusú sajtótermék képviselteti magát. 2023-ban, amikor több mint 3500 veszprémi rendezvény valósult meg az EKF-nek köszönhetően pedig kialakult egy izgalmas és szoros kapcsolat, amiért ő személyesen is háláját fejezte ki az újságíróknak. Ami abban is megnyilvánult, hogy kivételes esetekben akár hétvégén, este tíz órakor is fel tudta hívni az újságírókat és nem kapott elutasítást. Ez az együttműködés pedig nem csak a helyi tájékoztatást tette kimagaslóvá, de országosan is öregbítette Veszprém és az EKF hírnevét, hiszen az országos sajtóorgánumok nem egy alkalommal szemlézték a helyi újságokat és az itteni kommunikáció terjedt el széles körben. Ezzel tehát a helyi újságíróknak is vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy jó megítélést kapott az egész kulturális főváros programév.

A díjátadó után a pohárköszöntőt a díjazott, Cseh Zoltán mondta, aki rögtön rátért az újságírókkal szemben támasztott elvárásokra, miszerint legyenek precízek és legfőképpen gyorsak. Ebben a hírversenyben azonban nem csak egymással kell versenyezniük, hanem a sok „önjelölt tudósítóval” is a közösségi médiában, akiktől viszont nem elvárás a precizitás. Így lehet, hogy sokszor a „szerintemek” kezdenek el terjedni a közösségi médiában, amik idővel tényekké kövülnek. Innen szép nyernie az újságíróknak, mondta Cseh Zoltán.

Pályafutását felidézve köszönetet mondott azoknak, akik hozzátettek mindvégig az ő fejlődéséhez, kezdve a Napló újságíró stúdiójától, majd az Index Veszprémnél Pethő Imre és Szaksz Balázs egyengették az útját. Ezután nyolc éven át volt a vehir.hu szerkesztőségének tagja, ahol Tóth Gábor ügyvezető tanította meg arra, hogy minden nehéz helyzetből van kiút. Ezt a felhalmozott tudást pedig a 8200. hu hírportálban kamatoztatta, amit ő hozott létre, munkájában pedig a Veszprémi Szuperinfó közössége is segít neki, ahogy párja is mindvégig mellette áll.

A sajtónap kapcsán elmondta, bár a szabad sajtót ünnepeljük ma, ennek része a szabad olvasó is, aki érdeklődési körének megfelelően keresi a különböző médiumokat, de ha elég nyitott a világra, akkor sokszor kitekint más területek felé is.

Szakmai hitvallásáról úgy beszélt, mint aki folyamatosan a jót keresi, a jó dolgokra figyelni. Ezt lehet, hogy néhányan naivitásnak gondolják, de ő a jövőben is maradni fog Veszprém tárgyilagos, változatos, pozitív tudósítója.

Cseh Zoltán a díjjalCseh Zoltán a díjjal

Cseh Zoltánnak már középiskolában megmutatkozott érdeklődése a média iránt, hiszen ő szerkesztette az iskolarádiót, tanulmányai befejezése után pedig a Napló újságíró stúdiójában tanulmányozta tovább a szakmát, majd az Index Veszprémnél bontogatta szárnyait. Immár több mint egy évtizede gazdagítja a veszprémi és a vármegyei média világát munkájával. Cseh Zoltán lokálpatrióta és újságíró. Az újságírás, a kommunikáció, a sajtófotózás, a videókészítés és a marketing határozza meg az életét. Fontos számára a folyamatos fejlődés, legyen az a szakma, vagy az önismeret területe. Folyamatosan képezi magát, hiszen meggyőződése, hogy az információ átadásának módja és minősége egyáltalán nem mindegy.

Lelkiismeretes és célorientált pályája során 2011 óta a vehir.hu, a 8200.hu, a Veszprémi7Nap, a veol.hu és a Veszprém Megyei Napló hasábjain is olvashattuk már tudósításait, írásai megjelentek az Ecoport, valamint a Veszprém Portré kiadványokban is, illetve a Veszprémi Petőfi Színház sajtóreferenseként, majd az EKF online marketing managereként is hasznosította tudását. A 8200.hu független felületének immár 8 éve üzemeltetője, főszerkesztője. Az élet folyamatosan új lehetőségek és kihívások elé állítja, így most a V-Busz Kft. kommunikáció és sajtóreferenseként dolgozik.

Munkáját precizitás és magas minőség jellemzi, kollégáival remek kapcsolatot ápol, hisz az egység és a csapat erejében, kiemelten fontos számára a városi információszolgáltatás, melyben példátlan szerepet vállal. Hitelessége és kreativitása hozzájárul ahhoz, hogy munkája során kollégáit is motiválni tudja.

Végtelen kreativitása sosem hagyja őt nyugodni, emiatt olyan projekteket köszönheti neki a város, mint a 20 éve működő vmeteo.hu, az Utazzbátran blog, vagy a MixMarketing, melyekkel országos elismerést hoz Veszprém számára is. Lokálpatriótaként mindig a város és az itt élők érdekeit helyezi előtérbe, ami tudósításaiban is tetten érhető. Cseh Zoltán mindig hiteles médiamunkatársként törekszik a tényszerű újságírásra, a város polgárai és kollégái is tisztelik és elismerik munkáját.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. tegnap 14:58 Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Balaton Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Vajon milyen volt a Balaton természetes állapota, és mikor változott meg? Helyreállítható-e még a természetközeli állapot? Ezekre a kérdéskere keresték a választ az ELTE Őskörnyezet és Klímaváltozás Kutatócsoport munkatársai legújabb tanulmányukban, amelyben konkrét javaslatokat is megfogalmaztak a tó védelme érdekében. tegnap 21:29 Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Az országos tisztifőorvos praktikus tanácsokat osztott a TV2 műsorában a hőség idejére.  2024. július 16. 16:20 Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 2024. július 16. 16:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.