Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Megfosztottak demokratikus jogomtól – belém fojtották a szót!” / Katanics a képviselők kiesett bértérítéseit firtatja

2008. május 29. 11:57
Polgármester úr ma ülésvezetésből elégtelenre vizsgázott. Nem ismeri a működési szabályzatot, vagy szándékosan fosztott meg demokratikus jogomtól és belémfojtotta a szót - mondta a sajtó képviselőinek Katanics Sándor szocialista önkormányzati képviselő a csütörtöki közgyűlésen.

A kritikus pillanatra akkor került sor, amikor Katanics lehetőséget kért, reagálhasson az írásban megkapott polgármesteri válaszra. Az előző közgyűlésen a városatya afelől érdeklődött, mely képviselők és mennyi költségtérítést igényeltek, amiért képviselői feladataik miatt munkaidőkiesésük volt munkahelyükön. A mai testületi ülésen Katanics szerette volna kifejteni, miért nem tartja elfogadhatónak a kapott választ, de Debreczenyi János polgármester figyelmeztette, pusztán elfogadni, vagy megtagadni van lehetősége a választ, ezt hosszan ecsetelni nincs sem mód sem idő.

A közgyűlés szünetében Katanics Sándor sérelmei mellett a kapott válaszra is kitért. Véleménye szerint nincs megfelelően szabályozva ki és milyen módon igényelhet ilyen költségtérítést. A jogszabály szerint ugyanis nem a munkáltató igényeli ezt az összeget, hiszen ő a kieső munkaidőt arányosan levonja a bérből, tehát a munkavállaló ennyivel kevesebb fizetést kap. Az összeget tehát nem a munkáltató, hanem a képviselő igényelheti. Ezzel ketten éltek, Némedi Lajos és Brányi Mária. Katanics szerint további vizsgálatra lenne szükség, hogy a részletekre is fény derüljön, és a kifizetések minden esetben jogszerűen történjenek.

Katanics azt is felvetette, hogy bár lehet, hogy törvényes ez a kieső bér térítés, de ha törvényes is, attól még nem etikus. Elmondta, hogy a korábbi években ezzel e lehetőségükkel nem éltek a képviselők.

Füssy Angéla
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.