Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Van élet az Országos Kéken túl is

2024. március 5. 17:14
Itt a tavasz, csalogat a természet, kezdődik az igazi túraszezon. Az Országos Kéktúráról mindenki hallott már, most viszont néhány kevésbé ismert útvonalat ajánlunk a környékről. 

Az Országos Kéktúra sosem volt még olyan népszerű, mint az elmúlt években – pecsétgyűjtő mozgalom útvonala ráadásul megyénkben is hosszasan kanyarog, így könnyen elérhető különösebb tervezés-szervezés nélkül is. Ezúttal azonban nem szeretnénk, ha a kék vonal ellopná a show-t: mutatunk néhány másik csábító lehetőséget. 

Közép-dunántúli piros

A közép-dunántúli piros túraútvonalat a három érintett megye: Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom természetjáró egyesületei gondozzák és tőlük lehet beszerezni a pecsétgyűjtő füzetet is. A túraút Zirc belvárosában indul, majd a Bakony, a Vértes és a Gerecse nagyobb hegyeit érintve 290 kilométerrel később a Duna partján ér véget Lábatlanban. 

A közép-dunántúli piros vonal a vadregényes Cuha-völgyön is végigvezetA közép-dunántúli piros vonal a vadregényes Cuha-völgyön is végigvezet

Túráink során végighaladunk a Cuha-völgyén, felkapaszkodunk a Köris-hegyre, a Papodra, leereszkedünk a Tési-fennsíkról Várpalota felé, bebarangoljuk a Móri-árok településeit, átkelünk a Vértes vonulatain Mórról Oroszlány felé, hogy aztán Tarjánnál már a Gerecse hegyoldalait koptassuk, míg végül a Duna-parton találjuk magunkat a piszkési vasúti megállónál, az útvonal végpontjánál. A túra több részletben is teljesíthető, és azt is szabadon választhatjuk meg, hogy melyik irányba teljesítjük az egyes szakaszokat; a lényeg, hogy a teljes útvonalat bejárva minden pecsétet begyűjtsünk a dátum megjelölésével együtt. A túrát teljesítők az igazolófüzetek leadása és ellenőrzése után kitűzőt igényelhetnek. 

Balaton-felvidéki kék

Nagyjából száz kilométer hosszan járhatjuk be a Balaton-felvidéket a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség által karbantartott kék útvonalon Pétfürdőtől Badacsonyig. Színe ellenére nem része az Országos Kékkörnek. 

A Balaton-felvidéki kék minden évszakban látványos – ilyenkor tavasszal különösen szépA Balaton-felvidéki kék minden évszakban látványos – ilyenkor tavasszal különösen szép

Utunk során a Balaton hol fel, hol eltűnik szemünk elől, a tó fölé magasodó dombokat és az erdők mélyét járhatjuk be, felkapaszkodhatunk a varázslatos panorámát nyújtó kilátókhoz és kellemes hangulatú vendéglátóhelyeken öblíthetjük le az út porát. Hasonlóan országos nagy testvéréhez, a Balaton-felvidéki kék szakaszait is tetszőleges sorrendben és irányban teljesíthetjük, a lényeg, hogy a pecsételő pontokat érintve és a dátumokat feljegyezve dokumentáljuk az igazolólapon. A jutalmunk ezúttal is egy a túra teljesítését igazoló kitűző. 

Városlőd – Paloznak piros

Ezen a túraútvonalon pecséteket nem gyűjthetünk, élményeket viszont annál inkább! A Városlődről induló piros útvonal a Séd-völgyében haladva érkezik meg Veszprémbe, és a belváros kellős közepén keresztülhaladva a Vámosi úton halad tovább Lacimajor irányába, hogy Veszprémfajsz érintésével érkezzen meg végpontjához, Paloznakra.  Az útvonal érinti a szentgáli tiszafást, a Majer Antal kilátóból Veszprém csodás panorámája terül elénk. A teljes hossza 44 kilométer. 
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.