Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 7. Gizella
Veszprém
21°C
2024. május 7. Gizella
Veszprém
21°C

Budapest-Bamako veszprémi szemmel: küzdelem a természettel, a technikával és önmagunkkal

2024. március 4. 22:45
Hazatértek Veszprémbe azok a fiatalemberek, akik néhány hete még a Szahara homokdűnéi közt küzdöttek a természeti erőkkel, a technikával és saját határaikkal. A Budapest-Bamako rally veszprémi versenyzőivel a Vehir.hu szervezett közönségtalálkozót, aminek legjobb pillanatait most videóban is megmutatjuk.

Vermes Gábor és Szűcs Dávidról, na meg persze az autók szintjén matuzsálemkorú, negyvenhároméves Mercedes W123-ról az utóbbi hetekben mi is többször írtunk folyamatos helyzetjelentést adva, hogy éppen hol tartanak azon a 9000 km-es távon, amit a Budapest-Bamako Rally-n teljesíteniük kellett.

A két fiatalember számos megpróbáltatás és kaland közepette február végén sikeresen elérte a sierra leonei Freetown városát, ahol ők is átszakíthatták a képzeletbeli célszalagot.

Mostanra hűséges társuk, az autójuk is hazatért, igaz, hogy ebben egy másik veszprémi páros, Hárs Dániel és Szabó Tamás segítettek nekik, akik vállalták, hogy visszafelé is megteszik ezt a távot, hogy a 2024-es Budapest-Bamako legidősebb induló autója visszatérjen Magyarországra.

Csütörtökön velük, Gáborral, Dáviddal és Danival találkozhatott a veszprémi közönség a Füge Ligetben, ahová portálunk szervezett közönségtalálkozót.

A képen jobbról balra: Hajas Bálint (a beszélgetés moderátora), Szűcs Dávid, Hárs Dániel, Vermes GáborA képen jobbról balra: Hajas Bálint (a beszélgetés moderátora), Szűcs Dávid, Hárs Dániel, Vermes Gábor

Az eseményen az élménybeszámolók mellett ott volt a narancsszínű Mercedes is, amivel stílszerűen Dávid érkezett meg nem sokkal a kora esti kezdés előtt, egy nagy magyar zászlót lobogtatva a tetején.

A beszélgetésre különösen nagy volt az érdeklődés. Azon túl, hogy a belvárosi kávézó belső terét teljesen megtöltötték a veszprémiek, sokan kintről hallgatták a három fiatalember beszámolóját és élményeit.

Ezekből pedig bőven voltak izgalmasak. Többek közt megtudhatta mindenki, hogy milyen íze van a tevehúsnak – egyébként leginkább a disznó és a marha közt van valahol az íze, viszont sokkal rágósabb bármelyiknél is – vagy, hogy milyen körülmények fogadták őket az afrikai kontinensen. A fiúk egyöntetű véleménye volt, hogy az útviszonyok néhol egy európai ember számára megdöbbentőek voltak, volt olyan szakasz, ahol egy 300 km-es távot tizenhat óra alatt tudtak csak megtenni a kátyúk miatt. Ráadásul mindezt éjszaka, amikor viszont már nem látták, hogy hol vannak a skorpiók, vagy éppen nem leselkedik-e egy puma az erdőben rájuk.

A közönségtalálkozón készült képekből és a srácok felvételeiből az alábbi képre kattintva nyílik meg a galéria

Galéria
Budapest-Bamako veszprémi szemmel: küzdelem a természettel, a technikával és önmagunkkal

Vadállatok szerencsére nem támadták meg őket egyszer sem, de a technika ördöge itt is éber volt, bármennyire is felkészítették az autókat. Apropó felkészülés, leginkább mentálisan kellett tréningezniük és megfogadni a szervezők minden hasznos tanácsát, beadatni a védőoltásokat, készülni elég alkatrésszel és szerszámmal.

Gáborék Mercedes-ét így is ki kellett segíteni egy alkalommal, viszont Tamásnak köszönhetően a féltengely hibáját is sikerült kijavítani. A beszélgetésen egyébként szóba került az afrikai emberek kultúrája is és a bamakós versenyzőkhöz fűződő viszonyuk. Itt pozitív és negatív élményeket is fel tudtak hozni a versenyzők, de alapvetően inkább a segítőkészség volt az, amit tapasztaltak. Ha pedig mégsem, akkor az európai bankjegyek áthidalták ezt a problémát.

Egy átlagos európai embernek már az is komfortzónán kívüli élmény lehet, ha nincs elegendő tusfürdő a zuhanynál. A Budapest-Bamako mezőnyének viszont a zuhanyzás lehetősége sem volt adott minden alkalommal, ha például nem érték el időben a sivatagban felállított sátortábort. Gábornak például egy ilyen alkalom jelentette a holtpontot és a másnapra ígért több, mint negyven fokos hőmérséklet, de az egyszer sem merült fel sem bennük, sem Daniéknál, hogy önszántukból feladják.

Nagy volt az érdeklődés az autó iránt isNagy volt az érdeklődés az autó iránt is

Abban, hogy mások is ünnepelhessenek Freetown-ban és ne kelljen idő előtt befejezniük a versenyt Daniéknak különösen nagy szerepe volt, hiszen számos alkalommal álltak meg, hogy elakadt versenytársaikon segítsenek. Nem véletlen, hogy a közönségdíjat a végén az ő csapatuk hozta el. Egyébként az ő VW Golf II-es autójuk ott maradt Afrikában, haza Gáborék Mercedes-ével jöttek.

Ami pedig a jövőt illeti, hogy várható-e további Budapest-Bamakóhoz hasonló extrém kihívás a fiúk életében, arra a közönségtalálkozóról készült összefoglaló videónkból választ kaphatnak.

Hajas Bálint
további cikkek
Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal Budapest-Bamako Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal A Vehir.hu a veszprémi bamakós csapat médiapartnereként szeretettel vár mindenkit a közönségtalálkozón, ahol Vermes Gábor és Szűcs Dávid elmesélik az élményeiket és legizgalmasabb tapasztalataikat az idei Budapest-Bamako Rally-ról. A helyszínen megtekinthető lesz az a több mint negyvenéves Mercedes W123 típusú autó is, amivel a két helyi férfi megtette a 9200 km-es távot. 2024. február 26. 15:14 Beért a célba a veszprémi csapat a Budapest-Bamakón rali Beért a célba a veszprémi csapat a Budapest-Bamakón Elképesztő tempót diktálva, 9000 km táv levezetése után megérkezett Vermes Gábor és Szűcs Dávid szerdán a Budapest-Bamako végállomására, Freetownba.   2024. február 14. 21:53 Szenegálban aggasztó helyzet alakult ki, de a veszprémi bamakós csapat töretlenül halad előre rali Szenegálban aggasztó helyzet alakult ki, de a veszprémi bamakós csapat töretlenül halad előre Felgyújtott gumiabroncsokkal és úttorlaszokkal tüntettek Szenegálban, miután szombaton az elnök, Macky Sall bejelentette, hogy határozatlan időre elhalasztják az eredetileg február 25-re kitűzött választásokat. A rendőrök könnygázzal oszlatták a hír miatt feldühödött tömeget Dakarban, és többeket előállítottak a zavargások kirobbantása miatt.   2024. február 9. 14:49 Helyzetjelentés Marokkóból – sikeresen veszi az akadályokat a veszprémi csapat a Bamakón rali Helyzetjelentés Marokkóból – sikeresen veszi az akadályokat a veszprémi csapat a Bamakón Pénteken indult el Vermes Gábor és Szűcs Dávid Veszprémből, hogy három hét alatt eljussanak Sierra Leonébe a Budapest-Bamako rally résztvevőiként, a hétfő éjjelt pedig már a marokkói Fezben töltötték.   2024. január 30. 15:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.