Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé

2024. február 27. 21:08
Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség.

Ezúttal két helyszínt: a Szent Imre-templomot és a székesegyház altemplomát kereshették fel azok az érdeklődők, akik részt vettek a vezetett túrákon – természetesen minden biztonsági előírást betartva, hiszen az EKF év elmúltával ismét építési területté vált a vár jelentős része. 

Különleges húsvéti díszletek a piarista templomban

A piarista templomban egy különleges építmény fogadta a látogatókat az állványok gyűrűjében: márványnak tűnő oszlopok övezte, aranyozott faragványokkal díszített, kupolás kápolna, melyben a ravatalon Krisztus szobra fekszik. A szent sírt ábrázoló installáció a 18. században készült, és a Pápa környéki Ugod településen használták a húsvéti liturgia díszleteként. Nagypénteken állították fel, és a virrasztáskor, amikor csak gyertyák világították a templomban, szakrális hangulatot teremtett az építmény. 

Ami egyébként a meggyőző festés ellenére valójában nem márványból, hanem teljes egészében fából készült, könnyen és gyorsan össze- (és szét)szerelhető: négy ember egyetlen óra alatt össze tudta állítani. Nem tudni pontosan, mikor került Ugodról Veszprémbe, de az biztos, hogy az elmúlt évtizedeket „lapra szerelve”, a kanonoki ház padlásán töltötte. A tervek szerint az építményt restaurálják, majd a főegyházmegyei gyűjtemény részeként a szélesebb közönség számára is bemutatják.

Még törik a fejüket, hogyan mentsék meg Padányi síremlékét

A székesegyház altemplomának egyik oldalkápolnájában nyugszik Padányi Biró Márton egykori veszprémi püspök, akinek síremléke komoly fejtörést okoz a restaurátoroknak. Az egész várra jellemző, hogy az épületek alulról nedvesednek, ez a probléma a székesegyházat is sújtja (éppen emiatt kellett védőréteggel lezárni a falfestményeket is a templomban), ráadásul legsúlyosabban a Padányi síremlékét tartalmazó kápolnát érinti. 

A magas páratartalom kikezdte a síremléket is: a gipszből öntött díszítő szobrok károsodtak, a kőből készült, műmárvánnyal díszített szarkofág is megrepedezett. A talaj nedvességtartalma miatt szükséges lehet a síremlék vízzáró szigetelése is. Mindez azért sem egyszerű, mert a kegyeleti szempontokat figyelembe véve nem szeretnék megbontani a püspök síremlékét – előfordulhat azonban, hogy annak restaurálását csak elemeire bontva lehet elvégezni. 

Padányi egyébként előrelátóan még életében megtervezte a temetését és elkészíttette síremlékét. 1762-ben hunyt el. Sümegen ravatalozták fel, majd Veszprémbe szállították, ahol az egész város megmozdult, hogy méltóképpen helyezzék örök nyugalomra, tömegek érkeztek a temetésre az egész egyházmegyéből. 

A két fő látványosság mellett a hétvégi idegenvezetések résztvevői megismerkedhettek a piarista rend veszprémi történelmével és az ezeréves székesegyház átalakulásával az évszázadok újabb és újabb bővítései, átalakításai, felújításai során. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját A veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről. tegnap 22:21 Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Jelenleg a vatikáni Szentek Ügyeinek Dikasztériuma hivatala vizsgál egy veszprémi ügyet,  (Processus Vesprimiensis), amiben hamarosan döntés várható. Amennyiben a püspökök és bíborosok rendes ülése, valamint a Szentatya is, elfogadja azt a szakértői anyagot, amely összeállítása közel nyolcvan éve indult Magyarországon, akkor a helyi boldogok sora újabb taggal bővülhet Bódi Mária Magdolna személyében. ma 19:47 Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ugyanott sétáltak és imádkoztak az apácák, ahol elődeik közel nyolcszáz éve tették ugyanezt. Hétvégén ugyanis olyan domonkos rendi nővérek érkeztek Veszprémbe, akik először nem sokkal a tatárjárás után telepedtek le a Benedek-hegy alatt, itteni történetüknek pedig egy szentéletű apáca és egy magyar hercegnő is a része. 2024. április 13. 12:12 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.