Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lesz strandja Veszprémnek / Döntött a közgyűlés – indulhat a projekt

2008. május 29. 11:13
19 igen, 1 nem és három tartózkodás mellett a képviselő-testület elfogadta a veszprémi strand megépítésére előkészített anyagot. A hosszan elhúzódó vita során egyértelművé vált, az elképzelést, hogy újra strandunk legyen, egyhangúlag minden frakció, minden képviselő támogatja, viszont több kérdés merül fel a beruházás költségeiről, a forrásokról, illetve a működtetés finanszírozásáról.

A veszprémi strandot 1967-ben zárták be, azóta dédelgetett álom, hogy újra saját strandunk lehessen. A városatyák úgy fogalmaztak, végre kimozdultunk a holt pontról. 2007 őszén a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató bejelentette, hogy saját beruházásában megvalósítaná a régi álmokat és megvalósíthatósági tanulmánytervet rendelt meg a Pannonterv-Veszprém Kft.-től. Az önkormányzatnak a megvalósításra nincs forrása, pályázati lehetőségek nincsenek. Így a beruházás teljes egészében a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. finanszírozásában történik.


A közgyűlésen Asztalos István szocialista képviselő aggodalmát ki is fejezte ez irányban. Az előterjesztés frakciójuk meglátása szerint hiányos, elkapkodott. Nem látni, hogy mégis mekkora lenne ez a beruházás, honnan van a forrás és mekkora bevételt generálhat. Arról ugyanis nem szabad megfeledkezni, hogy a Közüzemi Szolgáltató Zrt. is a város cége. Baumgartner Lajos, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnökének válaszából kiderült, hogy kevesebb mint 400 millió az összköltség, melyet egyfelől eladott ingatlanok árából, valamint az adózás előtti eredménytartalék terhére lehívható 68 millió biztosít. A fenntartási költségekkel is számoltak. Ezek a számolt bevételekkel nem fognak vállalhatatlan terhet jelenteni az üzemeltetőnek.

Az 50x21 m-es nyitott uszoda és pancsoló medence, valamint a hozzá tartozó, azt kiszolgáló előző blokk építés a mellékelt terv szerint a Március 15. utcai Középfokú Nevelési Központ területén valósul meg. A kiválasztott területen már üzemel uszoda, tehát az infrastruktúra, a képzett személyzet adott. A területen így tulajdonképpen csak egy bővítés történik. 

Felmerült az a kérdés, hogy kettős funkciót is elláthatna e a strand. Hartai Ervin liberális képviselő felvetette, hogy amennyiben egy nagyobb és komolyabb mélységű medencét építünk, az sportcélokra is megfelelne, akár nemzetközi versenyeket is lebonyolíthatnánk.


Balatonfűzfővel nehéz volna versenyezni, de ha a strandunk elkészül felkészülésre nyilván alkalmas lesz, és örömmel fogadjuk majd a sportolókat. Viszont az elsődleges cél, hogy a veszprémiek pihenési, szórakozási, strandolási igényeit szolgáljuk. Egy komoly sportlétesítményhez pedig olyan infrastruktúra szükséges, melyet anyagilag nem engedhetünk meg magunknak, - derült ki Debreczenyi János polgármester válaszából.

Összességében a szocialisták is támogatják az elképzeléseket, viszont hiányosnak és előkészítetlennek látják a terveket. Mindössze ezzel indokolták tartózkodásukat. Wéber László nemmel szavazott, Katanics Sándor, Hartmann Ferenc, illetve Polinszky András pedig tartózkodtak. A döntő többség támogatása mellett viszont elkezdődhet majd a beruházás.

 

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.