Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nászút a világ körül – Zárug Zita és Harkányi Árpád története

2024. február 17. 22:01
A Házasság hetének rendezvényei szombaton is folytatódtak, a Gizella Hotel És Étteremben egy nem mindennapi kerekasztal beszélgetésre került sor. Az idő végességéről, a bátrak szerencséjéről, a tudatosságról mesélt Zárug Zita és férje, Harkányi Árpád, akik mertek nagyot álmodni: egy héttel esküvőjük után szó szerint a nyakukba vették a világot, biciklire ültek, és négy évig világot láttak…

A beszélgetést Gerstmár Ferenc vezette, aki érzékeny kérdéseivel szép és kerek történetet beszéltetett el a főszereplőkkel. Noha a négy év történéseit nem lehet teljességgel a közönség elé tárni, azért fogódzkodókat, ötleteket, és persze izgalmasabbnál izgalmasabb sztorikat bőven kaptunk.

A vállalkozó kedvű Zita és Árpád egy farsangi bálban találkozott, akkor még csak Árpád volt a biciklizés szerelmese. Később, randiról randira lett Zita számára is izgalmas a sportág, azért fogalmazhatok így, mert a házaspár még randinaplót is vezetett, sőt, mi több, a tizenharmadik, a tizennegyedik… randevú már Európa különböző pontjain voltak.

Bár Zitának ekkor még nagyban tartott a vizsgaidőszaka, később ő is csatlakozott ahhoz az úthoz, amelyet Árpád Európa-szerte folytatott. Árpádnak rendkívül tetszett Zita nyitottsága, vagánysága, s bár Zita édesanyja humorosan figyelmeztette lányát, hogy ne szaladjon férfi után, végülis örültek, hogy saját magára hallgatott.

Zita Gerstmár kérdésére, minthogy szerelem volt-e első látásra úgy fogalmazott: nem, sőt, az első randevún Árpád csak a sportról tudott beszélni, végül mégis elment a második randevúra. S milyen jól tette… A világ körüli út mibenléte a kezdetben még kérdéses volt, Zita felvetette, hogy stoppolhatnának Indiáig. Végül rájöttek, ha már egyszer Indiában vannak, igazán tovább mehetnének Indonéziába. Végül jött a tervbe Ausztrália, Új-Zéland, és persze akkor már a hazaút se visszafelé legyen, hanem körbe…

A közös világ körüli út hatalmas lendületet, erőt, hitet adott saját maguknak is, de a kapcsolatnak is. A házaspár vallja, a házasság egy ház, amelyhez rendkívül erős cölöpök szükségesek. A cölöpök – véleményük szerint – a közösen szerzett élmények. Mára három gyermeket nevelnek, mint mondták, teljesen tudatosan építik az életüket, csak úgy, mint egykor a négyéves útjukat. Fontos számukra a gyermekekkel együtt töltött idő, hiszen ezek az évek soha nem fognak visszajönni. A gyermekek napról napra változnak, valódi csoda látni fejlődésüket.

Gerstmár rákérdezett arra is, milyen volt a visszatérés az országba, miután véget ért a kaland. Zita egyébként pedagógusként, Árpád informatikusként dolgozott korábban. Zita a világ körüli utat követően nem tudott ráhangolódni a gyerekekre, ezért pályát váltott, és a pszichológia felé fordult, ahol már életmódtanácsadóként segít felnőtteken.

A hit kérdése is szóba került, hiszen Zitának mindig is fontos volt az Istenhit. A világ különféle országait járva látta meg az egyetemes szeretetet, s úgy fogalmazott, mindegy is, ki hogyan hívja azt, amiben hisz, ha van szeretet.

A házaspár elmondta, voltak az út során mélypontok, egészségügyi gondok, de mindenen túllendültek, s ez is csak tovább mélyítette kapcsolatukat, ami a mai napig erős cölöpökön áll.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20 Új kutyafuttató építi a kutyás közösséget a Görgey utcában Új kutyafuttató építi a kutyás közösséget a Görgey utcában Csütörtök délután hivatalosan is átadták a Görgey Artúr utcai kutyafuttatót. Az eseményen megtekinthettük, amint a kutyusok felavatják a futtató eszközeit. 2024. április 12. 22:16 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.