Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C

A futás gyógyszer a testnek és a léleknek

2024. február 13. 18:08
Sokak tartanak tőle, és ahogyan csak tehetik, elkerülik, pedig a futás az egyik legtermészetesebb mozgásforma. Ha reális célokat tűzünk ki, akkor mindenki számára szerethető edzésformává válhat. A szakértőt kérdeztük, hogyan érdemes belevágni, mire kell figyelni, ha most akarjuk elkezdeni a futást. Vajon sosem késő?

Edvy László, a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézet igazgatója tömegeket mozdít meg. Akadnak olyan tanítványai, akik több mint két évtizede járnak az edzéseire.

Hogyan kezdjünk el futni?

Edvy László Monspart Sarolta világbajnok tájfutó örökérvényű gondolataival kezdte, vagyis, hogy „a láb mindig kéznél van”. Ha valaki most kezdené el a futást, akkor elegendő akár egy lendületes sétával indítani, ugyanis a hangsúly nem a futó mozgáson van, hanem a folyamatosan fenntartott terhelés időtartamán. Cél, hogy legalább 20 percet tudjunk megállás nélkül mozogni. Ez lehet a futás és gyaloglás ötvözete is. A motivációt a sikerélmény tartja fenn, ezért válasszunk olyan kihívást (távot, intenzitást) amelynek teljesítésére valóban képesek vagyunk. A kudarcok gyorsan lezárják kezdődő futó karrierünket.  

Fontos ismernünk, hogy a futás milyen célok megvalósításában segíthet. Elsősorban a keringési rendszerünk fejlesztésére alkalmas. Ez a szervrendszeri háttér meghatározza a testi és szellemi terhelhetőségünket és regeneráló képességünket. A hosszú, 40-50 percet meghaladó időtartamú futás, kocogás vagy gyaloglás megtanítja szervezetünket arra, hogy a zsírból nyerjen energiát.

A zsírfogyasztásnál egy kicsit álljunk meg. Tévhit, hogy az alacsony intenzitású, úgynevezett „zsírégető zónában” való mozgással érdemben fogyhatunk. Ez a hosszú ideig fenntartott folyamatos terhelés csupán megtanítja a szervezetünket arra, hogyan lehet a zsírból gazdálkodni. Egy hosszútávfutónak ez olyannyira sikerül, hogy „ha ránéz az edzéstervére, már attól is serceg a zsír”. Szükségünk is van erre az energiaforrásra, hiszen a szűkös (300-350g) szénhidrát raktárunk önmagában csak kb. 20 perces terhelést tud finanszírozni, miközben egy félmaraton lefutásához a legjobbaknak is közel egy órára van szükségük.

A futó edzésünkben a recept tehát a következő: Érjük el mielőbb azt az edzettségi szintet, amellyel képesek vagyunk 40 percet folyamatosan mozogni. Ezt kezdetben megtehetjük a futás és gyaloglás váltogatásával, törekedve arra, hogy egyre inkább a futás legyen domináns. Lépésben haladjunk, folyamatosan növelve a mozgás időtartamát. A cél elérése után lépjünk vissza a 20-30 perces futásra és próbáljuk azt minél magasabb intenzitással, sebességgel teljesíteni. (Míg az előbbi a zsírégetést segíti, az utóbbi a keringésünk erősödését okozza.) Hagyjunk időt a céljaink eléréséhez. Mindig emeljünk a terhelésen, de csak kis lépésekben – 4-5 hetente tartsunk egy könnyített hetet. A fejlődésnek feltétele a rendszeresség, a heti minimum két edzés.

Fontos a futás által használt ízületek, izmok és szalagok karbantartása. Ehhez a nyújtás elhagyhatatlan. A tartós futás jellemző takarékos, szűk mozgástartománya csak ráerősít az amúgy is túlzott rövidülésre hajlamos combizmok, vádli és csípő hajlítók rövidülésére, ami feszessé és kopásra hajlamossá teszi a boka, a térd és a csípő ízületeit.

Lelki egyensúly:

A ritmus önmagában nyugtató, a zene ritmusa pont így. Elmerülni a mozgás örömében és a zenében igazán kikapcsolja az embert. A zene azonban elnyomhatja saját belső ritmusunkat. Javasoljuk, hogy a kezdők először ismerjék meg szervezetük belső lüktetését, majd a későbbiekben ehhez válasszanak hozzá illeszkedő zenét.

A könnyű fizikai aktivitás nyitja az amúgy túlnyomó részt zárt hajszálér hálózatot. Ezzel a megnövekedett vérárammal nagyobb mennyiségű oxigénnel és egyéb tápanyaggal láthatjuk el a szervrendszerünket – közte a központi idegrendszert is. Ezek után jobban működik az agy, könnyebb a koncentrálás, a munka, a tanulás.

Hitek, tévhitek:

A futás nem helyettesíti az alsó végtagok erősítését, csupán azok vérellátását javítja. Az erősítő gyakorlatok szükségesek az izomtömeg megtartásához, a csontritkulás elkerüléséhez, a tényleges kalóriavesztéshez.

A futást túlsúlyosak is űzhetik, azonban figyelni kell a futómozgásukra – el kell kerülni a talajfogáskor megjelenő ízületi ütközéseket. A támaszponton való átlendülésben lehet kiváló eszköz a nordic bot használata. Ilyen esetelben érdemes szakember bevonásával elkezeni a rendszeres testmozgást!

Az edzettségi állapot javulásával erősödik az immunrendszer. Ehhez szükséges az egészséges keringési rendszerünk. Így a futás közvetve valóban eszköze lehet a rákos sejtburjánzás megakadályozásának.

Figyelem! Mielőtt felhúznád a futócipőt, érdemes szakemberhez fordulni, aki segít testre szabni az edzésedet!

Fotók: Pixabay.com

Szabó Eszter
további cikkek
WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. tegnap 8:33 Negyedszer rendeztek hegyi ob-t atlétika Negyedszer rendeztek hegyi ob-t Idilli zöld környezetben, viszont annál nehezebb és küzdelmesebb pályán rendezte meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) közösen az idei hegyifutó félmaratoni magyar bajnokságot. 2024. április 19. 15:35 Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Veszprém vármegyében rendezik a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság három sportágának versenyét, így a vívásét, az atlétikáét, valamint a triatlonét, méghozzá a Pannon Egyetem, a VEDAC, a VESC, a Spirit SC és a Tapolca Vívóklub összefogásának köszönhetően. Az eseményeket beharangozó sajtótájékoztatót szerda délelőtt tartották a Pannon Köztérben. 2024. április 18. 14:40 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.