Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Versennyel emlékeztek az embermentő svédre

2024. február 12. 21:51
Tizennegyedik alkalommal szervezték meg az országos Raoul Wallenberg vetélkedőt, melynek veszprémi fordulóján hétfőn, a megyei könyvtár épületében mérték össze tudásukat a résztvevő csapatok.

A középiskolai csapatok az antiszemitizmus, rasszizmus embermentés, xenofóbia, tolerancia, kirekesztettség témakörében bővíthették ismereteiket a Raoul Wallenberg Egyesület szervezte országos versenyen. Az első fordulóban online kellett számot adniuk tudásukról: egy Facebook-oldalt kellett létrehozniuk és működtetniük, valamint egy kisfilmet is le kellett forgatniuk a fent felsorolt témakörök valamelyikéről. A hétfői, veszprémi elődöntő győztese továbbjutott az országos döntőbe. Az itt végső győztes csapat és felkészítő tanáruk svédországi, a további két legjobb csapat a vetélkedő témaköreivel összefüggő utazáson vehetnek részt.

A hétfői fordulót Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg, aki Wallenberg történelmi szerepét méltatta, hiszen a férfinak sokan köszönhették életüket. Brányi rámutatott: egy-egy ilyen vetélkedő révén nagyobb tudásra tehetnek szert a diákok, mint ami az iskolai keretekbe belefér, ráadásul ez esetben nemcsak tárgyi tudást, hanem emberséget is tanulhatnak a fiatalok. 

Raoul Wallenberg követségi titkárként 1944-ben küldték Budapestre, ahol korábban már üzletemberként szerzett helyismeretet. Feladata a zsidómentő tevékenység támogatása volt a nyilas uralom majd a német megszállás idején, melyben Svédország mellett több már nagykövetség – például Svájc – is tevékenyen részt vett. Budapesti munkája során több ezer zsidó család számára állított ki svéd vízumot. 1945 januárjában orosz fogságba esett, a Szovjetunióba szállították, ahonnan soha nem tért haza. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.