Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Összetartó közösségek a Vámosi Hurka- és Lencsefesztiválon idén is

2024. február 11. 0:10
A kormány már 45 milliárd forintot költött a Magyar falu programban falvak kulturális és közösségi épületeinek fejlesztésére - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Veszprém vármegyei Nemesvámoson, amikor meglátogatta a megújult közösségi házat, utána pedig a település hagyományos februári rendezvényét, a Vámosi Hurka- és Lencsefesztivált.

A falvak egyik legnagyobb versenyelőnye a városokkal szemben a helyi közösségek összetartó erejében rejlik. A magyar kormány éppen ezért hozta létre a Magyar falu programot, hogy ezeken a településeken élők ugyanazt a minőségű szolgáltatást kapják meg, mint a városban élők, mondta Gyopáros Alpár szombaton Nemesvámoson, ahol Ovádi Péter országgyűlési képviselővel és Sövényházi Balázs polgármesterrel közösen tekintették meg a megújult közösségi házat.

Ez az épület lassan a századik születésnapjához közelít, hiszen az 1930-as években épült, ma pedig tíz helyi civil egyesületnek ad otthont, de használják kiállításokra és a helyi iskola egyes szakköreit is itt szervezik meg.

A Magyar falu programban Nemesvámosnak csak a közösségi házra három sikeres pályázata is volt, így összesen több mint 70 millió forintból tudták felújítani a tetőszerkezetet, a belső tereket és a nyílászárókat ki tudták cserélni. Mindezt úgy, hogy az épület küllemében az 1938-as arcát mutatja.

Nemesvámos egyébként a Magyar falu programban a elmúlt években már 300 millió forintot nyert el különböző fejlesztésekre. A Veszprém vármegyei adat viszont ennél jóval magasabb, összesen 45 milliárd forint érkezett a környék kistelepüléseire a kormánytól, emelte ki Gyopáros Alpár. Ezekből iskolákat, orvosi rendelőket és falugondnokságokat is számos esetben fejlesztettek, valamint országos szinten ugyancsak 45 milliárd forintból kulturális és közösségi épületeket újítottak fel, úgy mint Nemesvámoson is.

A kormánybiztos hozzátette, a Magyar falu program a jövőben is folytatódni, hiszen a kormány elkötelezett a falvak támogatásában.

Ovádi Péter a helyi közösségek erejét méltatta és a polgármesterek összetartását, erre az is jó bizonyíték, hogy a mostani Lencse- és Hurkafesztivál főzőversenyén is közös csapatban indulnak a helyi településvezetők. Nemesvámosról úgy fogalmazott, hogy iránytű lehet minden településnek, hiszen itt az önkormányzat, a helyi vállalkozók és a civilek is a kommunikációban hisznek, így pedig valóban olyan fejlesztések jönnek létre, amik a közösségek érdekeit szolgálják és nem csupán üres, felújított épületek.

Sövényházi Balázs polgármester az eseményen megköszönte a kormány támogatását, a falu közösségének állapotáról pedig elmondta, az iskolában már plusz termeket kellett nyitni, annyi fiatal él Nemesvámoson, ez pedig egyértelműen a fejlődés és a biztos jövőkép jele.

A közösségi házban tartott sajtótájékoztató után a nemesvámosi sportcsarnokban hivatalosan is megnyitották a gasztrofesztivált, ahol idén rekordszámú csapat jelentkezett a főzőversenyre, összesen harmincan indultak rajta, többek közt a már említett polgármesteri csapat is, de még Vácról is érkezett egy csapat.

Az egész napos eseményen a lencséből és hurkából készült ételek kóstolása mellett kézműves vásár, állatsimogató, zenés és táncos színpadi programok is voltak, valamint kivonult a Magyar Honvédség is harci jármű bemutatójával.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok Szerdán a Március 15. úti Sportcsarnok küzdő fiataloktól zengett, akik a Honvédelmi Sportszövetség által életre hívott Bátrak Ligáján vetélkedtek. Az eseményen több általános iskola mintegy száz tanulója versengett. tegnap 22:37 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.