Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zöld lámpa: öt jel, hogy jó emberrel randizol

2024. február 14. 10:52 // Forrás: Címlapkép: Priscilla Du Preez on Unsplash
Az internet tele van olyan posztokkal, amik a randizás közben észrevehető „piros zászlókra” figyelmeztetnek, vagyis olyan jelekre, amelyekből előre sejthető, hogy a jövőbeli kapcsolat rosszul fog elsülni. Sokan már eleve úgy ülnek le egy kávé mellé, hogy ilyen jelekre vadásznak, nehogy véletlenül belefussanak egy csapdahelyzetbe. Úgy gondoltam, hogy ma, Valentin-napon viszont inkább fordítsuk a figyelmünket azokra a pozitív jelekre, amik alapján érdemes adni egy esélyt a másiknak!

Tiszteletben tartja a határainkat

Mindannyiunknak megvannak a határai, és teljesen egészséges nemet mondani, sőt, előre jelezni, hogy éppen miben meddig tudunk elmenni. Ha a másik fél ezen megsértődik, vagy a jelzésünk ellenére is tovább forszíroz valamit, az rossz ómen a jövőre nézve – ha viszont helyén tudja kezelni ezeket, akkor bízhatunk abban, hogy a párkapcsolatban is figyelembe fogja venni a szempontjainkat. 

(Illusztráció: Maksudur Rahman / Pexels)(Illusztráció: Maksudur Rahman / Pexels)

Kommunikál

Vállalja a nehéz és kényelmetlen beszélgetéseket is, nem büntet hallgatással. Minden kapcsolatban lesznek problémák és konfliktusok, és nagyon nem mindegy, hogy olyan partnerrel tűzünk-e össze, aki képes értelmesen megfogalmazni a sérelmeit, elvárásait, érzéseit, és hajlandó meghallgatni a mi oldalunkat – vagy olyannal, aki csak a saját igazát hajtogatja és elmenekül a problémák elől. És itt felmerül egy újabb szükséges hozzávaló:

Érzelmi intelligencia

A kommunikációs készség mit sem ér ugyanis, ha a másik fél nincs tisztában a saját érzéseivel, önmagában nem tud különbséget tenni akár a pozitív, akár a negatív érzések különböző árnyalatai között. Az már egy első randin is felvillantja a zöld lámpát, ha a partnerünk képes az érzéseiről kommunikálni – persze csak mértékkel. Ha csak húsz perce ismerünk valakit, de máris úgy érezzük, mintha egy terápiás ülésen lennénk, az egyértelmű piros zászló – hiszen ez azt jelzi, hogy a másik fél a saját határait nem képes meghúzni, ami később ránk is visszaüthet.

(Illusztráció: cottonbro studio / Pexels)(Illusztráció: cottonbro studio / Pexels)

Megnevettet

Persze egyikünknek sem kell állandóan ontani a poénokat, de ha egyszer-kétszer sikerül mosolyt csalnia az arcunkra, az jó jel. Nem is feltétlenül azért, mert kiderül, hogy van humorérzéke, hanem azért, mert képes kapcsolódni hozzánk. A humor az agy válasza olyan helyzetekre, amikkel racionálisan nem tud mit kezdeni. Aki meg tud nevettetni, azzal valamilyen összhangba kerülünk, bizonyos helyzetekben hasonlóan reagál az agyunk, közös hullámhosszon vagyunk, és jók az esélyeink, hogy ezekre a hasonlóságokra építkezni is tudunk a jövőben. 

Vállalja a felelősséget

Mindannyian hibázunk, ez elkerülhetetlen – a kérdés az, hogy ezután mi történik? Megpróbáljuk eltussolni? A másikat hibáztatjuk? Vagy vállaljuk a következményeket, elnézést kérünk és levonjuk a tanulságot? Kicsiben már az első randikon is kiderülhet, hogy áll ezzel a másik: hiszen ekkor még alig tudunk valamit egymásról, könnyű ráfutni aknákra, könnyű olyasmit mondani, amivel akaratlanul is egymás fájó pontjára tapintunk. Érdemes megfigyelni, hogy egy-egy ilyen ártatlan helyzetet hogyan kezel a másik fél, mert ez alapján már lehet sejteni, hogyan fog komolyabb ügyekben viselkedni.

Ez csak néhány példa abból a sok tényezőből, amelyekre mind szükség van a hosszú távon is működőképes kapcsolathoz. Fontosak persze azok a jelek is, amelyek már korán előrevetítik a későbbi problémákat, de ahogy azt mondani szokták: aki keres, az talál; mindenkinek vannak negatív tulajdonságai, és ha csak ezeket keressük, mindig ezek lesznek szem előtt. Vegyük észre azt is, amikor  jól alakulnak a dolgok!

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.