Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A házasság nem egy pont, hanem folyamatos lépkedés

2024. február 8. 17:03
„És boldogan éltek, míg meg nem haltak...” – hangzik el a mese végén, pedig a valóságban ritkán így zajlanak a házasságok. Néha vannak nehéz pillanatok benne, de ha jól csináljuk, ezek nem töréspontok lesznek, hanem lehetőségek a fejlődésre. Erre világít rá az idei Házasság hete rendezvénysorozat is február 11–18. között.

Akár különös jelentőséget is tulajdoníthatnánk annak, hogy éppen február 11-én kezdődik az idei Házasság hete, hiszen pontosan 11 éve csatlakozott Veszprém is az Angliából indult kezdeményezéshez. Ha komoly összefüggés nincs is a dátum és az évek száma között, azt mindenképpen elmondhatjuk: ennyi idő már jó bizonyíték arra, hogy a veszprémiek fontosnak tartják a házasság intézményét, illetve annak megünneplését.

Isó Zoltán, Porga GyulaIsó Zoltán, Porga Gyula

Hogy is lenne másként ez ott, ahol a közösségépítés legalább annyira hozzátartozik a városfejlesztéshez, mint az infrastrukturális beruházások vagy a szolgáltatások bővítése, javítása. Mert – ahogy azt Porga Gyula polgármester is kijelentette az eseménysorozat beharangozó sajtótájékoztatóján – a legkisebb közösség a család, és amikor azt mondjuk, Veszprém családbarát város, az azt is kell jelentse, hogy egy kicsit lelki oldalról is támogatjuk ezt a közösséget, összejövetelekkel, ünnepléssel, elismeréssel.

Ilyen elismerés például a gyémántlakodalmasok vacsorája, amelyet évek óta megrendeznek, tisztelegve a 60. házassági évfordulójukat ünneplő párok előtt, akik igazi mintaként szolgálhatnak mindenki számára. De ilyen a Vándorbölcső kezdeményezés is, melyet háromhavonta egy-egy újszülött kap meg a várostól, most éppen 2024 első veszprémi kisbabája.

Udvardy GyörgyUdvardy György

A Házasság hete azonban nemcsak az önkormányzat számára fontos, évek óta egyre többen állnak oda mellé. A „régi motorosok” között van a Veszprémi Érsekség, amely többek között a Veszprém Tv műsorán látható riportsorozattal és egy fiataloknak szóló rajzpályázattal készül, hiszen nekik is vannak vágyaik, elképzeléseik, véleményük a házassággal kapcsolatban, amely Udvardy György érsek szavaival az emberi élet alapja, melyben a családtagok növekedni tudnak és amelyben a stabilitás mellett jelen van a változás, egy dinamikus fejlődés is.

A házasság ugyanis nem egy statikus valami – nem véletlenül kapta az idei eseménysorozat az „Állandó megújulásban” szlogent. Egy házasságban is előfordulnak bizony viták, de ezek a viták lehetnek a megújulás katalizátorai is, ha közben el tudjuk mondani, hogy a viták azért vannak, mert a másik fontos számomra, mert jobbat akarok mindkettőnknek – magyarázta Závodi Zsuzsanna református lelkész, miközben „Az ÉLET-gyöngyei” imasétára invitált mindenkit, mely során arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy minden nézeteltérés és nehézség ellenére házasságban élni érték.

Závodi ZsuzsannaZávodi Zsuzsanna

Ezt az értéket hangsúlyozta Isó Zoltán evangélikus lelkész is, aki úgy fogalmazott: a házasság Isten teremtési rendje, annak a felismerése, hogy minden jó a világban, csak az nem, ha az ember egyedül van. Társra van szükségünk, akivel erősíthetjük egymást – akár a vitáinkban is –, és házasságban élni jó; ha nem, ha rossz a házasság, az nem azért van, mert annak intézménye rossz eleve, hanem mert mi rontjuk el. De folyamatosan tehetünk azért, hogy javítsunk rajta. Erről szól majd Oberfrank Pál az egyház felkérésére készített irodalmi összeállítása is.

Az egyhetes rendezvénysorozat alatt emellett ismét lesz Mézeskalács szelfifal a Laczkó Dezső Múzeumban, nyitó és záró szentmise, valamint tárlatvezetés is Egry József festőművész és felesége, Pauler Júlia házassága kapcsán. Az állandó megújulás jegyében új együttműködő partnerként kapcsolódik be a FOTON Audiovizuális Centrum, ahol Makk Károly Szerelem című klasszikusát vetítik majd február 16-án.

A Házasság hete részletes programjai ITT olvashatók.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Nászút a világ körül – Zárug Zita és Harkányi Árpád története Nászút a világ körül – Zárug Zita és Harkányi Árpád története A Házasság hetének rendezvényei szombaton is folytatódtak, a Gizella Hotel És Étteremben egy nem mindennapi kerekasztal beszélgetésre került sor. Az idő végességéről, a bátrak szerencséjéről, a tudatosságról mesélt Zárug Zita és férje, Harkányi Árpád, akik mertek nagyot álmodni: egy héttel esküvőjük után szó szerint a nyakukba vették a világot, biciklire ültek, és négy évig világot láttak… 2024. február 17. 22:01 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36 Logókba zárt családi értékek Házasság hete Logókba zárt családi értékek Szerdán délután a Városházán kihirdették az eredményét annak a rajzpályázatnak, amit a Házasság hete alkalmából szerveztek meg helyi gyermekeknek. A feladat a szakmai zsűri szerint sem volt egyszerű, logót, vagy pecsétmintát kellett tervezni, aminek központi motívuma a család volt. 2023. február 23. 14:53 Akkor lesz jó a házasság, ha mindkét fél a másik boldogságára törekszik Akkor lesz jó a házasság, ha mindkét fél a másik boldogságára törekszik A vasárnapi ünnepi szentmise mellett szombaton házaspároknak szóló bállal zárult az idei Házasság hete programsorozat Veszprémben. 2023. február 19. 11:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.