Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C

Rasovszky negyedik, Betlehem hatodik lett 5 kilométeren

2024. február 7. 12:05 // Forrás: MTI
Rasovszky Kristóf a negyedik, Betlehem Dávid pedig a hatodik helyen végzett a nyíltvízi úszók szerdai 5 kilométeres versenyében a dohai világbajnokságon.

A körülmények előzetesen ezúttal is kedvezők voltak a magyaroknak, ugyanis némiképpen megélénkült a szél, így a hullámok is nagyobbak lettek. A 76 fős mezőnyre három 1660 méteres kör várt.

A rajt után a címvédő és olimpiai bajnok német Florian Wellbrock és az olasz Domenico Acerenza vezette a mezőnyt, de mögöttük Betlehem a harmadik, a 10 kilométeren világbajnok Rasovszky az ötödik helyen tempózott az első kör végén.

A későbbi negyedik helyezett Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 7-én. MTI/Kovács TamásA későbbi negyedik helyezett Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 7-én. MTI/Kovács Tamás

Betlehem nem sokkal a táv felénél az élre úszott, de elképesztően szoros volt a mezőny, az első és a hatodik között kevesebb mint két és fél másodperc volt a különbség. A befejező kört a magyarok közül Rasovszky - aki 2019-ben Kvangdzsuban megnyerte ezt a számot - kezdhette meg előnyösebb pozícióból, negyedikként vágott neki az utolsó bő másfél kilométernek, míg Betlehem ekkor hetedik volt.

Az utolsó 1000 méteren óriási csata kezdődött a szám legjobbjai között, megérkezett az olaszok klasszisa, Gregorio Paltrinieri, valamint ott voltak a franciák is. Az utolsó egyenes végén Rasovszky volt közelebb a dobogós helyezéshez, de Acerenza kiszorította őt, így végül öt századmásodperccel lemaradt a bronzról, míg Betlehem hatodik lett.

Kettős francia siker született, Logan Fontaine nyert Marc-Antonie Olivier és Acerenza előtt. Az első három között mindössze hét századmásodperc döntött.

A negyedik helyezett Rasovszky Kristóf (j) és a hatodik helyezett Betlehem Dávid a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenye után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 7-én. MTI/Kovács Tamás A negyedik helyezett Rasovszky Kristóf (j) és a hatodik helyezett Betlehem Dávid a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenye után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 7-én. MTI/Kovács Tamás

"Az egész verseny nagyon sűrű volt, a franciákkal, az olaszokkal és a németekkel kemény csata alakult ki, de a végén még volt egy kis sebességem is, ez pedig jó jel a holnapi váltó előtt. Ott szerintem meglehet az érem, de persze nem lesz egyszerű" - értékelte az MTI-nek a verseny után Rasovszky. Hozzátette, a futam közben nagyon jól érezte magát, de nagyon nehéz volt úgy pozíciót találnia, hogy "nyugta legyen".   

Betlehem Dávid kiemelte, ezúttal örül a helyezésének.

"Ez nagyon kemény volt, és egy picit még hideg is volt nekem a víz. Annak örülök, hogy végig ott voltam a küzdelemben és a hajrában még sikerült előznöm is. Most örülök ennek a hatodik helynek" - fogalmazott a fiatal versenyző. - "Próbálom kivárni az időmet, hogy ne csak kopogtassak, hanem berúgjam az ajtót a mezőnyben, remélem, ez az Európa-bajnokságon vagy az olimpián megtörténik" - tette hozzá.

Eredmények:

nyíltvízi úszás, férfi 5 km, világbajnok:
Logan Fontaine (Franciaország) 51:29.3 perc
2. Marc-Antonie Olivier (Franciaország) 51:29.6
3. Domenico Acerenza (Olaszország) 51:30.0
4. RASOVSZKY KRISTÓF 51:30.5
5. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 51:31.7
6. BETLEHEM DÁVID 51:34.8

női 5 km, világbajnok:
Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 57:33.9 perc
2. Chelsea Gubecka (Ausztrália) 57:35.0
3. Ana Marcela Cunha (Brazília) 57:36.8
...20. SZIMCSÁK MIRA 59:00.6
...33. OLASZ ANNA 59:15.0

vehir.hu
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  2024. április 18. 20:40 Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! úszás Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! Sárkány Zalán diadalmaskodott 800 méteren a Duna Arénában rendezett országos bajnokság pénteki záró napján két veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid előtt. 2024. április 12. 21:05 A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók úszás A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók Betlehem Dávid a keddi, 1500 méter gyorson aratott győzelme után szerdán 400 méteren is diadalmaskodott a Duna Arénában zajló országos bajnokság szerdai versenynapján. 2024. április 10. 21:43 Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Balaton Úszó Klub Veszprém Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Betlehem Dávid a nyerte 1500 méter gyorson a három olimpiai szintes különversenyét a Duna Arénában zajló országos bajnokság keddi nyitónapján. 2024. április 9. 20:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.