Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A MÁV és a VOLÁNBUSZ is bekapcsolódik az állatvédelembe

2024. február 6. 13:24
Az elkóborolt állatok hazajuttatása és a felelős állattartás népszerűsítése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány, a MÁV Zrt., a MÁV-HÉV Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt.

A vasút-, HÉV- és autóbuszállomásokon rendszeresen fordulnak elő állatok, többségük elkóborolt vagy kóbor eb. Az állatok biztonságos elhelyezése és tulajdonosaiknak felkutatása mind állategészségügyi, mind közegészségügyi szempontból kiemelkedő jelentőséggel bír. A tömegközlekedési eszközökön szabályosan utazó állatok jólléte és megfelelő viselkedése ember- és állatvédelmi szempontból is fontos, valamint az állattartók és állatot nem tartók békés egymás mellett élését szolgálja. A mindezen célokat elősegítő együttműködési megállapodást Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester köszöntőjét és Ovádi Péter, állatvédelemért felelős kormánybiztos beszédét követően Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke, a MÁV-START és a Volánbusz Zrt. képviseletében pedig Mosóczi László vezérigazgató írták alá Székesfehérvárott. A megállapodásnak köszönhetően Veszprém, Székesfehérvár, Esztergom és Kaposvár vasútállomásán chipleolvasó lesz elérhető a nap 24 órájában.

Az állam által létrehozott Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány 2023 márciusa óta lát el állatvédelmi közhasznú tevékenységet. Küldetése az állatok védelme, a felelős állattartás és az állatvédelem népszerűsítése, valamint az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel való együttműködés megerősítése. Az Alapítvány fontosnak tartja, hogy a gazdálkodó szervezetek is hangsúlyt fektessenek az állatvédelmi szerepvállalásra. Az Alapítvány célkitűzése, hogy az állatok védelme minél szélesebb körben kapjon figyelmet a mindennapokban is. Ennek egyik eszköze az elkóborolt állatok hazajuttatása, az állat tulajdonosának felkutatása annak érdekében, hogy a kóbor állatok száma csökkenjen, a gazdás állatok pedig visszakerüljenek a számukra biztonságos közegbe.

A MÁV Zrt., a VOLÁNBUSZ Zrt. és a MÁV-HÉV Zrt. szintén fontosnak tartja az állatvédelmi szemlélet elsajátítását és gyakorlását, tevékenysége során figyelmet fordít az állatok védelmére is. A felelős állattartás és az állatokkal való helyes bánásmód népszerűsítése helyet kap az állatokkal való utazás során is a közforgalmú közlekedési eszközökön.  

Az említett szervezetek közötti megállapodás célja az elkóborolt állatok hazajuttatása, a kóbor állatok biztonságos elhelyezése, valamint az állatvédelem népszerűsítése a MÁV Zrt., MÁV-HÉV Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. körében. A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány mindehhez szakmai és tárgyi segítséget nyújt.

Az együttműködés már konkrét eredményekkel is járt: az Alapítvány átadott 5 db transzponder leolvasót és azok használatáról szóló információs táblákat partnerei részére. Vállalta, hogy gondoskodik a transzponder leolvasók meghibásodása esetén a javításról, nyomtatott ismeretterjesztő anyagokat készít az elkóborolt és kóbor állatok biztonságos befogásáról, elhelyezéséről, az állatbarát utazás lehetőségeiről, illetve a MÁV Zrt. által kijelölt vasútállomásokhoz területileg közel elhelyezkedő ebrendészeti telepekről, azok elérhetőségéről.

A MÁV Zrt. és a MÁV-HÉV Zrt elhelyezi a transzponder leolvasókat a veszprémi, székesfehérvári, esztergomi és kaposvári vasútállomásokon, valamint „Szentendre végállomás” elnevezésű MÁV-HÉV állomáson, emellett tájékoztatja munkavállalóit a megállapodás vállalásairól, információs táblákat és nyomtatott anyagokat helyez el. A VOLÁNBUSZ Zrt. utóbbiakat szintén vállalta Esztergomban, Szentendrén és Veszprémben.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.