Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C

Már a medvék sem értik teljesen az időjárást

2024. február 2. 21:55
Nincsenek könnyű helyzetben manapság a medvék sem, ha meg akarják jósolni, meddig tart ki a tél: a Veszprémi Állatkert fekete macijai ugyan tettek már egy sétát a kifutójukban, de sokáig töprengtek, megéri-e otthagyni a meleg barlangjukat.

Február másodika Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, a népi hiedelem szerint pedig ha ezen a napon a medve téli álmából felkelve és a barlangból kibújva meglátja árnyékát, inkább gyorsan visszamenekül szenderegni, mert még hosszú lesz a tél. Ám ha napsütés helyett zimankó fogadja, a tél hamarosan véget ér: csak úgy tesz, mintha még nagyon maradni akarna, de valójában a hó, a hideg, a fellegek és a förgetegek a búcsút takarják, egy utolsó kacérkodást. Ilyenkor a medve is kint marad, mert tudja, nemsokára jön a tavasz.

Modern műszerek és meteorológiai fejlődés ide vagy oda, a népi bölcsességbe és az állatokba vetett hit még nem veszett ki belőlünk: a legtöbb állatkertben 2024-ben is kitüntetett figyelmet kapnak a macik ezen a napon.

Nincs ez másként a veszprémi zooban sem, ahol évtizedes hagyománya van a medvelesnek: ezúttal a Simonyi Általános Iskola 3/a és 4/b osztályosai látogattak ki az intézménybe, hogy versekkel és énekkel, no meg egy-egy finom gyümölcstortával köszöntsék az észak-amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban őshonos fekete macikat. Utóbbiak végül még álmos szemekkel, de meg is jelentek, aztán némi töprengés és vonakodás után – hiszen az időjárás meglehetősen csalafinta volt ezen a napon, egyik pillanatban sütött a nap, a másikban elborult az ég – úgy döntöttek, mégsem mennek vissza a barlangba: egy kis nyújtózkodás, vakaródzás és reggeli torna után nekiláttak a gyümölcstorták elfogyasztásának a gyerekek nagy örömére, akik Csizmadia Károly zoopedagógustól azt is megtudhatták, őseink állatbőrbe bújt istenekként tisztelték a medvéket, s úgy vélték, az ezen a napon született bocsok a természet újjászületését jelképezik.

Az állatkertben egyébként nem csak a medvék háza táján volt nagy a sürgölődés: Török László igazgatótól megtudtuk, a téli időszak sem telik eseménytelenül, a zoo 800 lakójáról ilyenkor is gondoskodni kell, főleg a melegigényes állatok igényelnek több törődést. Emellett készülnek már a tavaszra is: zajlik a kifutók felújítása, festése, a talajcsere.

Kapcsolódó cikk
Amiről az időjárás mesél - a medvének igaza van
Az időjós medve legendája a mai napig él, de vajon ki volt először az, aki megfigyelte az állat jós képességeit és papírra vetette a tanulságokat? Kovács Győző meteorológus és helytörténeti kutató legújabb írásából ez is kiderült.
Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. tegnap 14:40 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.