Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
20°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
20°C

A nyíltvízi úszók és a vízilabdázók szállíthatják az érmeket a vb-ről

2024. február 1. 9:04 // Forrás: MTI
Pénteken Dohában megkezdődik a 21. vizes világbajnokság, amely több szempontból is különleges: mindössze 187 nappal a fukuokai vb záróünnepségét követően gyűlnek össze újra a vizes sportágak - úszás, nyíltvízi úszás, műugrás, óriás-toronyugrás, szinkronúszás, vízilabda - legjobbjai, ráadásul szinte minden szakágban ez az utolsó lehetőség az olimpiai kvótaszerzésre.

A vb első hetében a magyarok közül a nyíltvízi úszók szerezhetnek érmeket, kvótákat: Fukuokában Rasovszky Kristóf és a váltó is második volt, előbbi ezzel a szakág történetének első magyar versenyzőjeként állt kétszer is dobogón egy világbajnokságon. Rasovszkynak ezzel biztossá vált az olimpiai részvétele, ugyanis Japánban az első három szerzett kvótát. Ezúttal a férfiaknál és a nőknél is további 13-13 hely talál gazdára. A férfi mezőnyben erre nagyon jó eséllyel pályázik Betlehem Dávid, aki az előző vb-n ugyan csak 16. lett az olimpiai, 10 kilométeres versenyszámban, de ezt a "kisiklást" leszámítva folyamatosan ott van a világ élmezőnyében. Betlehemnek ugyanakkor már van a medencében megúszott szintideje 1500 méteren, amivel a nemzetközi szövetség szabályzata alapján lehetne nevezni a nyíltvízi olimpiai küzdelmekre is.    

A nőknél az egyaránt 19 éves Fábián Bettina és Szimcsák Mira küzd azért, hogy bekerüljön a legjobb 13 olyan úszó közé, akik nem rendelkeznék még kvótával. Előbbinek erre a legutóbbi eredménye alapján jó esélye van, hiszen Fukuokában a csapattal begyűjtött ezüst mellett 10 kilométeren a kilencedik helyen zárt.

A szinkronúszóknál a magyarok párosban a juniorkorú Barbócz Blanka és Bastianelli Angelika révén harcolnak az ötkarikás indulásért, ennek elérése viszont óriási bravúr lenne. Árkovics Petra szövetségi kapitány elmondta, hogy a legutóbbi korosztályos Európa-bajnokságon az ötödik helyen döntős duó gyakorlatának pontszámát jelentősen, tíz ponttal emelték meg az elmúlt időszakban, és ha ezt végre is tudják hajtani, akkor előre léphetnek.

Műugrásban három magyar versenyző indul, 1 és 3 méteren, akárcsak Japánban, ezúttal is Mosena Estilla és Kun Patrícia lesz érdekelt. Előbbi a 2022-es, budapesti vb-n már volt 21. - hasonló helyezés akár olimpiai indulást is jelenthetne. Ugyanakkor, mivel ez az utolsó kvótaszerzési lehetőség, több mint 50 ország indít versenyzőt a vb-n, melyen így minden idők egyik legnépesebb mezőnye állhat össze.

Kovács Eszter toronyugrásban indul majd, a fiatal versenyzőnek ez lesz az első felnőtt világbajnoksága, számára egyértelműen a tapasztalatszerzés a cél ebben a számban.

Hatalmas a tét a női vízilabda-válogatott számára, amely sem Fukuokában, sem januárban az eindhoveni Európa-bajnokságon nem tudta megszerezni a kvótát. Mihók Attila és Cseh Sándor együttesének nem lesz könnyű dolga, hiszen a papírforma szerint a negyeddöntőben az olimpiai bajnok amerikai, vagy a címvédő és hazai környezetben Európa-bajnok holland csapattal találkozhat, de az erőviszonyok alapján jó esély van rá, hogy a vb-n kiosztásra kerülő kettőből legalább az egyik kvóta az 5-8. helyért sorra kerülő rájátszásban talál majd gazdára. A párizsi indulásért a magyaroknak várhatóan Olaszországot vagy Kanadát kell megelőzniük. A női válogatott a csoportküzdelmek során Új-Zélanddal, Szingarpúrral és Ausztráliával, csap össze.

A férfi vízilabda-válogatott címvédőként már biztos párizsi induló, ráadásul a riválisokkal ellentétben a játékosok nagy része nem egy nagy tornáról érkezik, hiszen Varga Zsolt a januári, horvátországi Európa-bajnokságon a fiataloknak adott lehetőséget, akik éltek is ezzel, mivel a negyedik helyen zárták a kontinensviadalt. A csapatba most visszakerültek a rutinos sztárok, de Kovács Péter, Tátrai Dávid és Bányai Márk személyében három olyan játékos is található az együttesben, akik nem voltak a fukuokai győztesek között, viszont az Eb-n bizonyítottak. A nemzeti együttes a csoportkörben sorrendben Romániával, Olaszországgal és Kazahsztánnal játszik. 

A világbajnokság második hetében a vízilabdázók mellett a medencés úszóké lesz a főszerep. Fukuokában az egyetlen érmet a 200 méter háton diadalmaskodó Kós Hubert szerezte, de ő a párizsi olimpia miatt kihagyja világbajnokságot, így főként a minél több döntés szereplésben lehet majd bízni, és abban, hogy háromszor is képesek legyenek a lehető legjobban leúszni egy számot a magyarok - ez Japánban csak néhányuknak sikerült. A magyar küldöttségből Kapás Boglárka és Holló Balázs az olimpiai szint elérése reményében ugrik majd medencébe. A vb-t szokatlan időpontja miatt jónéhányan kihagyják a nemzetközi klasszisok közül, így több számban születhet majd meglepetés.

A dohai vizes világbajnokságot az M4 Sport élőben közvetíti.

vehir.hu
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  2024. április 18. 20:40 Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! úszás Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! Sárkány Zalán diadalmaskodott 800 méteren a Duna Arénában rendezett országos bajnokság pénteki záró napján két veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid előtt. 2024. április 12. 21:05 A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók úszás A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók Betlehem Dávid a keddi, 1500 méter gyorson aratott győzelme után szerdán 400 méteren is diadalmaskodott a Duna Arénában zajló országos bajnokság szerdai versenynapján. 2024. április 10. 21:43 Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Balaton Úszó Klub Veszprém Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Betlehem Dávid a nyerte 1500 méter gyorson a három olimpiai szintes különversenyét a Duna Arénában zajló országos bajnokság keddi nyitónapján. 2024. április 9. 20:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.