Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Felnőttképzést szervez a szakképzési centrum a börtönben

2024. január 31. 9:33 // Forrás: Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet
A két intézmény képviselője együttműködés megállapodást írt alá, amelynek alapja a decemberben induló felnőttképzés megvalósítása a büntetés-végrehajtási intézetben – közölte a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet.

Számítógépes adatrögzítés képzés indult 2023 végén a büntetés-végrehajtási intézetben, melyen három csoportban összesen 45 fogvatartott vesz részt. A képzés áprilisban szakmai vizsgával zárul, amit a hatályos jogszabályok értelmében a VSZC ingyenesen biztosít a résztvevőknek. Az intézmények abban bíznak, hogy a sikeres vizsga megkönnyíti a fogvatartottak visszailleszkedését a társadalomba, miután szabadulnak. 

A két intézmény további közös céljain között szerepel korábban már sikeresen megvalósuló alapszakma-képzések – mint például a divatszabó, textilgyártó – újbóli elindítása. Emellett keresik a lehetőséget további alapszakma-képzések megvalósítására a büntetés-végrehajtási intézményi keretek között.

A BVI közleményében megjegyezte: a szabadságvesztés során elsajátított piacképes, keresett szakmák a társadalmi elvárásokhoz – kiemelten a bűnismétlés megelőzéshez – igazodva a szabadulók számára tisztességes megélhetést biztosíthatnak. A szakmaképzés további jelentősége a fogva tartás alatti teljes foglalkoztatás elérése, mert az elsajátított szakmákra nemcsak a civil életben, hanem a börtönökben is szükség van.  A Veszprémi Szakképzési Centrum 2018-ban indított női szabó-varró képzését követően alakították ki a veszprémi börtönben az azóta is üzemelő varrodát, amely a büntetés-végrehajtás önellátásához járul hozzá a fogvatartotti formaruhák varrásával, továbbá a képzésen részt vevők szakmai gyakorlatát is támogatja, hiszen a keresett szakma mellé tényleges tudással is felvértezi a női elítélteket.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.