Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Sürgősségi mentőhajó a Balatonon

2008. május 29. 10:01
Sikeres volt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület által kiírt, gyorsított meghívásos eljárás részvételi szakasza – tájékoztatta a Vehírt Pohner Evelin. Új mentőhajó érkezik tehát a Balatonra, mely hatótávolsága 250 km, és - még rendkívül rossz időjárási körülmények között is - sokkal nagyobb átlagsebességre képes, mint elődei.
A Balaton Fejlesztési tanács Pr-referense hozzátette: a pályáztatás az "EMESE" mentésfejlesztési program keretén belül valósul meg „pontosan specifikált célú és kivitelű sürgősségi mentőhajó beszerzése a Balatonon” tárgyban. Az „EMESE” program a Balaton komplex vízbiztonsági projektjének egyik legnagyobb ívű programja. A nyíltvízen és vízről történő elsősegélynyújtás, mentő és sürgősségi ellátás (EMESE) újszerű – és a Balatonon igen hatékony – megvalósítását célozza.
A beszerzést jelentős idegenforgalmi tényezők is alátámasztják. A magyar GDP meghatározó arányát az idegenforgalom jelenti, ezen belül legnagyobb részét a balatoni régió biztosítja. A balatoni turizmus fejlesztése szempontjából meghatározó tényező a biztonság. A régió idegenforgalma a Balaton vízfelületére és partjára alapul. Főszezonban egy-egy kánikulai napon egy nagyváros lakosságának megfelelő számú vendég tartózkodik a tavon, illetve közvetlenül a vízparton.
A gyorsjáratú, célszerűen kialakított mentőhajó, orvossal a fedélzetén, sürgősségi felszereléssel ellátva, 5-10 percen belül - bármilyen időjárási körülmények között - a helyszínen lesz.

A Balaton Fejlesztési Tanács felkérésére munkabizottság dolgozta ki a komplex balatoni vízbiztonsági programot, amelynek része ez a beszerzés is. A programot elfogadták a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet polgármesterei, az érintett balatoni szervezetek képviselői és a Balaton Fejlesztési Tanács is. A BFT vállalta azt a koordinációs szerepet, amelynek alapján a forrásgazdák saját prioritásaik figyelembe vételével csatlakozni tudnak a programhoz és támogatást, forrást biztosítanak az egyes feladatok megoldásához.
A sürgősségi mentőhajónak szigorú követelményeknek kell megfelelnie:
a Balatonon uralkodó (olykor szélsőséges) időjárási viszonyok, szükségessé teszik, olyan speciális, minden helyzetben alkalmas hajó beszerzését, amely megfelel a Balaton hidrológiai viszonyainak és a vonatkozó vízi közlekedési előírásoknak, jogszabályoknak, az európai normáknak. Az egyik legfőbb követelmény a megfelelő hosszúság. Ez azért fontos lényeges, mert a Balatonon erős szélben nagyon sűrű, egymást követő magas hullámok alakulnak ki és a megfelelő hosszúágú hajótest könnyebben, folyamatosan tud haladni, mivel a megfelelő hosszúságú test három hullám tetején tud siklani, és nem ütközik a hajótest a hullámokba. Ellenkező esetben jelentősen lecsökken az átlagsebesség.

A hajó stabilitását a hosszmérettel arányos szélesség garantálja. Nemzetközi tapasztalatok szerint jelentősen növekszik a hajótest stabilitása a hajótest oldalán lévő „gumihurka” (tömlő) segítségével, amely nem csak a stabilitásban vállal jelentős szerepet, hanem a rugalmas, balesetmentes ütközést is biztosítja.
A Balaton sekély vizű tó, a parti részeken (főleg a déli oldalon) igen csak lecsökken a vízmélység. Emiatt a hajó nem lehet mélymerülésű. A hazai valamint a nemzetközi gyakorlat is egyaránt az üvegszál testű és „gumihurka” oldalú mentőhajókat preferálja, így a hajótest nem lesz túlzottan nehéz, ugyanakkor megfelelő szilárdságú marad.
A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény mindenki számára lehetőséget biztosított, de csak egy jelentkező, a Carnet-Invest Zrt, nyújtott be érvényes pályázatot. Az ajánlattételi szakasz június 10. 16 óráig tart, a szerződéskötésre várhatóan június 19-én 16,30 órakor kerül sor.
Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.