Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kultúra, ami felemeli a várost

2024. január 23. 14:37
A Veszprémi Petőfi Színház összművészeti gálával kedveskedett a kultúrakedvelőknek január 22-én, a magyar kultúra napján.

Hamar elfogytak a jegyek az estre, hívta fel a figyelmet Kellerné Egresi Zsuzsanna, a teátrum igazgatóhelyettes-kreatív menedzsere, ez is mutatja, hogy az embereknek különös érdeklődéssel vannak ma a kultúra iránt, s Kellerné ígéretet tett, hogy folyamatosan jelentkeznek majd újabb és újabb kulturális élményekkel.

1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját – kezdte beszédét az igazgatóhelyettes, majd folytatta: 201 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Nyitásként a vers kivetítése után az egész ház egyszerre szavalta el a művet. Rendhagyó kezdeményezés volt, mely végül katartikus pillanatokat szült.

Porga Gyula polgármester is felszólalt. Mint elmondta: több millió magyar ünnepli a magyar kultúra napját szerte a világon, Veszprémben viszont most még különlegesebb ez az időpont, hiszen pontosan évvel ezelőtt, egy rendkívül színvonalas nyitórendezvénnyel indítottuk útjára a kulturális évadot. A polgármester hozzátette: néhány hete Athénban továbbadták a stafétát, de a kulturális főváros mibenléte jó eséllyel továbbra is megmutatkozik, annál is inkább, mert a város hosszútávon gondolkodott a program kapcsán.

Porga elmondta: a kultúra felemeli a várost, így történet ez Veszprémben, ahol számos új szolgáltatás jelent meg, ahol infrastrukturális fejlődések mentek végbe, mert a város a legszélesebb értelemben tudta megfogalmazni a kultúra jelentését. Veszprémnek fontos volt, hogy a városlakók között mélyebb kapcsolat alakuljon ki, s a polgármester ma is arra biztat, tegyünk meg mindent a kultúránkért, hogy Veszprém minél jobb hely legyen.

A beszéd után a műsor következett, amelyben nemcsak a Veszprémi Petőfi Színház művészei okoztak boldog pillanatokat a közönségnek. A néptánctól kezdve a bohócmutatványon át az operett műfajáig széles spektrumú összművészeti gálát tartott a teátrum, s a célt, hogy méltó módon ünnepeljenek, azt hiszem minden jelenlévő nevében mondhatom, jócskán teljesítették.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.