Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kultúra, ami felemeli a várost

2024. január 23. 14:37
A Veszprémi Petőfi Színház összművészeti gálával kedveskedett a kultúrakedvelőknek január 22-én, a magyar kultúra napján.

Hamar elfogytak a jegyek az estre, hívta fel a figyelmet Kellerné Egresi Zsuzsanna, a teátrum igazgatóhelyettes-kreatív menedzsere, ez is mutatja, hogy az embereknek különös érdeklődéssel vannak ma a kultúra iránt, s Kellerné ígéretet tett, hogy folyamatosan jelentkeznek majd újabb és újabb kulturális élményekkel.

1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját – kezdte beszédét az igazgatóhelyettes, majd folytatta: 201 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Nyitásként a vers kivetítése után az egész ház egyszerre szavalta el a művet. Rendhagyó kezdeményezés volt, mely végül katartikus pillanatokat szült.

Porga Gyula polgármester is felszólalt. Mint elmondta: több millió magyar ünnepli a magyar kultúra napját szerte a világon, Veszprémben viszont most még különlegesebb ez az időpont, hiszen pontosan évvel ezelőtt, egy rendkívül színvonalas nyitórendezvénnyel indítottuk útjára a kulturális évadot. A polgármester hozzátette: néhány hete Athénban továbbadták a stafétát, de a kulturális főváros mibenléte jó eséllyel továbbra is megmutatkozik, annál is inkább, mert a város hosszútávon gondolkodott a program kapcsán.

Porga elmondta: a kultúra felemeli a várost, így történet ez Veszprémben, ahol számos új szolgáltatás jelent meg, ahol infrastrukturális fejlődések mentek végbe, mert a város a legszélesebb értelemben tudta megfogalmazni a kultúra jelentését. Veszprémnek fontos volt, hogy a városlakók között mélyebb kapcsolat alakuljon ki, s a polgármester ma is arra biztat, tegyünk meg mindent a kultúránkért, hogy Veszprém minél jobb hely legyen.

A beszéd után a műsor következett, amelyben nemcsak a Veszprémi Petőfi Színház művészei okoztak boldog pillanatokat a közönségnek. A néptánctól kezdve a bohócmutatványon át az operett műfajáig széles spektrumú összművészeti gálát tartott a teátrum, s a célt, hogy méltó módon ünnepeljenek, azt hiszem minden jelenlévő nevében mondhatom, jócskán teljesítették.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.