Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ne menjen a jégre!

2024. január 16. 10:42 // Forrás: katasztrófavédelem
Az elmúlt hét hideg hajnalai és nappalai hatására a belvizes területeken egybefüggő jégréteg alakult ki és nagyobb tavaink partszéli részei is jéghártyásak. A jégréteg azonban a legtöbb helyen egyelőre alkalmatlan a sportra. A lápos területeken kialakult jégréteg pedig a jég vastagságtól függetlenül is életveszélyes – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Adtak néhány tippet arra az esetre, ha mégis bekövetkezik a baj.

A téli időszakban sokak számára kedvelt szabadidős tevékenység a korcsolyázás, jégen csúszkálás, ródlizás. Ha befagy a Balaton vagy más tavaink vize, a jégen tartózkodni különösen népszerű időtöltést jelent a téli sportok szerelmeseinek.

Idén az időjárás egyelőre nem tette lehetővé a csúszkálni vágyóknak, hogy hódoljanak szenvedélyüknek, azonban az elmúlt napok hidegei miatt egyes helyeken hártyásodni kezdtek a vármegye állóvizei. Befagyott tavainkra lépni csak akkor biztonságos, ha a jégvastagság eléri a 12-15 centimétert. Nagyon fontos azonban, hogy mielőtt a jégre lépünk, tisztában legyünk azokkal az alapvető tudnivalókkal, amelyeknek nem vezetnek balesethez vagy tragédiához. 

Fontos tanácsok:

  • Csak az előzetesen kijelölt helyeken szabad a jégre menni. Amennyiben a jég vastagsága és minősége megfelelő, a szakemberek pontosan kijelölik a sportolásra alkalmas részeket. Ezeken kívül tartózkodni azonban tilos és életveszélyes.
  • Soha ne egyedül válasszuk ezt az időtöltést! Mindig legalább ketten sportoljunk, így megfelelően tudunk egymásra figyelni, illetve baj esetén is hamarabb érkezhet a segítség.
  • Fontos a ruházat helyes megválasztása. Testhez simuló, több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat válasszunk. Ezek lassan engedik át a vizet és kevésbé nehezednek el, ha vízbe esünk, és a testünk is lassabban hűl ki.
  • A jégre lépve egyenletesen lépkedjünk, hiszen ha megcsúszunk és elesünk, a jeget ért hirtelen ütés annak beszakadásához vezethet.

Illusztráció: MTI, archívIllusztráció: MTI, archív

Mit tegyünk, ha beszakad alattunk a jég?

  • Beszakadás esetén a kihűléstől való félelem és az esetleges pánik miatt az ember ösztönösen mozgásba kezd, de igyekezzünk kerülni a felesleges mozdulatokat, ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget.
  • Igyekezzünk a lábunkkal a jég szélét elérni és a part felé lökni magunkat, illetve segítséget kérni.

Hogyan nyújthatunk segítséget másoknak?

  • Ha bajba jutott embert látunk és mi magunk nem tudunk segíteni, azonnal kérjünk tűzoltói segítséget a 112-es központi segélyhívó telefonszámon.
  • Hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert, de ne menjünk egészen a beszakadásig. Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel, például egy hosszú ággal, bottal, kötéllel vagy nadrágszíjjal.
  • Ha több segítőtárs van a helyszínen, alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte lévő lábát fogja. Az odanyújtott segédeszközökkel húzzuk ki a szerencsétlenül járt személyt a jégre, majd a partra.
  • A jeges vízből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött, meleg helyre. Miután a jeges ruházatától megszabadítottuk, töröljük szárazra, majd kínáljuk meleg itallal. Az ilyen embert minden esetben orvosi elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni.

Amennyiben ezeket a tanácsokat megfogadjuk, és minden esetben körültekintően járunk el, jó eséllyel megelőzhetjük a baleseteket.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.