Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A háziállatok segítenek megelőzni az időskori szellemi hanyatlást

2024. január 15. 21:40
Az öregedés köztudottan rossz hatással van a különböző szellemi készségekre, a magány pedig gyorsítja a korral járó hanyatlást. Azonban azok, akik háziállatot tartanak, lassíthatják ezeket a folyamatokat. 

A szellemi képességek tompulása természetes velejárója az öregedésnek, a folyamat azonban lassítható, ha az ember egy kutyával vagy macskával osztja meg az otthonát – derül ki egy a  Psychology Today által szemlézett friss kutatásból. 

A korral járó mentális hanyatlás, mint például a memória gyengülése, a nyelvhasználat egyszerűsödése meg úgy általában a gondolkodásunk lassulása egyre több embert érintenek – már csak azért is, mert egyre hosszabb ideig élünk. A becslések szerint az elmúlt bő harminc évben 117 százalékkal emelkedett a világon a demenciában szenvedők száma, ráadásul nem létezik olyan kezelés, amellyel a folyamat visszafordítható lenne. 

Illusztráció: Maria Teneva / UnsplashIllusztráció: Maria Teneva / Unsplash

A kockázatnövelő tényezőket viszont csökkenthetjük, így például a magányt is. A legutóbbi, 2022-es népszámlálás adataiból kiderül, hogy 

ma Magyarországon 1,5 millió ember él egyedül, vagyis a háztartások több mint harmada egyszemélyes. 

Az elmagányosodás soha nem érintett olyan széles rétegeket, mint manapság. A korábbi kutatásokból kiderült, hogy az egyedül élő idősek esetében magasabb a demencia kialakulásának esélye, ugyanakkor az is köztudott, hogy a háziállatok csökkentik a magány érzését – kínai tudósokban felmerült tehát a kérdés: vajon a házi kedvencek segíthetnek-e a mentális egészség megőrzésében?

Ehhez még csak nem is kellett új kutatásokba fogni, egyszerűen csak előhalászták a több angol egyetem összefogásával 1998 óta gyűjtött, az öregedést vizsgáló adatokat, és megnézték, milyen különbség mutatkozik az állattal és az állat nélkül élők között. 

Illusztráció: Pietro Schellino / UnsplashIllusztráció: Pietro Schellino / Unsplash

Az elemzések során arra jutottak, hogy az állatok nélkül, egyedül élők valóban magasabb fokú szellemi hanyatlást mutattak mind a memória, mind a nyelvhasználat terén. Az viszont még a kutatókat is meglepte, hogy az állattartó, ám egyedül élő emberek olyan jól teljesítettek, mint akik más emberekkel laknak együtt – vagyis az állattartás szinte teljesen kiküszöböli a magány okozta károkat. 

Bár nem tartozik a cikk témájához, de érdemes megjegyezni, hogy a magány nem csak az idősek esetében okoz károkat, bármilyen életkorban súlyos árat szed, a WHO szerint ugyanis ugyanannyira károsítja az egészségünket, mint napi 15 cigaretta elszívása.

Szóval kedves olvasó, ha ezt látja és egyedül él, szerezzen magának egy macskát!

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.