Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sajnálom Vlado Solát!

2024. január 15. 9:32
Körömrágós meccseket játszanak a csapatok a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokság „magyar” csoportjában. Mind a négy eddigi összecsapáson az utolsó másodpercig nyitott volt a küzdelem, a legnagyobb különbségű eredmény mindössze kétgólos volt, és az is a legvégén duplázódott meg.

Sajnálom Vlado Solát, a veszprémiek egykori kiváló kapusát, aki a montenegrói férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Csapata két bosszantó vereséget szenvedett, ugyanis ellenünk, majd Izland ellen is labdájuk volt a döntetlenhez, de nem tudtak élni a lehetőséggel, ellenfeleik pedig könyörtelenül kihasználták a hibáikat. (Hogy ezek között mennyi volt az edzői hiba, és mi róható fel a játékosoknak, majd eldöntik a szakemberek, valamint kommentben a hozzáértő szurkolók.) Felgyülemlett mérgét a taktikát szemléltető mágneses táblán vezette a kiváló kézilabda-szakember.

Vlado Sola mindig színes egyéniség volt, a szó legszorosabb értelmében. Két évig kézilabdázott Veszprémben, ezalatt kedvenccé vált. Amikor 2004-ben megjelent a királynék városában, nem is vörös, hanem tűzpiros volt a haja. Később szolidabbra váltott, és szőkére festette a sérót. Az egyik nemzetközi kupameccs után – amikor kötelező volt az „egyenruha” viselése – Vlado elegáns sötét öltönyben, nyakkendő nélkül, a mellkasig kigombolt fehér ingben, piros hajjal és piros edzőcipőben virított a banketten, ami ma már simán elmenne, de akkor polgárpukkasztónak számított.

Vladimir Sola, a montenegrói válogatott szövetségi kapitánya a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Montenegró - Izland mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban 2024. január 14-én. MTI/Czeglédi ZsoltVladimir Sola, a montenegrói válogatott szövetségi kapitánya a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Montenegró - Izland mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban 2024. január 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt

„Ez nem normális!” - jegyezte meg harsányan nevetve csapattársa, a fiatal Putics Barna, aki különösen jó kapcsolatot ápolt a horvát olimpiai- és világbajnok kapussal, mert jól tudtak kommunikálni. Sola több nyelven beszél társalgási szinten, Barna pedig édesapjának a Bundesligában töltött profi időszaka alatt tanult meg tökéletesen németül, így a közös vacsorákon rendre egymás társaságát keresték. Azért is, mert a külsőleg különc kapus belső értékeit illetően is elütött a sportolói nagy átlagtól. Nem csak érdekelték a művészetek, hanem feleségének is köszönhetően kifinomult érzékkel viseltetett irántuk. Míg csapattársai inkább a könnyed kikapcsolódást választották a meccsekre való utazások során, Vlado legtöbbször könyvet olvasott.

S hogy milyen ember volt? Soha senkivel nem került konfliktushelyzetbe, senkit sem bántott meg. Mindig mosolygott, sokszor akkor is, amikor hétméterest lőtt az ellenfél. Szövetségi kapitányként az Európa-bajnokságon nem sok oka volt mosolyogni.

Ami viszont a magyar válogatottat illeti: eddig kettőből kettő, tehát már megvan a továbbjutás. A mieinket egyelőre nem kell sajnálni. Reméljük, hogy a folytatásban sem...

Darcsi István
Események
Sorozat
Férfi kézilabda vb-selejtező
Hazai
Magyarország
Vendég
Litvánia
Időpont
2024. május 12. 17:15
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.