Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C

Nincs nagyobb tévedés, mint valakinek az egészségére inni

2024. január 13. 15:08 // Forrás: Címlapfotó: Kelsey Knight on Unsplash
Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy egy-egy pohár vörösbornak még pozitív hatása is lehet az egészségünkre. A közelmúltban azonban olyan kutatások láttak napvilágok, amik miatt az alkoholt a legsúlyosabb rákkeltő anyagok közé sorolták.

Gyakran hallhatjuk, hogy egy pohár vörösbor jótékony hatással lehet: magas antioxidáns-tartalma miatt például a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkentheti. Az antioxidánsok valóban áldásos hatást fejtenek ki, emiatt azonban nem érdemes a pohár után nyúlni, jobb más úton bevinni őket: a zöld tea, az áfonya vagy a dió kiváló választás. 

A kutatási eredmények ugyanis rámutatnak, hogy az alkohol esetleges pozitív hatásait messze meghaladja az okozott kár. Az Egészségügyi Világszervezet tavaly állásfoglalást adott ki, amelyben határozottan kijelentik: 

az alkoholfogyasztásban nem létezik biztonságos mérték, már kis mennyiség is negatívan hat az egészségre; és mivel a káros hatást maga az alkohol fejti ki, ezért mindegy, hogy milyen formában visszük be. 

Illusztráció: Louis Hansel on UnsplashIllusztráció: Louis Hansel on Unsplash

A kutatások szerint Európában az alkoholhoz köthető rákos megbetegedések fele már visszafogott fogyasztás mellett is kialakult – ez a gyakorlatban kevesebb mint két palack bor vagy 3,5 liter sör vagy 4,5 cent tömény hetente. Természetesen minél többet iszunk, annál többet ártunk magunknak. A szervezetünkbe kerülő alkohol ugyanis károsítja a sejtjeinkben található DNS-szálakat, korlátozza a szervezet önjavító képességét, és ezzel teret enged a károsított sejteknek a szaporodásra és tumorképzésre. 

Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség az alkoholt a legveszélyesebb rákkeltő anyagok közé sorolja, ugyanabba a kategóriába, ahol az azbeszt, a radioaktív sugárzás vagy a dohánytermékek is találhatók. 

A WHO adatai szerint 2018-ban Európában az alkohol több mint 110 ezer rákos megbetegedést okozott férfiaknál és több mint 75 ezret nőknél. A nők esetében leggyakrabban mellrákot, a férfiaknál vastagbél-rákot okozott az alkoholfogyasztás – és az urak jártak rosszabbul, ugyanis a mellrákos betegek háromnegyede túlélte a betegséget, a vastagbél-rákkal diagnosztizáltak fele viszont belehalt. A statisztikákból az is kiderül, hogy ugyanebben az évben az összes európai rákos megbetegedés több mint tíz százalékáért visszafogott alkoholfogyasztás felelt. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Együtt élés, külön alvás? életmód Együtt élés, külön alvás? Ha egy pár külön ágyban, ne adj isten külön szobában hajtja álomra a fejét, legtöbbször már temetjük is a kapcsolatot. Ez a szokás azonban jobb minőségű alváshoz segíthet minket, ami pozitívan hathat a kapcsolatra is.  2024. április 28. 22:24 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.