Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C

Nem attól maradsz fiatal, hogy letegezteted magad, de a gyereknek sokat árthatsz vele

2024. január 7. 20:59
„Nem csókolom, hanem szia!” – szokták mondani a fiatalosságukat elsősorban külsőségekben demózó szülők a szomszéd gyereknek, amikor az átjön játszani, azzal pedig nincsenek is tisztában, hogy az ilyen jófejkedések tudat alatt mekkora zavart okozhat a gyerek idegrendszerében. A generációs határokat leromboló tegeződés ugyan néha megkönnyítheti a hétköznapi interakciókat, de ugyanígy el is mélyítheti a szakadékot a boomerek és a Z-generáció között.

Egy fiatal tizennyolcéves gyerek esetében valószínűleg csak a szülő hiszi azt, hogy a keményfedeles érettségi bizonyítvány lesz az, ami a szintlépést jelenti számára, amitől a kamasz átalakul fiatal felnőtté. Ennél van egy sokkal triviálisabb momentum, amikor az érettségi banketten az osztályfőnök felajánlja az élethosszig tartó tegeződést. Ezzel kvázi a szavak erejével is megszüntetve az addigi alá- fölérendeltségi viszonyt. Mert a magázódásnak igenis van egyfajta hierarchikus rendezőelve, ami nem kötöttséget jelent, hanem segít a gyereknek beleolvadni a szociális környezetébe.

A cikk elején említett „laza szülők” viszont azzal, hogy már egy illemtudó óvodást is kijavítanak, amikor az magázza őket, a gyerek még formálódó idegrendszerében tehetnek nagy károkat, ami aztán kamaszkorra egy egész nagy társadalmi szakadékká fejlődhet.

Erről – és sok minden más generációs különbségről - Steigervald Krisztián generáció-kutató beszélt a Friderikusz-podcast aktuális adásában, amit ide kattintva érdemes az első perctől végighallgatni annak, aki már egyszer is elgondolkodott azon, hogy néha miért olyan döcögős a kommunikáció a nagyszülőkkel, vagy akár a saját szüleinkkel is.

De visszatérve arra a jelenségre, amikor egy felnőtt ember letegezteti magát egy kisgyermekkel, a probléma ezzel nem protokolláris, hanem neurológiai. Egy gyerek idegrendszere ugyanis körülbelül hétéves korára fejlődik ki teljesen. Éppen ezért fontos, hogy kisebb korban rutinszerűen élje az életét, egyértelmű korlátokkal és viselkedésmintákkal. Az egyik ilyen, hogy köszönünk, a kortársaknak sziával, az idősebbnek csókolommal. Amikor pedig egy felnőtt ember kijavítja a gyereket és felajánlja, hogy nyugodtan köszönjön sziát, annak az idegrendszere nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel. Hiszen hogyan tehet különbséget ugyanolyan szarkalábas nénik és pocakos bácsik között? Miért lehet az egyiknek sziával, a másiknak csókolommal köszönni? A végeredmény pedig az lesz, hogy a gyerek saját védelmi mechanizmusaként, hogy ne kerüljön kellemetlen helyzetbe inkább nem is köszön egy idő után. És ugye-ugye, kezd kirajzolódni egy későbbi bunkó kamasz képe, pedig szó sincs ilyen szándékos deviáns viselkedésmintáról.

Steigervald Krisztián arra is hosszasan kitért, hogy minden generáció, a „veterántól” az „alfákig” azt tekinti normalitásnak, amiben ő felnőtt, ettől pedig nem lehet megszabadulni. Talán nem is kell, de azt már tudatosan el lehetne fogadni, hogy egy 2005-ben született fiatal úgy is élhet „normálisan” hogy szokásai a legkevésbé egyeznek azokkal, mint az1955-ben született nagyszüleinél voltak.

Visszatérve a tegeződés és magázódás kérdésköréhez, valóban a hétköznapi életben sok szituációt megkönnyít, ha nem kell igazodni a nyelvi uniformisokhoz. Az angolban például nem is létezik magázódás, az annak megfelelő tiszteletadást a szövegkörnyezet adja meg. Ehhez viszont szükség van egyfajta érettségre, ami egy kisgyermektől még egyáltalán nem elvárható. Ezért bármennyire is nehéz „fiatalos, laza szülőként” elviselni, hogy csókolomot köszön a szomszéd gyerek, az ő és az egész generációjának érdekében jobb lenne beletörődni!

Hajas Bálint
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Áldozat az elnöki hivatal tisztaságáért Bálint Áldozat az elnöki hivatal tisztaságáért Véleménycikk Novák Katalin döntéséről és a köztársasági elnöki hivatal szerepéről a magyarok életében. 2024. február 11. 23:04 Nyughatatlan Veszprém Bálint Nyughatatlan Veszprém Még visszhangzik a tapsvihar az EKF év után Veszprémben, de a polgármester már becélozta az újabb cím megszerzését. A kultúra fővárosa után egy másik területen is európai élmezőnybe kerülhet Veszprém. Kérdés, hogy mennyire testhezálló ennek a címnek a karaktere a veszprémieknek. 2024. február 19. 22:02 A veszprémi karácsonyi vásár szelleme Bálint A veszprémi karácsonyi vásár szelleme Teljes értetlenség állt elő, hogy hogyan maradhat el a karácsonyi vásár Veszprémben éppen az EKF évében. Aztán, ha jobban belegondolunk, hogy miért is szeretjük a karácsonyi vásárokat, akkor feltűnhet, hogy valójában ez a lehetőség adott lesz idén is. Csak másképpen hívják. A puding, de a gőzgombóc próbája is az evés! 2023. december 3. 23:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.