Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C

Város és egyetem vállt vállnak vetve

2024. január 7. 11:25
Van Veszprémben egy régi hagyomány, egy olyan, ami régebbi, mint az Utcazene, vagy a VeszprémFest, ami akkor indult, amikor a kézilabdacsapatot még Fotexnek hívták. Ami bizonyítja, hogy a Pannon Egyetem és Veszprém város a kezdetektől összefonódtak, és ha korábban nem is olyan szorosan, mint manapság, de mindig egy úton haladtak. A januári újévköszöntő ünnepség, amit szombaton tartottak az egyetem aulájában ezt idén is tökéletesen bizonyította.

1996-ban szervezték meg először azt az ünnepséget Veszprémben, amelyre a városi elöljárók az egyetem vezetőségével közösen hívták meg a veszprémi intézmények, cégek és a civil szféra képviselőit egy újévköszöntőre. Jelképesen ezen az alkalmon értékelve az elmúlt évet és közösen, közös célok mentén belevágva az új esztendőbe.

1996 óta a koronavírustól terhelt éveket leszámítva minden januárban megszervezték ezt az ünnepséget, ahogy idén is, ami viszont mégis más volt, mint a korábbi években.

Persze nem a külsőségeiben, vagy a meghívott vendégkör összetétele miatt. Azzal, hogy idén Veszprémben az egyik leglátványosabb fejlesztés éppen az egyetemet és annak környezetét érintette, a felsőoktatási intézmény még jobban a város mindennapjainak részévé vált. A Zöld város projektnek ugyanis éppen az volt a lényege, hogy szűnjön meg az Erzsébet-liget és az egyetem közti kerítés és legyen egy egységes zöldövezete a belvárosnak. Ezzel pedig jelképesen is még közelebb került a Pannon Egyetem Veszprémhez, úgy, hogy tudományos és gazdasági dimenzióban már hosszú ideje együttműködnek.

Szóval idén egy ilyen év után gyűltek össze Veszprém közéletének szereplői, akiket szintén hagyományos jelleggel Porga Gyula polgármester és dr. Gelencsér András rektor, valamint Csillag Zsolt kancellár köszöntöttek személyesen megérkezéskor.

Ugyancsak a hagyomány része, hogy az ünnepi beszédet általában egy olyan vendég mondja, aki saját területén kimagasló eredményeket ért el és valamilyen módon kötődik Veszprémhez. Idén ez a személy Káel Csaba volt, Kossuth- és Nádasdy Kálmán-díjas magyar filmrendező, érdemes művész, a Müpa vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos.

Az ő személye több szempontból is kapcsolódik Veszprémhez. Egyrészről filmügyi kormánybiztosként is jelen van a városban, hiszen egy ideje már Veszprém ad otthont a hazai filmszakma legjelentősebb eseményének, a Magyar Mozgókép Fesztiválnak. De, ahogy a beszéd elején is elhangzott, Káel Csaba is tagja volt annak a 17 tagú zsűrinek, akik még 2018-ban döntöttek arról, hogy Veszprém kapja meg az Európa Kulturális Főváros címet.

De, hogy miért is éppen Veszprém érdemelte ki a címet a zsűri szerint, arra Káel Csaba, mint a döntésben is érintett tudott választ adni. Eszerint leginkább itt testesült meg mindaz, ami az EKF-címeknek a lényege, itt ismerték fel azt, hogy hogyan kell egy folyamatként értelmezni ezt a vissza nem térő lehetőséget. Ugyanis Veszprém nem csupán az ezeréves történelmére alapozta projektjét, hanem felfestett egy fényes jövőképet is magának és a térségnek, amivel kiemelkedett a többi város közül.

Azt üzenet átjött. Vegyük észre, hogy milyen csodálatos helyen élünk! Mennyi lehetőség rejlik ezen a helyen! Az összefogás milyen kincseket mutathat meg, hogyan hozhatja fel a kreativitást, mennyi embernek adhat közösségi élményt!

Külön kitért arra, hogy ebben az egyetemnek, az egyetemistáknak is szerepe volt, akik a 2023-mas élményeket tovább viszik és ezekkel felvértezve építhetik Veszprém jövőjét.

Káel Csaba elmondta, hogy a számos itt maradó érték között ott lesz a Magyar Mozgókép Fesztivál is, ami kapcsán ragaszkodnak hozzá, az EKF-időszak után is Veszprém legyen az otthona.

Az újévköszöntő hangulata tehát arra utalt, hogy 2024-ben elsősorban a közös munka folytatása lesz a meghatározó. Amíg a tavalyi év egy nagy vállalkozás végrehajtásáról szólt számos kérdőjellel, most már kijelenthető, hogy ezt Veszprém és a Pannon Egyetem képes közösen ilyen volumenű projekteket végrehajtani, ezután az állandóság, de mindig az előre haladás lesz a jellemző.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. tegnap 21:09 A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. tegnap 7:23 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. 2024. április 30. 15:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.