Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémi közösség tette azzá, aki

2023. december 28. 9:27
A VEDAC kalapácsvetője, Pásztor Bence tizenhat hosszú esztendő után úgy döntött, visszavonul. Szeretett sportágának ugyanakkor nem int végleg búcsút: azért dolgozik, hogy a jövőben a fiatalabb generációnak átadhassa mindazt, amit a veszprémi közösségtől, edzőjétől, edzőtársaitól tanult.

Mi mást tehetne egy gyermek, minthogy felnéz a testvéreire, szüleire? Pásztor Bence sem tett másképp, amikor nővérét, az ifjúsági világbajnoki bronzérmes Dórát követve belekóstolt a kalapácsvetésbe. Az eredményekre nem kellett sokat várni, hamar bebizonyosodott, hogy jócskán van érzéke a sportághoz még annak ellenére is, hogy testalkatilag inkább egy focistára hasonlított.

A csoport, amelybe kerültem a második családom lett. Általa is válhattam azzá, aki ma vagyok. Lévai Dóra, Páli Viktor és Dobos Máté is olyan edzőtárs volt, akiket senkire se cseréltem volna. Kisgyermek voltam hozzájuk képest, mégis befogadtak a bandába, így indulhattam el az utamon

– emlékezett vissza megkeresésünkre Pásztor Bence, aki Zentai Tibor kezei alatt pallérozódott.

Pásztor Bence és Zentai Tibor (archív fénykép)Pásztor Bence és Zentai Tibor (archív fénykép)

Tibire mindig is úgy tekintettem, akár az édesapámra. Szükséges is volt a részéről a türelem, hiszen fiatal suhancként kerültem a VEDAC-hoz, az ott töltött évek alatt lettem férfi. Tizenkét évesen sikerült hetven méter felett dobnom két kilós kalapáccsal, akkor még azt gondoltam, enyém a világ. Nem sokkal később az országos bajnokságot is megnyertem, megállíthatatlannak éreztem magamat!

Bence karrierje hatalmas felíveléssel folytatódott, hiszen 2011-ben, 16 évesen világcsúccsal lett ifjúsági világbajnok. A csúcsot igaz, azóta már megdöntötték, de a nemzetközi sikerek ezzel még nem értek véget: junior korosztályban vb- és Eb-ezüstérmeket szerzett, nem megfeledkezve az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) aratott győzelméről. A teljesítménye előtt mindenki fejet hajtott.

Az utánpótlás éveimet 2015-ben sikerült megkoronáznom egy Európa-kupa-győzelemmel. Csodás élmény volt, amíg élek, nem felejtem. Felnőtt szerrel, 20 évesen megdobtam a 75,74 méteresen egyéni csúcsomat is. Ebben az esztendőben a magyar válogatott színeiben a felnőtt vb-n is bizonyíthattam, de az a verseny korántsem úgy sikerült, ahogyan azt elterveztem. Huszonnyolcadik helyen zártam, ami felnyitotta a szemem, hogy mennyi munka vár még rám.

Veszprém mindig is az otthona marad Bencének (archív fénykép)Veszprém mindig is az otthona marad Bencének (archív fénykép)

Az ezt követő évben Pásztor Bencét igencsak megviselte, hogy nem sikerült kvalifikálnia magát a Rio de Janeiroban rendezett olimpiára, így hosszas őrlődés után úgy döntött, szerencsét próbál egy másik egyesületnél is, így Székesfehérvárra igazolt. 2017-ben a korosztályos Eb-n sikerült még egy ezüstérmet begyűjtenie, de ezt követően a sérülése hátráltatta a további fejlődésben.

Ahogy a legtöbb kalapácsvetőt, engem is elért egy súlyos sérülés: csigolyaív-szakadásom lett. A felépülésem után már közel sem mertem azzal a bátorsággal pályára lépni, mint előtte. Hosszú hónapok teltek el úgy, hogy napról napra próbáltam visszanyerni a régi önmagamat, de legbelül éreztem, hogy nem járok sikerrel. A mögöttem hagyott évtized viszont arra sarkallt, hogy adjak még egy esélyt magamnak, így felkerestem egykori edzőmet, Zentai Tibort és visszatértem Veszprémbe.

Nem volt egyszerű dolgom, hiszen ekkor már én számítottam a csoportban rangidősnek, egészen más volt a közeg, mint pályafutásom kezdetén. Ami viszont cseppet sem változott, hogy egytől egyig mindenki sikerre éhezett. Hatalmas akarattal vágtam bele a munkába: ismét megtanultam küzdeni! Visszataláltam arra az útra, amelyről sosem akartam lelépni. 2022-ben sikerült pályafutásom második legnagyobb dobását produkálnom 74,66 méterrel: az örömtől majdnem kiugrottam a bőrömből!

Bence hozzátette, az utolsó utáni pillanatban is hitt abban, hogy 2023-ban sikerülhet ismét 75 méter fölött dobnia, de hiába az akarás, be kellett látnia, hogy elérte teljesítőképessége határát. Ezért úgy döntött, a naptári év végén visszavonul szeretett sportágától és immár a civil életre összpontosít.

Nyolc éven át próbáltam az egyéni csúcsomat megdönteni, de ezt a harcot végül már nem nyerhettem meg. Fájó szívvel, nagyon nehezen, de muszáj volt meghoznom ezt a döntést. Köszönöm a VEDAC-nak az elmúlt 18 évet, hálával tekintek vissza erre az időszakra, ez határozta meg, milyen ember vált belőlem. Az előttem álló időszakban arra fogok koncentrálni, hogy amit tanultam, átadhassam a jövő generációjának. Úgy fordulok a kicsik irányába, ahogy felém az egykori társaim!

Kozák Luca és Pásztor BenceKozák Luca és Pásztor Bence

Pásztor Bence októberben elhagyta Veszprémet, Debrecenbe költözött menyasszonya, az Eb-bronzérmes magyar csúcstartó gátfutó, Kozák Luca szülővárosába. Bence a helyi atlétika-egyesületnél vállalt munkát, ahol jelenleg súlylökő gyermekek fejlesztésével foglalkozik.

Az eredményeim mellett a legcsodásabb dolog még, amit az atlétikának köszönhetek a kedvesem, Luca. Sok versenyen sodort bennünket össze az élet, mindig gratuláltunk is egymásnak, majd 2018 nyarán sikerült jobban megismernünk egymást. Jövő februárban lesz az esküvőnk, már alig várom! Lucától rengeteg támogatást kaptam a pályafutásom során: innentől már csak arra összpontosítok, hogy segíthessem valóra váltani az álmait!

Simon Dani

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.