Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémi nyugdíjasok szeretnek közösségben lenni

2023. december 15. 21:55
Ahogy az év sok korábbi eseményén, úgy a karácsonyi időszakban is együtt töltötték a veszprémi nyugdíjasklubok tagjai: pénteken az Agórában gyűltek össze közös ünneplésre.

Rohanunk, készülődünk, már hetek óta ünnepi lázban égünk, néha mégis elfelejtjük, miről is szól az advent és a karácsony: a meghittségről, a szeretetről, az odafigyelésről. Jó esetben persze mindez az év 365 napján velünk van – jó esetben. A világ ennél azonban bonyolultabb: ahelyett, hogy gyakorolnánk, sokszor csak érezzük, mekkora szükség lenne a szeretetre, a megértésre, az elfogadásra. S ugyan ilyenkor hosszasan lehetne panaszkodni, azzal nem vagyunk előrébb. Egyedül a mindennapi tettek, a jó cselekedetek, jó kapcsolatok, a közösségi jelenlét és a pozitív gondolkodás visz előre.

Veszprém nyugdíjasklubjai szerencsére ezek mentén működnek. A karácsony mindig egy kicsit az összegzés ideje is, és ahogy Török Lajos, a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének vezetője is rámutatott, igen szép és gazdag év áll mögöttünk: 2023-at fővárosi polgárokként élhettük meg az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően. Jó volt részese lenni a rendezvényeknek, és jó volt azt is látni, hogy sok nyugdíjas nem csupán élvezője, de aktív alakítója is volt a programoknak, ezzel példát mutatva: mert ugyan szép örökséget sikerült kiépíteni ebben az évben, és lelkileg is erősödtünk, akad még bőven tennivaló.

Mielőtt azonban belevetnénk magunkat az újabb feladatokba, érdemes mégis csak megállni és köszönetet mondani. Így tett Porga Gyula polgármester is ünnepi beszédében, éppen a fentiek miatt: inspiráló és tanulságos volt látni, hogy a legidősebb korosztály a nem kifejezetten nekik tervezett eseményeken is ugyanolyan aktívan részt vett, mint az ő célcsoportjuknak szóló rendezvényeken. „Ez azt jelenti, a veszprémi nyugdíjasok szeretnek közösségben lenni, szeretnek ott lenni, ahol a dolgok történnek.”

Egy város, és kifejezetten az elmúlt évben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Veszprém életében pedig ez a legfontosabb. Az tulajdonképpen csak másodlagos, milyen épületeket sikerült felhúzni, milyen új szolgáltatásokat vezetett be az önkormányzat, vagy éppen milyen világhírű előadók látogattak el a vármegyeszékhelyre. Az igazán lényeges kérdések ezek: Tényleg jó volt 2023-ban veszpréminek lenni? Gyarapodtunk-e közösségként? Kaptunk-e olyan gesztust az év folyamán, ami jól esett? Volt-e olyan pillanatunk, amikor nagyon elkedvetlenedtünk, de a szomszéd vagy a nyugdíjasklub tagjának szava megnyugtatott? Mert ha ezekre a kérdésekre nem a válasz, akkor baj van. Ha nincsenek megtartó emberi viszonyaink, ha nem jönnek létre olyan találkozások, ahol megoszthatjuk örömünk-bánatunk, akkor az azt jelenti, egyedül vagyunk. Márpedig a cél az ellenkező, és talán ezt a csodát adta 2023, és erre hívja fel a figyelmet a nyugdíjasok aktív jelenléte is:

találkozásokra van szükségünk, amelyek erőt adnak, megnyugtatnak, felemelnek és széppé teszik a hétköznapokat és az ünnepnapokat egyaránt.

Mert ünnepelni is fontos, s ahogy azt Ovádi Péter parlamenti képviselő is kiemelte, egy olyan év végéhez közeledünk, amikor szinte minden napra jutott ünnepelni való.

„Az Európa Kulturális Fővárosa év örökké emlékezetes időszak marad városunk életében. 2023-at még száz év múlva is emlegetni fogják. Nem csak amiatt, mert soha nem látott fejlődés történt idén Veszprémben. Nem csak az építményekre, programokra fognak emlékezni, hanem azokra az emberekre is, akik ekkor éltek, akik hozzátettek valamit mindehhez, amit még unokáink gyermekei is élvezni fognak. Ebben a munkában pedig mindenki kivette a részét.

Amikor valaki felidézi majd ezt az évet, elolvassa a mostani újságcikkeket, azt fogja látni, hogy Veszprém közössége egyszerre mozdult meg, fiatalok az idősekkel karöltve. Persze mi veszprémiek tudjuk, hogy ez városunkban nem rendkívüli dolog. Nálunk a mindennapok része, hogy amikor a jövőn gondolkodunk, akkor elődeink, a bölcsebb társaink tapasztalatára hagyatkozva döntünk, de higgyék el, személyes tapasztalatom, hogy más városokhoz képest ez egy igazi veszprémi kuriózum” – fogalmazott a képviselő, karácsonyi jókívánságai mellett azt is kifejezve, maradjon meg ez az összefogás, az idősebb korosztály aktivitása a jövőben is.

Az eseményen a politikusok a szép szavak mellett ajándékkal is kedveskedtek a résztvevő nyugdíjasoknak, majd az ünnepi műsor részeként a Bonita Sporttánc Egyesület, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad és Zayzon Csaba színművész lépett fel.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. ma 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.