Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Öt település, öt intézménye újult meg a Magyar Falu Program keretében

2023. december 15. 16:43
Csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Veszprémi Tankerületi Központ, amelynek keretében a Magyar Falu program támogatta ,,Iskolaépület felújítása és iskolai tornaterem, tornaszoba fejlesztése" elnevezésű projekt eredményeiről számoltak be.
 

Öt helyszínen tudtak a pályázat keretéből fejlesztéseket megvalósítani, száz százalékosan a magyar kormány támogatásával, összesen 128 millió forint összegben.

A pályázat sikereiről részleteiben Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója beszélt. Szentkirályszabadjával kezdte a sort, ahol a Szent István Király Általános Iskola vizesblokkjait érintette a felújítás. 1985-ben adták át az iskolát, azóta a nyílászárók cseréje óta egyéb felújítás nem történt meg az iskolában, mostanáig. Orvosolták a szennyvízelvezetési problémákat, a vezetékek cseréjével, illetve a teljes vizesblokkot felújították, beleértve a burkolatot, az ajtók cseréjét is.

Szauer IstvánSzauer István

Széplaki Zoltán, a szentkirályszabadjai iskola igazgatója megköszönte a lehetőséget, és elmondta a négy darab vizesblokk teljeskörű felújítása nagy öröm a gyerekeknek is, hiszen heti rendszerességgel adódtak problémák, így viszont kulturált körülmények között használhatják végre az iskola tanulói.

Jásdon, a Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola Jásdi Tagintézménye egy kis iskola, de igazi családias, békés hangulatú intézmény – folytatta Szauer István. A palatető felújítása vált most időszerűvé, 28,6 millió forint összegben cserélték ki a teljes tetőszerkezetet. Az önkormányzat ekkor nyújtott be TOP-os pályázatot is, így az energetikai megújításokat kiegészítve történt meg a Magyar Falu Program fejlesztése, így az iskola látványos és újszerű képet nyújt.

Ferencz Istvánné megbízott intézményvezető a gyerekek és szülők nevében is megköszönte a közös munkát, ami gyors és gördülékeny volt, és nagyon boldogan vették birtokba a teljesen új külsőt kapott, korszerű iskolát.

Borzvaváron, a Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 24,3 millió forint pályázati összegből alakítottak ki az iskola B-épületében egy számitástechnikai termet, egy szertárt és egy illemhelyet. Korszerűsítették az elektromos hálózatot az egész épületben, illetve a villám- és érintésvédelmet is.

Kevésbé látványos, de annál fontosabb pályázati támogatásból megvalósult fejlesztések is történtek, mint például Herenden, a Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, amely csapadékvízelvezetési problémákkal küzdött. A teljes csatornarendszert kicserélték a felszín alatt, illetve megerősítették az épület oszlopszerkezetét is.

Horváthné Páter Beatrix igazgató elmondta, hogy 1996 óta kap terhelést a tornaterem, a mindennapos testnevelési órák miatt. Nagy öröm számukra, hogy sikerült a szivárgást megszüntetni, a repedéseket eltűntetni, mindezt úgy, hogy a kivitelezők úgy oldották meg a problémát, hogy a tornaterem egyik felét továbbra is lehetett használni, így az oktatás zavartalan maradt. Október 2-án kezdődtek a munkák, és őszi szünet utáni első nap már vissza is kapták az iskolát a teljes felújítás után.

Pétfürdőn 15 millió forintból újult meg a tornatermi rész, a statikai megerősítésre helyezve a hangsúlyt, hiszen itt is, Herendhez hasonlóan a repedésekkel és a szerkezeti mozgással volt a fő probléma.

Ferencz Istvánné, Kőmíves Judit és Szauer IstvánFerencz Istvánné, Kőmíves Judit és Szauer István

Kőmives Judit igazgató elmondta, hogy az épület a nagy esőzések miatt már egy ideje elkezdett süllyedni, különösen a tornatermi szárny, és nagyon rossz állapotok uralkodtak. Nagyon hálásak, hogy a pályázati segítséggel, kulturált körülmények között, balesetveszély nélkül tudják használatba venni a tornatermet.

Szauer istván elmondta, feladat van még bőven, igyekeznek minden pályázati lehetőséget megragadni a jövőben is, hogy az intézmények megkaphassák a segítséget, és méltó körülmények között taníthassák a jövő generációját.

Balogh Dóra
Domján Attila
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.