Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új fejezetet nyitott a magyar állatvédelemben a veszprémi kompetenciaközpont

2023. december 15. 3:11
Országosan is egyedülálló mintaprojektként valósult meg Veszprém keleti határán az az állatvédelmi kompetenciaközpont, aminek csupán az egyik funkciója a menhelyként való üzemelés. A hivatalos átadón csütörtökön tartották, azóta pedig bárki számára nyitott és látogatható a központ.

A keleti körgyűrű után, a Lidl-nél lévő körforgalomtól elérhető állatvédelmi kompetenciaközpont terve már régóta szerepelt a veszprémi fejlesztések sorában, az elmúlt időszakban pedig intenzív munka zajlott a területen, hogy megvalósuljon egy országosan is egyedülálló fejlesztés, ami új távlatokat nyithat az állatvédelem területén. Mindezt Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője és az állatvédelemért felelős kormánybiztos indította el, amikor a miniszterelnöktől megkapta azt a feladatot, hogy vegye szárnyai alá a magyar állatvédelem ügyét, ennek pedig egy zászlóshajója lett a most elkészült kompetenciaközpont.

A külvárosi területen ugyanis egy olyan létesítményt építettek, ami egyszerre ad otthont a gazdára váró kutyáknak és macskáknak, miközben az ott dolgozó szakemberek folyamatos képzéseket szerveznek a felelős állattartás elsajátítása érdekében.

„Veszprémben régebben az állatvédelmi szervezetek mostoha körülmények közt működtek.” – Ezt már Porga Gyula, polgármester mondta az átadón, aki hozzátette egyből, hogy ennek megoldására, mint oly sokszor már Veszprém nem egy hagyományos utat választott a fejlődésben, hanem egy országosan is egyedülálló mintaprojekt megvalósításába kezdtek bele, ami elsődlegesen a térségben fejti ki pozitív hatását. A kulcs pedig abban van, hogy egy központba sikerült beépíteni több funkciót is, mindegyiket az állatvédelem és a tudatos állattartás érdekében, ezzel pedig Veszprém egy újabb társadalmi területen fejlődhet tovább.

A már megemlített Ovádi Péter ezután arról beszélt, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnök felkérte, hogy legyen a felelőse a magyar állatvédelem ügyének, már akkor tudta, hogy Veszprémből szeretne elindulni, hogy itt mutassák meg először a jó példákat, amelyek elterjedhetnek az országban.

Felidézte, hogy nem jöhetett volna létre mindez, ha nincsenek a szakterületen jártas kollégái, ha a civil állatvédő egyesületek, az önkormányzat és a kormányhivatal nem áll segítő szándékkal melléjük.

Végezetül rátért a hosszú távú célokra is, amelyek már generációkon is átívelnek, miszerint a végső cél, hogy Magyarországon a legkisebb gyermekek körében is elültessék a felelős állatvédelem tudását, és ezek a gyerekek már ebben a szellemiségben nőjenek fel.

Az eseményen jelen voltak a Pumi Alapítvány tagjai közül többen is. Ez az a civil szervezet, ami a kompetenciaközpont üzemeltetéséért felel a jövőben. A kuratóriumának elnöke Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója lesz, ők felelnek majd az itt folyó szakmai munkáért, a kuratórium többi tagja pedig olyan felelős veszprémi közéleti személyiség lett, akik ugyan szakterületüket tekintve nem kötődnek az állatvédelemhez szorosan, de pont ez volt a lényeg felkérésüknél, hogy minél több irányból rá vetüljön a figyelem a témára.

Közülük Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója beszélt a megnyitón, ő pedig úgy fogalmazott, hogy nagy szó az országban, hogy eljutottunk odáig, hogy egy ilyen régi ügyet, mint az állatvédelem ilyen magas szintre sikerült emelni, ennek pedig Veszprém lehet az origója.

Végezetül Czink Vivien, az állatvédelmi kompetenciaközpont ügyvezetője osztotta meg a fontosabb paramétereket az intézményről. Tőle megtudhattuk, hogy összesen 36 kenelben 50 kutyának tudnak helyet biztosítani, mellettük pedig 36 macskának is modern, ugyanúgy fűtött helyük van, mindegyik esetében saját kifutóval.

A területen még helyet kapott egy kutyafuttató is, valamint egy olyan épület, ahol kifejezetten oktatási programokat terveznek, elsősorban a gyerekeknek a már sokat emlegetett tudatos állattartásról.

A kompetenciaközpont egyébként már teljes erővel üzemel, a most ott lévő állatok az ebrendészeti telepről érkeztek és bárki bejelentkezhet látogatásra, oktatásra, önkéntes kutyasétáltatásra előre egyeztetett időpont szerint.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Nyíltnapon várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket a PUMI Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központban Nyíltnapon várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket a PUMI Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központban Egy mozgalmas és nagyszabású nyílt nap kereteiben, sok-sok izgalmas programmal és meglepetéssel várják az állatbarát kicsiket és nagyokat most szombaton az Állatvédelmi Kompetencia Központban.   2024. április 23. 12:09 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Új kutyafuttató építi a kutyás közösséget a Görgey utcában Új kutyafuttató építi a kutyás közösséget a Görgey utcában Csütörtök délután hivatalosan is átadták a Görgey Artúr utcai kutyafuttatót. Az eseményen megtekinthettük, amint a kutyusok felavatják a futtató eszközeit. 2024. április 12. 22:16 Láncra verve tartotta lesoványodott kutyáját Láncra verve tartotta lesoványodott kutyáját Egy bakonyi kistelepülésről érkezett bejelentés a rendőrségre még jauárban, hogy egy férfi családi házának udvarán folyamatosan láncon tartja lesoványodott kutyáját, és nem ad neki elegendő élelmet, vizet.  2024. április 12. 12:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.