Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az eltérő balatoni életvilágok témáját járta körül a Szabadegyetem előadása

2023. december 13. 11:51 // Forrás: Borítókép: Fortepan / Bauer Sándor
Kedd délután tartották a Múzeumi Szabadegyetem sorozat legutóbbi eseményét. Törő Balázs, a múzeum néprajzos muzeológusa Eltérő balatoni életvilágok: a helyiek és a nyaralótársadalom címmel tartotta meg előadását a Laczkó Dezső Múzeumban.

Törő Balázs előadásában két jelentős témát érintett, úgy, mint a Balaton környéki szőlőhegyeket, valamint magát a Balaton-partot. A két térről szóló előadásban átfogó képet kaptunk arról, hogyan változott és alakult át egyik és másik funkciója, s milyen hatások érték azokat. A területek birtokbavétele, a táj használata, és karakterének változása is szempont volt a vizsgálat során.

Törő Balázs egyébként doktori disszertációját is a szóban forgó témából készíti. Az előadáson feltette a kérdést, vajon hányféle Balaton létezik? Eltérő turizmusstílusok látnak napvilágot: új településeket hoztak létre, új formákat, új eszméket honosítottak meg. Ezzel pedig a Balaton térségének életében az „őslakossággal” kapcsolatba lépve új minőséget, új hagyományt teremtenek.

Törő az előadás közben felhívta a figyelmet két olyan műre is, ami remekül körbejárja a szóban forgó témát: az első Schleicher Vera Kultúrfürdő című írása, amely 1821-1960 közé repíti vissza az olvasót. A másik a Fürdőzők és tursiták című írás, amely a Korallban jelent meg.

Törő rávilágított, napjainkban is hangos „csatározások” zajlanak a Balaton és térségének beépítése miatt, erre egy rendkívül szemléletes – névtelen – hozzászólás-rengeteget hozott példaként. Az emberek nagy része arra hivatkozva ellenezte a part beépítését, hogy neki éppen a víz mentén van nyaralója, de másnak ne legyen. Persze akadtak olyanok is, akik a természetes élővilág megmentésére hivatkoztak.

Törő a szőlőhegyek kapcsán a következő dilemmát vetette fel: napjainkban a szőlőhegyi kultúrtáj hasznosításának számos gyakorlata él egymás mellett, mely a szőlőhegy képének átalakulásával jár együtt. A korábbitól eltérő rendeltetésű építmények jelennek meg a szőlőhegyeken, emellett népi épületek hagyományos, illetve megváltozott funkcióval.

A szőlőhegyeken tulajdonnal rendelkező, ott gazdálkodó, a kultúrtájat munkájával alakító szőlőhegyi közösség a történelem folyamán sohasem volt homogén, sem lakóhelye, sem társadalmi jogállása, de több esetben nemzetisége, felekezete szerint sem.

Törő beszámolt a jelenség társadalmi, gazdasági kontextusairól is: legfőbb állomásai a következőképpen alakultak: 1880-90-es évek végén a szőlőterületek csökkenni kezdtek. Később, 1909-ben megjelent a vasút, az idegenforgalom térnyerésére. A második világháborút követő időszakban gazdák nélkül maradtak a présházak. Majd 1960-70-es években megjelent a víkendházas nyaralókultúra. Napjainkban inkább luxusnyaralók, lakóházak a jellemzők. Volt egy úgynevezett átmeneti időszak is, így 1963-tól gyógy- és üdülőhely a település, s számos konfliktust szült, hogy a parcellázás a termőterületek kárára ment: közös ember- és állatfürdőhelyek.

Összegezte: a szőlőhegyi kultúrtáj és az ott található javak felhasználásának lehetőségei a gyakorlat szerint láthatóan korlátlanok. A balatoni térhasználat egyik fontos eleme a szőlőhegyek birtokbavétele, melyben a nyaralókultúrának egyre fontosabb szerep jut. Előadásának második felében a Balaton közvetlen partjáról is részletesen beszélt. 

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. ma 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját A veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről. 2024. április 26. 22:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.