Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
18°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
18°C

Egyre színesebb a veszprémi politikai paletta – zászlót bontott Adamecz Zoltán

2023. december 11. 23:49
A civil oldalról érkezik kihívója a mostani városvezetésnek, beleértve a fideszes és az ellenzéki képviselőket és a polgármestert is. Adamecz Zoltán, helyi vállalkozó a frissen alakult Együtt Veszprémért Egyesület színeiben indul a polgármesteri székért, mellette pedig a 12 választókörzetben is lesznek jelöltjeik. A hivatalos bejelentést hétfő délután tették meg, ahol elhangzott az is, hogy szerintük mi az egyik legnagyobb problémája Veszprémnek.

Adamecz Zoltán 2019-ben egyszer már belekóstolt a helyi politikába, akkor függetlenként, a Lokálpatrióták Egyesület támogatásával indult polgármesternek, de az utolsó pillanatban visszalépett, Porga Gyula (Fidesz-KDNP) pedig magabiztosan verte a hatpárti ellenzéki koalíció jelöltjét, Katanics Sándort. Öt év után Adamecz viszont ismét megmérettetni készül magát, ráadásul most már hivatalos szervezeti háttérrel, igaz, most sem egy politikai párt színeiben, hanem egy újonnan alakult civil egyesülettel.

Az Együtt Veszprémért Egyesületet idén szeptemberben jegyezte be a cégbíróság, ahogy pedig a bírósági névjegyzékben is szerepel, fő tevékenységének a nem pártjellegű politikai tevékenységet jelölték meg. Az elnöke Eszenyi László, Adamecz Zoltán pedig, mint elnökségi tag van feltüntetve.

Hétfő délután ők ketten tartottak sajtótájékoztatót az Agórában, ami beillett egy politikai zászlóbontásnak is, ugyanis mind a jövő júniusi önkormányzati választás kampányára, mind Veszprém hosszabb távú víziójára voltak elképzeléseik, igaz, egyelőre lényeges konkrétumok nélkül.

Adamecz Zoltán és Eszenyi LászlóAdamecz Zoltán és Eszenyi László

A sajtótájékoztatón Eszenyi elmondta, megalakulásukat a jobbító szándék vezérelte, hiszen szerintük számos dolgot lehetne jobban csinálni Veszprémben, ha a pártpolitikát kiveszik a döntéshozatali képletből. Az egyesületet egyébként 18 taggal alapították meg, ez már önmagában jóval több, mint ahány választókörzet van Veszprémben – 12 van összesen – és a sajtótájékoztató későbbi részében még lesz jelentősége.

Adamecz Zoltán, mint polgármesterjelölt egy klasszikussal kezdte mondandóját, miszerint „van egy álma.” Ez az álom pedig egy olyan sikeres, gazdag, fejlődő Veszprémről szól, ahonnan a fiatalok nem elköltöznek, hanem idejönnek. Szerinte a város egyhelyben toporog, holott kiváló adottságai lennének, a hátráltató tényezők között pedig az egyik ok véleménye szerint az, hogy a városházán a pártpolitikai viták sokszor tönkreteszik a valós problémákról szóló diskurzust.

Ahogy fogalmazott, nem pártpolitika, hanem „Veszprém-politika” az, amire a városnak szüksége van, ezért az ő felfogása szerint minden véleményt meg kell hallgatni és amellett kiállni, ami a veszprémieket leginkább segíti.

Adamecz egyébként már korábban is aktív volt a közösségi médiában, sok fórumon tett közzé pártszínektől független kritikákat a mostani városvezetésről. A sajtótájékoztatón erre is külön kitért, mint mondta, az emberek nagyrésze kiábrándult már a közéletből, ha valaki kritikát fogalmaz meg, azt egyből besorolják valamelyik párt színe alá. Róla is mondták már, hogy fideszes aktivista és az ellenkezőjét is, idézte fel a korábbi online vitáit.

„Új városvezetés, új gondolkodás, új Veszprém-politika kell” – foglalta össze készülő programjuk lényegét.

Ami pedig ezt a programot illeti, azt a következő időszakban fogják véglegesíteni, tervük szerint a veszprémiekkel közösen. Ennek érdekében több fórumot fognak tartani választókörzetenként, ahol együtt a helyi lakosokkal szeretnék megvitatni elképzeléseiket.

Ugyanezek a fórumok fognak arra is szolgálni, hogy véglegesítsék azt a 12 embert, akik az Együtt Veszprémért Egyesület képviselőjelöltjei lesznek a júniusi választáson. Erről már Eszenyi László beszélt ismét, aki jelenleg nem hivatalosan a 10-es számú választókörzet jelöltje – ez a belvárost és az Újtelepet foglalja magába – viszont, ha a későbbi fórumokon feltűnik olyan helyi civil, aki alkalmasabbnak tűnik a feladatra, akkor az egyesület őt fogja támogatni. Ez amúgy érvényes a másik 11 választókörzetre is, ahol szintén van egy listájuk az alkalmas jelöltekről, de ezt felülírhatják még a személyes találkozók a helyiekkel.

A jelenlegi állás szerint tehát három polgármesterjelöltje van már Veszprémnek,igaz, hivatalos csak akkor lesz, ha összegyűjtik a szükséges aláírásokat: a most bejelentkező Adamecz Zoltán mellett a várost 13 éve irányító Porga Gyula is újrázna, valamint még júniusban Gerstmár Ferenc (LMP) is bejelentette, hogy indul a városvezetői székért, bár ő azóta nem nyilvánult meg ebben a témában. Sőt, augusztusban Hartmann Ferenc, az MSZP helyi elnöke is egy interjúban azt mondta, ha ő lehetne a komplett ellenzék jelöltje, akkor megbirkózna ezzel a feladattal, de ezt ugye jelenleg Gerstmár bejelentése még árnyékolja. Mindenesetre a helyi összellenzéket ezzel a bejelentéssel Adamecz már beelőzte, a választás viszont 2024. június 9-én lesz csak, addig pedig számos politikai manővert végre lehet hajtani.

Adamecz Zoltán azóta egy videót is közzétett a Facebook-on, ahol röviden összefoglalja a sajtótájékoztatón elmondottakat.

Hajas Bálint
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.